Βιβλίο

Παρουσίαση βιβλίου: “Η φλέβα της γης. Τα μεταλλεία της Ελλάδας 19ος-20ος αιώνας”

Η Αρχείων Τάξις και ο Πολιτιστικός Αντίλογος διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου «Η φλέβα της γης. Τα μεταλλεία της Ελλάδας 19ος-20ός αιώνας», της επίκουρης καθηγήτριας σύγχρονης ελληνικής ιστορίας του Παν/μίου Ιωαννίνων, Λήδας Παπαστεφανάκη

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
η Σταυρούλα Βερράρου, Δρ. ιστορίας Παν/μίου Κρήτης, εκπαιδευτικός,
ο Παναγιώτης Ανδριανόπουλος, ιστορικός - πολιτικός επιστήμων, εκπαιδευτικός, μέλος της Αρχείων Τάξις  και η συγγραφέας.

Θα συντονίσει ο Γιάννης Γονατίδης υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας του Παν/μίου Κρήτης, και μέλος της Αρχείων Τάξις.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 3 Μαρτίου στις 7μ.μ. στο καφέ "...στο κύμα" Ναβαρίνου 167, Καλαμάτα. 

Λήδα Παπαστεφανάκη: «Η φλέβα της γης. Τα μεταλλεία της Ελλάδας, 19ος-20ός αιώνας»

Τα μεταλλικά και αμέταλλα ορυκτά, περισσότερο από κάθε άλλη πρώτη ύλη, συμμετείχαν στη διαδικασία της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, που ως ιστορική τάση χαρακτηρίζει τη νεότερη εποχή. Η εξορυκτική δραστηριότητα αποτέλεσε, ήδη από τον 19ο αιώνα, ιδιαίτερο τομέα της ελληνικής οικονομίας, με διεθνικό προσανατολισμό. Το βασικό ερώτημα που πραγματεύεται το βιβλίο είναι πώς συνέβαλε η εξορυκτική δραστηριότητα στην εγχώρια οικονομική ανάπτυξη, επηρέασε τις κοινωνικές σχέσεις και διαμόρφωσε πολιτικές.

Κεντρική θέση στην προσέγγιση αυτή έχει η έννοια του καταμερισμού εργασίας, μέσω της οποίας μελετώνται οι κοινωνικές και οικονομικές διαφοροποιήσεις σε πολλαπλά επίπεδα: αφενός, εντάσσεται η ελληνική περίπτωση σε ένα σύστημα ιεραρχημένων σχέσεων στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, αφετέρου, ερευνώνται πιο συστηματικά οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα στη μικρή και μεσαία κλίμακα, και, τέλος, εξετάζεται ο καταμερισμός εργασίας στους ίδιους τους χώρους εργασίας, στα μεταλλεία, αλλά και στις οικογένειες των μεταλλωρύχων, όπου εντοπίζονται οι σχέσεις, οι εντάσεις και οι δυναμικές που αναπτύσσονται εντός τους.

Θέματα ειδικότερης μελέτης αποτελούν οι επιχειρήσεις, οι τεχνικές και οι μέθοδοι εξόρυξης, η γεωγραφική διασπορά και ο κατακερματισμός των εκμεταλλεύσεων, η ποικιλία των κοιτασμάτων, η εξάρτηση από τις διεθνείς αγορές, η κοινωνική ομάδα των μεταλλειολόγων μηχανικών, η αγορά και οι συνθήκες εργασίας, οι εργολαβικές ομάδες, η επαγγελματική νοσηρότητα των μεταλλωρύχων, το εργατικό κίνημα και οι απεργίες, η επίδραση της εξορυκτικής δραστηριότητας στις τοπικές κοινωνίες όπου λειτουργούσαν μεταλλεία (Λαύριο, Σέριφος, Εύβοια κ.ά).

Η Λήδα Παπαστεφανάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου και υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή.
Από το 2003 διδάσκει σύγχρονη ελληνική ιστορία, στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Έχει δημοσιεύσει τη μονογραφία Εργασία, τεχνολογία και φύλο στην ελληνική βιομηχανία. Η κλωστοϋφαντουργία του Πειραιά, 1870–1940 (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2009).
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την οικονομική και κοινωνική ιστορία της εκβιομηχάνισης και της εργασίας, την ιστορία της επαγγελματικής υγείας, την ιστορία των πόλεων, την ιστορία του φύλου, τη βιομηχανική αρχαιολογία. Στα πεδία αυτά αφιερώνονται οι επιστημονικές δημοσιεύσεις της, ελληνικές και ξενόγλωσσες.

Παρουσίαση βιβλίου: “Η φλέβα της γης. Τα μεταλλεία της Ελλάδας 19ος-20ος αιώνας”

Δημοφιλέστερα

To Top