Επί Σκηνής

Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας: Έκοψε βασιλόπιτα, ενημέρωσε για τις δράσεις της και ζήτησε στήριξη

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ Η ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ...ΜΕΙΟΝ!

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της έκοψε σήμερα Τετάρτη 11 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο ΓΑΛΑΞΙΑΣ η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας. Σε μια ζεστή εκδήλωση η Πρόεδρος Λέττα Πετρουλάκη και το νέο ΔΣ υποδέχτηκαν τους φίλους και τους προσκεκλημένους της Πειραματικής και πέρασαν ένα όμορφο βράδυ κι αφού έγινε ένας απολογισμός των δράσεων της χρονιάς που πέρασε καθώς κι ένας οικονομικός απολογισμός ζητήθηκε η στήριξη, από τους φορείς της πόλης κι όχι μόνο, στο έργο και τις δράσεις της Πειραματικής.
Σχετικά με τα οικονομικά της, την περασμένη χρονιά διαχειρίστηκε 60.000 όμως το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου "μπήκε μέσα" περίπου 5.500 ευρώ ενώ συνολικά το ΔΣ αναγκάστηκε να καλύψει ένα "άνοιγμα" της τάξης των 16 χιλιάδων για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

PITA-LETTADSC-0170

PITA-LETTADSC-0171

PITA-LETTADSC-0172

PITA-LETTADSC-0173

PITA-LETTADSC-0174

PITA-LETTADSC-0175

PITA-LETTADSC-0177

PITA-LETTADSC-0178

PITA-LETTADSC-0183

Χαιρετισμό έκανε ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Τσουκαλάς κι ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ενώ παραβρέθηκαν οι δημ.σύμβουλοι Βασίλης Τζαμουράνης και Κώστας Τσαπόγας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας κι ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Γιώργος Εγγλέζος.

PITA-LETTADSC-0188

PITA-LETTADSC-0190

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2022
Παρά τα υγειονομικά προβλήματα λόγω Πανδημίας που αντιμετώπισε και τα οικονομικά προβλήματα που την ταλαιπώρησαν, η Πειραματική Σκηνή το 2022 παρουσίασε εντυπωσιακή άνοδο στον αριθμό, την ποιότητα, την ποικιλία και την αισθητική των δράσεων που πραγματοποίησε .
1. Πραγματοποίησε 3 θεατρικές παραγωγές, δύο με την εφηβική ομάδα "όνειρο ηλεκτρονικής νύχτας" του Γιάννη Καλατζόπουλου, (4-6 Μαρτίου) και "Η θέση μου. Ιστορίες καθημερινής εφηβείας " με συγγραφείς τα ίδια τα παιδιά, (2-3 Ιουλίου και 13/10) και μία με την ομάδα των φοιτητών "Οι ποιητές συνομιλούν" (2 Ιουνίου και 10 Οκτωβρίου).
2. Οργάνωσε το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας 22-29 Μαϊου, στο οποίο φιλοξενήθηκαν 68 καλλιτέχνες, από 26 θιάσους, παρουσιάστηκαν 43 παραστάσεις και διοργανώθηκαν 4 εργαστήρια. Το παρακολούθησαν 1500 μαθητές και 2500 θεατές σε 2 ανοιχτούς και 4 κλειστούς χώρους.
3. Παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια όλης τις χρονιάς 5 παραστάσεις κουκλοθέατρου: α) 21 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα κουκλοθέατρου, παράσταση Καραγκιόζη, β) 10 Αυγούστου, "Το ταξίδι του Φερευντούν" στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου, γ) 7 Σεπτεμβρίου και 5 Νοεμβρίου η παράσταση ΤΡΑΜΟΥΝΤΑΝΑ από την κουκλοπαίκτρια Νικολέττα Βασιλοπούλου, δ) 25 Οκτωβρίου στα πλαίσια της επετείου για τα 200 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή η παράσταση ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ της γαλλικής ομάδας ΑΝΙΜΑ και ε) στις 28 Δεκεμβρίου η παράσταση "Ο Καραγκιόζης και η ευχή των Χριστουγέννων".
4. Συνεργάστηκε και παρουσίασε υπό την Αιγίδα της Πειραματικής Σκηνής α) την παράσταση "Η αλήθεια πέθανε¨του Μιρμπώ από την ομάδα Τσιριτσάντζουλες στην πλατεία Ευκαλύπτων και β) "Αντιγόνη" του Σοφοκλή από το Θέατρο ΕΚΣΤΑΝ στην Αρχαία Μεσσήνη.
5. Συνεργάστηκε με πολλούς πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς και συμμετείχε ενεργά στις δράσεις τους:
α) Προσκλήθηκε η πρόεδρος Λ. Πετρουλάκη, από το Δήμο Κιλκίς και τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Κιλκίς Χουάνχο Κορράλες, παρακολούθησε τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και συζήτησε σοβαρά για την μελλοντική συνεργασία των 2 σπουδαιότερων φεστιβάλ κουκλοθέατρου στην Ελλάδα του Κιλκίς και της Καλαμάτας.
β) Συμμετείχε με εργαστήρι κούκλας στο Φεστιβάλ του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων των σχολείων της Καλαμάτας , το καλοκαίρι, στο χώρο του Πανεπιστημίου. γ) Υποδέχτηκε στο χώρο του συλλόγου, με πρωτοβουλία του ΚΙΝΣΕΠ "ΠΡΑΜΑΤΑ και ΘΑΜΑΤΑ" κλιμάκιο από πολιτιστικούς φορείς της Ισπανίας και Λιθουανίας που ενδιαφέρθηκαν να ενημερωθούν για τη λειτουργία και την πορεία της Πειραματικής Σκηνής, δ) Συμμετείχε με έκθεση θεατρικής κούκλας και αφήγηση παραμυθιού στο φεστιβάλ εθελοντισμού του φορέα ΘΑΛΠΟΣ στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού.
6. α) Στις 30 Μαρτίου έγιναν οι εκλογές του συλλόγου με την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. που απαρτίζεται με παλιά και αλλά και νέα μέλη. β) Από το Σεπτέμβριο οργανώθηκαν 3 τμήματα θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά 4-12 ετών, γ) 2 εφηβικές θεατρικές ομάδες. Η μία που παρουσίασε 2 παραστάσεις και η άλλη στα πλαίσια του Υπουργείου Πολιτισμού, παρακολούθησε πρόγραμμα με θέατρο-ντοκουμέντο, ονομάστηκε Μ.Α.Ρ.Ι.Κ.Α. και μελέτησε. ερεύνησε και παρουσίασε στις 11 Δεκεμβρίου την εξέλιξη της γυναίκας από το 1950 έως σήμερα. δ) Λειτούργησε θεατρική ομάδα φοιτητών που ετοιμάζει τη δεύτερη παράσταση για την άνοιξη, ε) ξεκίνησε θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων, με επιτυχία που από τον Ιανουάριο θα αυξηθούν σε 2 εργαστήρια λόγω πληθώρας ενδιαφερομένων και δ) Δημιουργήθηκε Λέσχη Ανάγνωσης για ενήλικες, με προοπτική να λειτουργήσει και Λέσχη ανάγνωσης για παιδιά.
7. Από το Νοέβριο έχει ξεκινήσει η διοργάνωση του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας. Έχουν σταλεί 30 αιτήσεις συμμετοχής από θιάσους της Ελλάδας, Ιταλίας, Πολωνίας, Σλοβενίας, Γερμανίας, Βελγίου, Ισπανίας, Ισραήλ και Τουρκίας. Αναμένουμε την σοβαρή αντιμετώπιση του φεστιβάλ από τους αρμόδιους φορείς, με ικανοποιητική χρηματοδότηση για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί και να μην επαναληφθεί το περσινό φαινόμενο, που είχε έλλεμμα το οποίο κάλυψε η Πειραματική Σκηνή, λόγω υποχρηματοδότησης του Υπουργείου Πολιτισμού.

PITA-LETTADSC-0194

PITA-LETTADSC-0196

PITA-LETTADSC-0201

PITA-LETTADSC-0202

PITA-LETTADSC-0206

PITA-LETTAimage00007

Ακολούθως όλοι απόλαυσαν χειροποίητους μεζέδες και γλυκίσματα που ετοίμασαν τα μέλη της όλοι έφυγαν με ένα προσωπικό δώρο καρδιάς! H δε τυχερή που βρήκε το φλουρί πήρε ως αναμνηστικό δώρο μια υπέροχη χειροποίητη μάσκα!

Δημοφιλέστερα

To Top