Επί Σκηνής

Πειραματική Σκηνή: Ανοίγει η αυλαία του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας

ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΜΙΑ ΤΡΙΕΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Το φεστιβάλ Κουκλοθέατρου ανοίγει την αυλαία του την Τετάρτη 29 /9/21 με μια παράσταση βραβευμένη σε διεθνή Φεστιβάλ του διάσημου θιάσου Merlin Puppet Theater από το Βερολίνο. – Συνολικά 46 καλλιτέχνες θα πάρουν μέρος

5o ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Το όνειρο που κάθε χρόνο γίνεται πραγματικότητα.

Από την Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη εντυπωσιακές παραστάσεις για θεατές όλων των ηλικιών σας περιμένουν στα τρία Αμφιθέατρα της πόλης μας,το Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου, το Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου και το Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής και σε ανοιχτούς χώρους.

Άνοιξε από χθες η πλατφόρμα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο (tickets service.gr ) για το κοινό, όποιος ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει πολλές παραστάσεις ας περάσει από Πειραματική Σκηνή, Ευριπίδου 2 να του δώσουμε πληροφορίες για ομαδικό εισιτήριο.

Οι παραστάσεις για τους μαθητές αρχίζουν σιγά-σιγά και κλείνουν. Το ίδιο και η συμμετοχή για τα εργαστήρια, λίγες κενές θέσεις έμειναν ακόμα. Επιθυμία μας σε αυτή τη μεγάλη γιορτή είναι να πάρουν μέρος όλα τα παιδιά, γι αυτό στέλνουμε ένα σχέδιο και καλούμε όλα τα παιδιά της πόλης να ζωγραφίσουν το δικό τους Κουκλοθέατρο. Θα γίνει έκθεση με τα όλα τα έργα και θα δοθούν και βραβεία. Καλούμε όλους τους φίλους του κουκλοθέατρου να ζήσουμε μαζί το όνειρο μέσα από τη μαγική αυτή τέχνη, να ανακαλύψουμε το χαμόγελό μας μέσα από τις μάσκες.
Το θεατρικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ που περιέχει λεπτομέρειες για κάθε παράσταση.

Πληροφορίες και υλικό με προγράμματα, Ευριπίδου 2 και στα τηλέφωνα! 2721021653, 82864, 6977437279, 6971540945

Τα τελευταία πέντε χρόνια στην πόλη της Καλαμάτας ζούμε ένα γοητευτικό “όνειρο”, το φεστιβάλ κουκλοθέατρου. Μέσα από πρωτόγνωρες συνθήκες πραγματικότητας η αγάπη των ανθρώπων της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας για την πανάρχαια αυτή τέχνη μετουσιώνεται μες στα χρόνια σε ένα τόσο δημιουργικό αλλά και συνεπές ραντεβού. Καταξιωμένοι επαγγελματίες της τέχνης αυτής έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και να παρουσιάσουν στο κοινό της πόλης μας πρωτοπόρες παραστάσεις που ακολουθούν τις σύγχρονες τάσεις μορφοποίησης και εμψύχωσης.
Το κουκλοθέατρο έχει αλλάξει πολύ τις τελευταίες δεκαετίες και εμείς μέσω του φεστιβάλ κουκλοθέατρου Καλαμάτας είχαμε όλα αυτά τα χρόνια την ευκαιρία να γίνουμε μάρτυρες αυτής της εξελικτικής πορείας. Η μαγική τέχνη του κουκλοθέατρου πλέον συνομιλεί με αμεσότητα στις ψυχές μικρών και μεγάλων. Μπορεί ακόμη για πολλούς το σύμβολο της κούκλας να παραπέμπει αυτόματα στην παιδική ηλικία, όμως το κουκλοθέατρο σήμερα πιο πολύ, ίσως από ποτέ, λειτουργεί σαν αντίδοτο στην αγωνία των μεγάλων για το άγνωστο. Ο αρχέγονος άνθρωπος χρησιμοποίησε την κούκλα για να μιλήσει για τους μεγάλους μεταφυσικούς φόβους του. Ο σημερινός άνθρωπος σε μια εξωτερική πραγματικότητα επισφαλή έχει την ευκαιρία μέσα από το μονοπάτι της συμβολικής δημιουργίας του κουκλοθέατρου να αναδημιουργήσει ένα σύμπαν που προκρίνει την αλληλεγγύη και την ενότητα μεταξύ των ανθρώπων, ένα σύμπαν που οι διαφορετικές ρίζες του κάθε ανθρώπου γίνονται ευκαιρίες επικοινωνίας, ένα σύμπαν που το όνειρο για ειρηνική ζωή γίνεται το πρόσφορο έδαφος της πολυπόθητης εξωτερικής πραγματικότητας.

