Μάλλον απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που έκανε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ο Φυσικός MSc και Περιβαλλοντικός Διευθυντής της εταιρίας ΚΛΗΜΗΣ, Νάσος Μάκιος, αναφορικά με το κατά πόσο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Νομού εφαρμόζουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης. Στα ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια που στάλθηκαν ανταποκρίθηκαν 196 επιχειρήσεις. Από τις απαντήσεις προκύπτει ότι ελάχιστες επιχειρήσεις είναι “πράσινες” και εφαρμόζουν της αρχές της κυκλικής οικονομίας.
Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας από τον Νάσο Μάκιο, Φυσικός MSc και Περιβαλλοντικό Διευθυντή της εταιρίας ΚΛΗΜΗΣ, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Βιοοικονομίας, Κυκλικής Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Το θέμα της έρευνας αφορούσε το κατά πόσο οι επιχειρήσεις της Μεσσηνίας και συγκεκριμένα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) είναι «πράσινες», δηλαδή κατά πόσο εφαρμόζουν κάποιο σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης όπως το ISO 14001 ή το EMAS, καθώς επίσης κι αν εφαρμόζουν κάποιες από τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
Ο κ. Μάκιος ανέλυσε την υφιστάμενη κατάσταση των ΜμΕ, στην Ευρώπη γενικά, αλλά και στην Ελλάδα καθώς και τον ρόλο τους και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Αναφέρθηκε επίσης στα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης ISO 14001, EMAS, για την κυκλική οικονομία και για τα πλεονεκτήματά τους, τα μειονεκτήματά τους και τις δυσκολίες που συναντούν οι επιχειρήσεις κατά την εφαρμογή τους.
Δόθηκε έμφαση και ανέλυσε τις απαντήσεις του ερωτηματολογίου που είχαν δοθεί στα μέλη του Επιμελητηρίου σε θέματα εξοικονόμησης πόρων, ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ΜμΕ στην περιοχή της Μεσσηνίας εφαρμόζουν σε χαμηλό ποσοστό κάποιο από τα προαναφερθέντα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης αλλά και η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Τα αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιοποιηθούν σε επιστημονικό περιοδικό.
Ελπιδοφόρο ότι ξεκινούν να αλλάζουν νοοτροπία οι επιχειρήσεις στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα
Από τα συμπεράσματα της έρευνας του Νάσου Μάκιου, προκύπτει ότι είναι στα σπάργανα η προσπάθεια για “πράσινες” επιχειρήσεις και αυτό δεν είναι φαινόμενο μεσσηνιακό , αλλά και ευρωπαϊκό. Ωστόσο, το ελπιδοφόρο είναι ότι έστω και δειλά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ξεκινούν να αλλάζουν φιλοσοφία, λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και λόγω του ενεργειακού κόστους, αναζητώντας τρόπους ενεργειακής εξοικονόμησης αλλά και περιβαλλοντικής προστασίας, ώστε να αφήνουν όσο το μικρότερο δυνατόν περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Εκτιμάται ότι η ένταξη της Καλαμάτας στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ευρώπης μέχρι το 2030, στις πόλεις- πιλότους για τις υπόλοιπες, θα δώσει τα κίνητρα εκείνα ώστε και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με ορόσημο το 2030, να επιχειρήσουν την αλλαγή, και τη μετεξέλιξή τους σε “πράσινες”. Η αρχή έγινε, είναι πολλά όμως ακόμα τα βήματα που πρέπει να γίνουν, η ενημέρωση που πρέπει να υπάρξει και τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν από την Πολιτεία στις επιχειρήσεις.
Στην ενημερωτική εκδήλωση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Ξυγκώρος, πρόεδροι οργανισμών και συλλόγων καθώς και μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου.