MESSINIA PLUS

Παρουσιάστηκαν τα δύο υπερσύγχρονα πυροσβεστικά πλοία του Π.Σ. Ελλάδας

Σήμερα Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 και παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα γίνουν τα εγκαίνια των δύο νέων και υπερσύγχρονων πυροσβεστικών πλοίων του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος.

Το Up Stories κατέγραψε την χθεσινή πρόβα τζενεράλε και σας την παρουσιάζει.

Τα πλοία κατασκευάστηκαν στην Πούλα της Κροατίας , από το ναυπηγείο Techomont shipyard σε σχέδια της αγγλικής εταιρείας Carmac design με επιβλέπων την κατασκευή τον γαλλικό νηογνώμονα Bureau Veitas και την επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής του Π.Σ.

Κυρία χαρακτηριστικά: ολικό μήκος 25,5 μ πλάτος 7 μ και βύθισμα 1,5 μ . Κύριες μηχανές Man 3 x 1200 HP
Ταχύτητα 29,5 κόμβους
Αυτονομία 230 ναυτικά μιλια .
Κυρία αποστολή: Κατάσβεση πυρκαγιών σε πλοια – μαρίνες και δευτερεύοντος έρευνα και διάσωση.
Έχει πλήρωμα 10 ατόμων και μπορεί να φιλοξενήσει επιπλέον 20 διασωθέντες, ναυαγούς ή μεταφορά προσωπικού .

Η κάλυψη της παρουσίασης των νέων πλοίων από το Πυροσβεστικό Σώμα έγινε από την ομάδα Up Stories εθελοντικά.

Μητσοτάκης: “Θα διαθέσουμε παραπάνω από 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ για υποδομές της Πολιτικής Προστασίας”

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη το πρωί στην εκδήλωση για την ένταξη δύο νέων υπερσύγχρονων πυροσβεστικών πλοίων στο Πυροσβεστικό Σώμα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά.

Κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Κύριοι συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, κ. Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, κ. Αρχηγέ της Πυροσβεστικής, κ. Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι,

Με χαρά και με συγκίνηση παρευρίσκομαι σήμερα σε αυτή τη σεμνή τελετή ονοματοδοσίας των δύο νέων υπερσύγχρονων σκαφών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης μίλησε για την μεγάλη προσπάθεια την οποία καταβάλλει η Ελληνική Πολιτεία να εκσυγχρονίσει δραστικά όλες τις υποδομές της Πολιτικής Προστασίας. Και πράγματι η κλιματική κρίση, με την οποία όχι μόνο εμείς αλλά ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται πια αντιμέτωπος, καθιστά αυτή την επένδυση στην Πολιτική Προστασία μονόδρομο.

Και θέλω να εκφράσω, κ. Υπουργέ, την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι το Πρόγραμμα “Αιγίς” σχεδιάζεται και υλοποιείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Θέλω να θυμίσω ότι θα διαθέσουμε παραπάνω από 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ για υποδομές που σχετίζονται με την Πολιτική Προστασία.

Και βέβαια αυτοί οι πόροι συμπληρώνονται και από πόρους άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Τα δύο σκάφη, τα οποία σήμερα ονοματοδοτούμε, χρηματοδοτήθηκαν από προηγούμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014-2020 και με μεγάλη προσπάθεια, όπως είπε και ο Υπουργός, των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος καταφέραμε και σώσαμε τους πόρους αυτούς, έτσι ώστε σήμερα τα σκάφη αυτά να διατίθενται στην υπηρεσία όχι μόνο του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και όλων των υπολοίπων κλάδων που μπορεί κάποια στιγμή να τα χρειαστούν.

Βέβαια, κυρίες και κύριοι, τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τις γυναίκες και τους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίες και οι οποίοι, 365 μέρες το χρόνο, ταγμένοι στην υπηρεσία του καθήκοντος, προσφέρουν την υπηρεσία τους για το καλό και την ασφάλεια όλων μας.

Και πράγματι είναι σήμερα μία συγκινητική στιγμή, καθώς αποφασίσαμε -και πολύ σωστά- να δώσουμε σε αυτά τα δύο σκάφη ονόματα δύο στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος: τον Πυρονόμο Σάββα Σάββαρη και τον δόκιμο Ανθυποπυραγό Αριστείδη Μουζακίτη. Ευχαριστώ τους γονείς του Αριστείδη που βρίσκονται σήμερα μαζί μας σε αυτή την πολύ συγκινητική στιγμή.

Και πιστεύω ότι το ελάχιστο το οποίο οφείλουμε σε αυτούς οι οποίοι θυσιάζουν τη ζωή τους στο καθήκον, είναι να μην τους ξεχνάμε. Και μέσα από αυτές τις συμβολικές κινήσεις να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη τους.

Εύχομαι να είναι καλοτάξιδα, κ. Αρχηγέ, τα νέα σκάφη. Εύχομαι με μεγάλη ταχύτητα να προετοιμαστούμε και για τη νέα αντιπυρική περίοδο καθώς ξέρουμε πολύ καλά ότι η δουλειά της πρόληψης δεν ξεκινάει με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου αλλά ουσιαστικά διεξάγεται όλο το χειμώνα.

Και είμαι απολύτως σίγουρος ότι το Πυροσβεστικό Σώμα και πάλι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Σας ευχαριστώ».

To Top