Βιβλίο

Παρουσιάζεται στην Καλαμάτα το βιβλίο του Δημήτρη Στρατούλη: «8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 19:30 ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το βιβλίο του Δημήτρη Στρατούλη με τίτλο “8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα”, παρουσιάζεται στην Καλαμάτα την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 στις 19:30 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, με ομιλητές τον Νίκο Χουντή, πρώην ευρωβουλευτή και υπουργό, τον Κρίτωνα Αρσένη, βουλευτή, την Αναστασία Σταυροπούλου, δικηγόρο. Ο συγγραφέας (νυν συν-γραμματέας της ΛΑΕ-Ανυπότακτη Αριστερά) αναφέρεται στα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Συντονίζει ο Θανάσης Πετράκος, περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου και πρώην βουλευτής. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η φιλόλογος Δήμητρα Δημοπούλου και τη συζήτηση θα κλείσει με σύντομη παρέμβασή του ο συγγραφέας.

Ο ∆ηµήτρης Στρατούλης αναφέρεται στα συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα που διαδραµατίστηκαν στην Ελλάδα το πρώτο οκτάµηνο του 2015, όπως τα βίωσε από θέσεις κορυφαίας πολιτικής και κυβερνητικής ευθύνης. Πώς και γιατί έγιναν αυτά, ποιες διεργασίες οδήγησαν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στη συνθηκολόγηση µε τους δανειστές. Ο συγγραφέας προσεγγίζει την καυτή αυτή περίοδο, στο πλαίσιο των τότε οικονοµικών, κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παγκοσµίως, από τη σκοπιά των «νικηµένων», της Αριστερής Πλατφόρµας του ΣΥΡΙΖΑ και όσων το καλοκαίρι του 2015 είπαν το µεγάλο «Όχι» και δεν εκχώρησαν στο σύστηµα το ηθικό πλεονέκτηµα της Αριστεράς. ∆εν επιλέγει να γράψει µια ιστορία «από τα πάνω», µόνο για τους πρωταγωνιστές, αλλά «από τα κάτω», µε επίκεντρό της τις πραγµατικές κινητήριες δυνάµεις της κοινωνίας, τις πολύµορφες λαϊκές παρεµβάσεις και κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παγκοσµίως. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει την έντονη πολιτική, προγραµµατική και αξιακή δια­πάλη µέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιµώντας ότι οι εσωκοµµατικές διεργασίες και οι αποφάσεις της ηγετικής οµάδας του, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία των εξελίξεων, δεν ήταν µονόδροµος. Χωρίς απαξιωτικούς και υβριστικούς προσωπικούς χαρακτηρισµούς, δίνει απαντήσεις σε 45+3 ερωτή­µατα και υποστηρίζει ότι, κάτω από ορισµένες προϋποθέσεις, τα πράγµατα θα µπορούσαν να πάνε αλλιώς και ότι ένας άλλος δρόµος ήταν εφικτός. Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως στον κόσµο της Αριστεράς, επιδιώκοντας να συµβάλει σε έναν γόνιµο προβληµατισµό και αναστοχασµό. Απευθύνεται, επίσης, στη νεολαία, ώστε να µπορεί να ερµηνεύσει το παρελθόν, να κατανοή­σει το παρόν και να δράσει αποτελεσµατικά για να αλλάξει το µέλλον.

Ο Δημήτρης Στρατούλης γεννήθηκε το 1958 στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Είναι πτυχιούχος του Νομικού τμήματος και του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Νομικής Αθήνας και διδάκτορας εργασιακών σχέσεων στο Γενικό τμήμα Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται στην Υποδιεύθυνση Εργατικών Θεμάτων (Εργατική Νομοθεσία) του ΟΤΕ. Διετέλεσε εκπρόσωπος των εργαζομένων, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Αντιπροσωπευτικής Συνέλευσης Κοινωνικού Ελέγχου του ΟΤΕ, καθώς επίσης μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, Γραμματέας Κοινωνικής Πολιτικής της. Διετέλεσε μέλος της ΚΝΕ και της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Από το 1991 είναι στον Συνασπισμό της Αριστεράς, όπου εκλέγεται σταθερά μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του. Είναι μέλος της πολιτικής γραμματείας του Συνασπισμού , υπεύθυνος για την εργατική πολιτική του. Συγγραφέας μαζί με άλλους του βιβλίου “Ανεργία και απασχόληση στην Ελλάδα” (Σύγχρονη Εποχή, 1991), καθώς και πλήθους επιστημονικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά για τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, της απασχόλησης και της κοινωνικής ασφάλισης.

Παρουσιάζεται στην Καλαμάτα το βιβλίο του Δημήτρη Στρατούλη: «8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα»
To Top