ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάζιος: Τώρα είναι η ευκαιρία για τους αγρότες που υπάρχουν πόροι στην Ευρώπη

Ο Μεσσήνιος υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Messinialive: “Με στρατηγικές να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις, να δώσουμε τις ευκαιρίες στη νέα γενιά και την ασφάλεια στους πολίτες”

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου απευθύνει σε όλους τους ψηφοφόρους ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Πάζιος μιλώντας στο Messinialive. Παράλληλα τονίζει πως το ΠΑΣΟΚ με τον Νίκο Ανδρουλάκη στην ηγεσία, συνεχίζει σταθερά και ανοδικά, χτίζοντας καθημερινά μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μακριά από λαϊκισμούς και ευχολόγια θέτοντας στο επίκεντρο την πολιτική με την κοινωνία στο προσκήνιο.

“Να δώσουμε πραγματική ελπίδα στον αγροτικό κόσμο”

Οι επερχόμενες Ευρωεκλογές πραγματοποιούνται μέσα σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον, εντελώς διαφορετικό από ότι είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν, που χαρακτηρίζεται από αλλαγές και κρίσεις που αλλάζουν τις ζωές όλων μας.
Έντονες γεωπολιτικές και γεωοικονομικές ανακατατάξεις οδηγούν σε κρίσεις που επεκτείνονται πέραν από τα σύνορα της Ελλάδας και μας επηρεάζουν καθοριστικά.
Οι νέοι αυτοί παγκόσμιοι συσχετισμοί, έχουν εμφανείς επιπτώσεις σε μια σειρά ζητημάτων συνοχής, ασφάλειας, ανθεκτικότητας, αυτονομίας, αυτάρκειας, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδεικνύουν περίτρανα πως χώρες που δεν προάγουν εφαρμοσμένες επιστήμες και δεν αναδεικνύουν νέες και πρωτοποριακές τεχνολογίες που οδηγούν σε βιομηχανική ανάπτυξη, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους παγκόσμιους οικονομικούς και κοινωνικούς κραδασμούς. Εάν δε, οι χώρες αυτές δεν εκμεταλλεύονται βασικούς φυσικούς τους πόρους, δεν παράγουν και εξαρτώνται από εισαγωγές, τότε οι συνέπειες επιδεινώνονται σημαντικά.
Στο περιβάλλον αυτό, η διατροφική επάρκεια και η επισιτιστική ασφάλεια διασφαλίζεται μόνο με την στήριξη του πρωτογενούς τομέα και είναι καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες.
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, οι φιλόδοξοι στόχοι της πράσινης συμφωνίας για την μείωση του αποτυπώματος άνθρακα που ενσωματώθηκαν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.) όλων των χωρών της ΕΕ, δημιουργεί μια εικόνα χωρών πολλαπλών ταχυτήτων. Την ώρα που η Ε.Ε ευνοεί σκανδαλωδώς εισαγωγές τροφίμων από χώρες εκτός Ε.Ε. ενώ οι Αρχές της Ε.Ε. αδυνατούν να ελέγξουν αποτελεσματικά την ασφάλεια και την ποιότητα του τεράστιου κύματος εισαγωγών, γεγονός που αδικεί τους αγρότες μας που καλούνται να παράγουν σε καθεστώς αυστηρών περιορισμών και αυξημένου κόστους εισροών. Και όλα αυτά συντελούνται σε μια πρωτόγνωρη περίοδο κλιματικής κατάρρευσης, ενεργειακής κρίσης και πολέμων, που επιδεινώνει τις επιπτώσεις του προβλήματος.
Κυρίαρχο μέλημα για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες αποτελεί η αλληλεγγύη και η συνοχή, κάτι που επιτυγχάνεται μέσα από την εμβάθυνση της ενοποίησης και όχι μέσα από τις κραυγές των άκρων που τάζουν λύσεις εθνοκεντρικές, απερίσκεπτες και επικίνδυνες, παραβλέποντας πως η ισχύς προκύπτει εν τη ενώσει και με αρωγό την γνώση, την επιστήμη και τον σεβασμό στην νομιμότητα.
Τα στοιχεία είναι τρομακτικά και αποκαλυπτικά για ολόκληρη την Ε.Ε. με κυρίαρχα την δημογραφική γήρανση, καθώς και την εγκατάλειψη και απαξίωση του αγροτικού επαγγέλματος, εφόσον δεν υπάρχει σοβαρή πρόταση ολιστικού σχεδίου στήριξης της υπαίθρου. Ειδικότερα στην Ελλάδα, η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο δύσκολη μιας και το μοντέλο ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα είναι εντελώς παρωχημένο, εθνική αγροτική πολιτική δεν έχει καταρτιστεί, και εμβρόντητοι ενημερωνόμαστε πως ο μεγαλύτερος οργανισμός πληρωμών της χώρας που διαχειρίζεται άνω των 2 δις ευρώ ετησίως τίθεται σε επιτήρηση, δηλαδή σε επιτροπεία, από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, κοινώς σε ένα νέο μνημόνιο, με πλήρη υπαιτιότητα τους παρούσας κυβέρνησης.
Επιπροσθέτως η πιθανότητα ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, θα επιφέρει τεκτονικές αλλαγές στην Κ.Α.Π. με τεράστιες επιπτώσεις και στην χώρα μας. Η εμπειρία δε, από την εφαρμογή της τρέχουσας Κ.Α.Π. που για πρώτη φορά έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις προτάσεις κάθε κράτους μέλους για την ανάπτυξη της αγροτικής του οικονομίας, ανέδειξε πως χώρες όπως η Ελλάδα ήταν ανέτοιμες να την εφαρμόσουν αποδοτικά, κατασπαταλώντας τεράστια κονδύλια με ελάχιστο όφελος για τους Έλληνες αγρότες, όφελος που πολλές φορές εξανεμίστηκε άμεσα μέσω αυξημένου κόστους ενέργειας, καυσίμων και εισροών γενικότερα.
Το πρώτο εξάμηνο του 2025 η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για την νέα Κ.Α.Π. που θα τρέξει από το 2027 και μετά. Άρα είναι κομβικό όσον αφορά την ευρωπαϊκή διάσταση, ποιοι θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα, σε ποια πολιτική οικογένεια εντάσσονται μιας και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο εντάσσεται η Νέα Δημοκρατία απέδειξε εν τοις πράγμασι την αδυναμία και την ανικανότητα του σε συνδυασμό με την αδιαφορία του για ουσιαστικές πολιτικές στήριξης της υπαίθρου, του αγρότη και του συνεργατισμού προς όφελος των λίγων και μεγάλων ομίλων, ενώ το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που εντάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος απών αφήνοντας έκθετους εκατομμύρια αγρότες.
Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, η αλλαγή δεν αποτελεί σημαία ευκαιρίας, αλλά ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που καλούμε τους Έλληνες πολίτες να ΣΥΝ-διαμορφώσουμε, να ΣΥΝ-υπογράψουμε και να το υλοποιήσουμε μαζί. Με κεντρικό σημείο την αξιοποίηση των εργαλείων της Κ.Α.Π., για δίκτυα, υποδομές, ψηφιακές δεξιότητες, συμβουλευτική, διαφάνεια, λογοδοσία, ασφάλεια, ποιότητα, στήριξη των παραδοσιακών προϊόντων και ιδιαίτερα αυτών με Γεωγραφική Ένδειξη ώστε να αντιμετωπίσουμε όσους και όσα κρατούν τους αγρότες μας εγκλωβισμένους, την ύπαιθρο απαξιωμένη και την υγιή επιχειρηματικότητα στάσιμη.
Ας αγωνιστούμε στις 9 Ιουνίου για να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη προς μια προοδευτική κατεύθυνση που θα προσδώσει πραγματική ελπίδα και προοπτική και ας ανοίξουμε τον δρόμο στην Ελλάδα ώστε να υπάρξει ισχυρή πίεση και έλεγχος στην Κυβέρνηση δρομολογώντας παράλληλα την συσπείρωση των Δημοκρατικών και Προοδευτικών δυνάμεων ώστε να αποτελέσουν των πρωταγωνιστή που θα οδηγήσει την χώρα στην απαρχή της Αναγεννησιακής πορείας της στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Μαζί ενωμένοι για μια δυνατή Ελλάδα σε μια αλληλέγγυα Ευρώπη.