Φέτος, θα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε σημαντικούς ελληνικούς θιάσους. Ενώ για πρώτη φορά το φεστιβάλ ανοίγει τα φτερά του προσκαλώντας και δημιουργούς που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Από την Πράγα, το Βερολίνο, τη Μασσαλία θα ταξιδέψουν με τα μαγικά τους μπαγκάζια στην Καλαμάτα παραστάσεις ξεχωριστές που προσδοκούν να μοιραστούν μαζί μας το σπόρο της μεταμόρφωσης μέσα από την αλληλεπίδραση πολλών τεχνικών και εκφραστικών μέσων, προκειμένου να ανθίσει η ποιητική γλώσσα του κουκλοθέατρου, θαμπώνοντάς μας. Οι θεματικές είναι, όπως κάθε χρονιά, σε ανοιχτό διάλογο με κοινωνικούς προβληματισμούς όπως η βία και η καταπολέμησή της, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η προστασία του περιβάλλοντος, η απάλειψη της κοινωνικής περιθωριοποίησης. Η δυναμική της τριάδας κουκλοπαίκτη, κούκλας και κοινού συνθέτει ένα μαγικό περιβάλλον υπερβατικό που προβληματίζει, ευαισθητοποιεί, εκπαιδεύει, που μπορεί να βάλει το σπόρο για την αλλαγή των συνειδήσεων.

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ LINK ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ PDF_compressed

Κάθε χρόνο η πολυεπίπεδη δράση του φεστιβάλ εστιάζει στον εκπαιδευτικό, επιμορφωτικό τομέα προσφέροντας σε όλους τους ενδιαφερόμενους, με εμπειρία ή χωρίς, εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας. Φροντίδα της διοργάνωσης είναι κάθε φεστιβάλ να βάζει το λιθαράκι του αναφορικά με τον εμπλουτισμό της γνώσης πάνω σε διαφορετικές τεχνικές και είδη κούκλας. Αυτή τη φορά την τιμητική τους έχουν οι γιγαντόκουκλες και οι μαριονέτες. Αποφασιστικής σημασίας για την συνέχιση της προσπάθειας είναι και η απήχηση που βρίσκει στην κοινότητα των εκπαιδευτικών (Α΄βάθμιας, Β΄βάθμιας, Πανεπιστημίων) καθώς επηρεάζει και διαμορφώνει τις υπάρχουσες αναζητήσεις σχετικά με τη λειτουργία της κούκλας μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έχει διαδραματίσει πρωταρχικά η αμέριστη στήριξη του κόσμου καθιερώνοντας το φεστιβάλ σε θεσμό για την πόλη της Καλαμάτας. Το κοινό έχει αγκαλιάσει από την αρχή την προσπάθεια των ανθρώπων της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας στηρίζοντας με κάθε μέσο. Αποφασιστική είναι και η ολοένα αυξανόμενη στήριξη της Πολιτείας που με βήματα αργά, ομολογουμένως, αλλά σταθερά αναγνωρίζει την ποιότητα και την σημασία αυτού του είδους της δράσης. Τα τελευταία δύο χρόνια η στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού υπήρξε καθοριστική για την υλοποίηση του εγχειρήματος. Πιστεύουμε ότι μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια το φεστιβάλ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη καθιστώντας πλέον ώριμες τις συνθήκες για μια πιο σταθερή οικονομική αρωγή, για παράδειγμα μια τριετή σύμβαση οικονομικής στήριξης από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Η ομάδα των δημιουργικών εθελοντών του φεστιβάλ εργάζεται όλα αυτά τα χρόνια σε πείσμα των δύσκολων καιρών με ένα κοινό όνειρο να τρυπώσει η δύναμη της φαντασίας στην ανθρώπινη ύπαρξη αφυπνίζοντας συναισθήματα, προβληματισμούς και συνειδήσεις.

To Top