Παιδί

Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας: Έρχεται ο “Ματίας ο πρώτος” και κατασκευή χριστουγεννιάτικης κούκλας-στολίδι

Δύο σημαντικές εκδηλώσεις διοργανώνει η Πειραματική Σκηνή για τα παιδιά την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου και Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου

Αναλυτικά:

1. Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, ώρα 11.00-1.00 στην Κεντρική Πλατεία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων “Η Πλατεία των Ευχών” που διοργανώνει ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας, έχει ετοιμάσει ένα εργαστήριο για 80 παιδιά με θέμα “κατασκευή χριστουγεννιάτικης κούκλας-στολίδι”. Τα παιδιά με τη βοήθεια εθελοντών της εικαστικής ομάδας του συλλόγου θα συναρμολογήσουν τα έτοιμα εξαρτήματα της κούκλας (φόρεμα, κεφάλι, καπέλο, μαλλιά) που έχουμε ετοιμάσει και θα ζωγραφίσουν το πρόσωπο της κούκλας.

2. την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 19.00, στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαμάτας, με πρωτοβουλία της Πειραματικής Σκηνής και σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την Ένωση Συλλόγων Γονέων Καλαμάτας και με τη στήριξη της Φιλαρμονικής διοργανώνει εκδήλωση “στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας για τα δικαιώματα του παιδιού“.

Η εκδήλωση αφιερώνεται σε δύο σημαντικές προσωπικότητες που πρόσφεραν όλη τους τη ζωή και το έργο τους στα παιδιά. Αναλυτικά:

1. Η Δρ. Λίλα Γκλεγκλέ, κοινωνιολόγος, ιστορική αναλύτρια και συγγραφέας θα μιλήσει για τη ζωή και το έργο του Πολωνού παδίατρου, παιδαγωγού και συγγραφέα Γιάνους Κόρτσακ, ο οποίος είναι ο συντάκτης της χάρτας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού. Μια σημαντική προσωπικότητα που αφιέρωσε όλη του τη ζωή γράφοντας βιβλία για την παιδαγωγική, φρόντισε για τη σωστή και καινοτόμα ανατροφή των παιδιών, ιδιαίτερα των παιδιών του πολέμου και έδωσε και τη ζωή του μαζί με τα 200 ορφανά του ορφανοτροφείου του στα στρατόπεδα του θανάτου.

2. Η πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας Λέττα Πετρουλάκη, θα μιλήσει για τη συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Άλκη Ζέη για τα 100 χρόνια από τη γέννησή της και για το έργο της αφιερωμένο σε όλα τα παιδιά. Ιδιαίτερα θα μιλήσει για τη σχέση της με το έργο του Γιάνους Κόρτσακ “ΜΑΤΙΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ”, “τα παιδιά στην εξουσία, οι μεγάλοι στα σχολεία”, του οποίου έκανε ελεύθερη θεατρική διασκευή με προτροπή της Ξένιας Καλογεροπούλου για να γίνει παράσταση σε μεγάλα θέατρα όπως το ΚΘΒΕ , το θέατρο ALPHA, αλλά και σε πολλά σχολεία και συλλόγους με μεγάλη επιτυχία.

3. Η θεατροπαιδαγωγός, σκηνοθέτης Γιώλικα Πουλοπούλου θα μιλήσει για το βιβλίο του Γιάνους Κόρτσακ ΜΑΤΙΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ και τη θεατρική διασκευή της Άλκης Ζέη. Θα εξηγήσει το νόημα του έργου και το σκεπτικό που την ώθησε να το προτείνει για να το ζωντανέψει η εφηβική θεατρική ομάδα της Πειραματικής Σκηνής στη θεατρική Σκηνή του Αμφιθέατρου του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, αρχές Ιανουαρίου, μέσα στις διακοπές . Ένα έργο αφιερωμένο στα παιδιά για να παιχτεί από παιδιά.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.
Διοργάνωση : Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας
Τεχνική υποστήριξη-Βίντεο: Χρήστος Συκάς, Γιώργος Ηλιόπουλος

Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας: Έρχεται ο “Ματίας ο πρώτος” και κατασκευή χριστουγεννιάτικης κούκλας-στολίδι
To Top