*Γιάννης Πάζιος
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
Γενικός Διευθυντής Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας»
Διευθύνων Σύμβουλος Αγροτική Ένωση Α.Ε – Αγροσυμβουλευτικές Υπηρεσίες
Αντιπρόεδρος Ένωσης Γεωγράφων Ελλάδας (Ε.ΓΕΩ)
Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής – Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
Πρόεδρος Συλλόγου υπέρ Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ)

Να σας συστηθώ….
Γεννήθηκα το 1983 και μεγάλωσα στην πόλη της Καλαμάτας όπου και διαμένω. Γονείς μου ο Γιώργος Πάζιος γιατρός γυναικολόγος – πρ. Διευθυντής Υ.Μ ΙΚΑ Καλαμάτας, με καταγωγή από το Καρπενήσι – Ευρυτανίας και η Μαρίνα Φίλιου κοινωνική λειτουργός στην Διεύθυνση Πρόνοιας Μεσσηνίας. Ο αδερφός μου Νικήτας είναι πολιτικός επιστήμονας με ειδίκευση στην οικονομική ανάλυση.
Σπούδασα στον νησί της Λέσβου στην όμορφη πόλη της Μυτιλήνης στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου όπου εκεί υπηρέτησα το μεγάλο μέρος της στρατιωτικής μου θητείας. Μιλάω Αγγλικά & Γερμανικά.
Επαγγελματική Σταδιοδρομία…
Στην Μυτιλήνη έκανα τα πρώτα επαγγελματικά μου βήματα ιδρύοντας εταιρία συμβουλευτικής επιχειρήσεων που διατηρώ έως σήμερα. Παράλληλα ασχολήθηκα ως μέλος οργανωτικών επιτροπών και σύμβουλος σε μαραθώνιους καινοτομίας προγραμματισμού και εξωτερικός συνεργάτης σε εταιρία πληροφορικής.
Από το έτος 2016 εργάζομαι στον Αγροτικό Συνεταιρισμό “Ένωση Μεσσηνίας” ως υπεύθυνος επιδοτήσεων και από το έτος 2018 στην θέση του Διευθυντή όπου και εκπροσωπώ τον Συνεταιρισμό μεταξύ άλλων στην Επιτροπή Διαχείρισης του προγράμματος Leader\CLLD καθώς και σε ερευνητικά έργα με αντικείμενο την Ευφυή Γεωργία. Παράλληλα από το έτος 2019 είμαι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Αγροτική Ένωση Α.Ε \ Υπηρεσίες αγροσυμβουλευτικής και επόπτης του Μελισσοκομικού Κέντρου Πελοποννήσου – έδρα Καλαμάτα.
Επιστημονική Δραστηριότητα – Εθελοντική Δράση – Ενδιαφέροντα
Από το έτος 2021 είμαι Αντιπρόεδρος της Ένωσης Γεωγράφων Ελλάδας του επιστημονικού και επαγγελματικού Σωματείου των Γεωγράφων της χώρας.
Από το έτος 2022 διατελώ Πρόεδρος του Συλλόγου υπέρ Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ
Αποτελώ ιδρυτικό μέλος και μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής του Ελληνικού Κόμβου Blockchain (Hellenic Blockchain Hub)
Αποτελώ μέλος του Mataroa ενός μη-κερδοσκοπικού εργαστηρίου επιχειρηματικού πολιτισμού υλοποιώντας δράσεις του OpenTourism
Πολιτική Δράση
Έχω διατελέσει υπεύθυνος ΠΑΣΠ του Τμήματος Γεωγραφίας. Από το 2013 έως και το 2018 διατέλεσα αναπληρωτής Γραμματέας και Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας. Το έτος 2022 εκλέχθηκα στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και από τον Νοέμβριο του 2022 υπηρετώ από την θέση του Τομεάρχη τον Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

To Top