Yποδομές

«Παθητικό Κτίριο» θα γίνει το 11o Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΗΔΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ

Στο πλαίσιο των δράσεων και των εκδηλώσεων που συμμετέχει ο Δήμος Καλαμάτας για το «Παθητικό Κτίριο», προωθεί την έννοια της ενεργειακής εξοικονόμηση - έννοια που είναι αναπόσπαστη με τον στόχο της Κλιματικής Ουδετερότητας που έχει θέσει η πόλη στο πλαίσιο της Αποστολής του προγράμματος των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ευρώπης μέχρι το 2030.

MEGAROOimage00001

MEGAROOimage00002

MEGAROOimage00003

Το παθητικό κτίριο είναι ένα κτίριο στο οποίο η εσωτερική θερμική άνεση (ISO 7730) εξασφαλίζεται αποκλειστικά από προθέρμανση ή πρόψυξη της ποσότητας του νωπού αέρα, η οποία απαιτείται (DIN 1946) για την σωστή εσωτερική ατμόσφαιρα, χωρίς τη χρήση επιπλέον ανακυκλοφορίας του αέρα.
Ανεξάρτητα από το κλίμα ή την περιοχή, τα Παθητικά Κτίρια διατηρούν όλο το χρόνο μια άνετη και ευχάριστη θερμοκρασία με ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις. Τα κτίρια θερμαίνονται παθητικά, δηλαδή κάνουν αποτελεσματική χρήση του ήλιου, των εσωτερικών πηγών θερμότητας και της ανάκτησης θερμότητας, με αποτέλεσμα τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης να μην είναι απαραίτητα ακόμη και τις πιο κρύες ημέρες του χειμώνα.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το Παθητικό Κτίριο χρησιμοποιεί παθητικές τεχνικές ψύξης, όπως είναι ο σωστός σχεδιασμός σκίασης και νυχτερινού φυσικού αερισμού, προκειμένου να διατηρείται δροσερό. Σε κάθε περίπτωση, τα εξαιρετικής ποιότητας και τεχνολογίας υλικά και ο προσεκτικός σχεδιασμός εγγυώνται ότι οι θερμοκρασίες παραμένουν όλο το χρόνο, σε σταθερά και ευχάριστα για τους ενοίκους / χρήστες επίπεδα.

MEGAROOimage00004

MEGAROOimage00005

MEGAROOimage00006

MEGAROOimage00007

Ένα Παθητικό Κτίριο χρησιμοποιεί έως και 90% λιγότερη ενέργεια για θέρμανση και ψύξη από τα συμβατικά κτίρια της Κεντρικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα να απαιτείται λιγότερο από 1,5 λίτρο πετρελαίου ή 1,5 κυβικό μέτρο φυσικού αερίου το χρόνο, για τη θέρμανση ενός τετραγωνικού μέτρου κατοικήσιμου χώρου. Εξαιρετικά μεγάλη οικονομία, όμως, επιτυγχάνεται και στις θερμότερες περιοχές, όπου τα κτίρια χρειάζονται ψύξη. Ο περιορισμός της χρήσης ενέργειας οδηγεί σε περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και έτσι το Παθητικό Κτίριο είναι μια πραγματικά αειφόρος επιλογή σε σχέση με τις συμβατικές κατασκευές.

Έτσι, σήμερα το μεσημέρι τόσο ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος όσο και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης, βρέθηκαν στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας στο οποίο και θα υλοποιηθεί η διαμόρφωσή του σε παθητικό το επόμενο διάστημα. Μαζί τους ήταν ο μελετητής Aρχιτέκτονας Μάριο Γκονζάλεθ, ο Αρχιτέκτων Μηχανικός Παναγιώτης Σάμιτας και ο Διευθυντής του Σχολείου Παναγιώτης Χαϊδεμένος.

Δημοφιλέστερα

To Top