ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάρκινγκ Νέδοντα: Βήμα-βήμα πως λειτουργεί η αυτόματη στάθμευση

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ

15 ημέρες αφότου ξεκίνησε η λειτουργία του Δημοτικού Πάρκινγκ Καλαμάτας (κεντρικό και βόρειο) από ιδιωτική επιχείρηση ο Δήμος Καλαμάτας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για εύκολη και γρήγορη εξυπηρέτηση των οδηγών που σταθμεύουν εκεί και δίνει αναλυτικές οδηγίες για τον απλό τρόπο που μπορεί ο καθένας να προμηθευτεί το εισιτήριό του αυτόματα από το μηχάνημα και μέσω διευκρινιστικών πινακίδων- οδηγιών να εξυπηρετηθεί γρήγορα και εύκολα.

Υπενθυμίζεται ότι η διαχείριση και λειτουργία, έχει ανατεθεί κατόπιν διαγωνισμού, στην ατομική επιχείρηση της Ελένης Τσουφλίδου.

Η διαχείριση και λειτουργία των σταθμών από Δευτέρα έως Παρασκευή διαρκεί από 08:00 έως 21:00 και το Σάββατο από 08:00 έως 14:00.
Κατά τις υπόλοιπες ώρες και τις επίσημες αργίες, οι χώροι στάθμευσης τελούν υπό διαχείριση μέσω του αυτόματου συστήματος, αλλά χωρίς καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος.

Κατά τις ώρες λειτουργίας υπάρχει παρουσία προσωπικού της αναδόχου για την εξυπηρέτηση των χρηστών των πάρκινγκ (δύο υπάλληλοι στο κεντρικό και ένα στο βόρειο ανά βάρδια).

ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ

Ο οδηγός, κατά την είσοδό του στο πάρκινγκ, πατώντας ένα κουμπί στο ειδικό μηχάνημα, εφοδιάζεται με το εισιτήριο από τα τερματικά ελέγχου εισόδου.

Το εισιτήριο το κρατάει, διότι του είναι αναγκαίο για να πληρώσει πριν την έξοδο. Ο κάτοχος μηνιαίας κάρτας στάθμευσης, που φέρει μαγνητική πίστα, την περνά από το μαγνητικό αναγνώστη και του επιτρέπεται η είσοδος.

Στη συνέχεια, ο οδηγός σταθμεύει σε κενή θέση και, όταν επανέλθει για να πάρει το όχημά του, πρέπει να επισκεφθεί είτε το αυτόματο ταμείο είτε το ταμείο στον οικίσκο της εισόδου / εξόδου. Στο αυτόματο ταμείο, ακολουθώντας τις οδηγίες που είναι αναρτημένες στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, σκανάρει το εισιτήριο, πληρώνει, παίρνει την απόδειξη και τα ρέστα και κατευθύνεται στην έξοδο. Το ίδιο ισχύει κατ’ αναλογίαν και για το ταμείο που διαθέτει υπάλληλο.

Στην έξοδο, εισάγει στο ειδικό μηχάνημα το αρχικό εισιτήριο, ανοίγει η μπάρα και φεύγει.
Εάν δεν έχει πληρώσει, η μπάρα δεν ανοίγει και του υποδεικνύεται να καταβάλει το αντίτιμο.
Όποιος διαθέτει μηνιαία κάρτα, την περνάει από το μηχάνημα ανάγνωσης, ανοίγει η μπάρα και βγαίνει.

Εάν ο οδηγός θελήσει να βγει τις μεταμεσονύκτιες ώρες και υπάρξει πρόβλημα, μπορεί να καλέσει τον αριθμό έκτακτης ανάγκης που είναι σημειωμένος στο εισιτήριο και σε 5 λεπτά θα βρεθεί στο πάρκινγκ υπάλληλος, που θα τον διευκολύνει.

ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ

Σημειώνεται ότι οι χρεώσεις έχουν παραμείνει ίδιες, όπως έχουν ρυθμισθεί με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή 0,50 € ανά ώρα και όχημα και 50 € η μηνιαία κάρτα ανά όχημα.
Τα άτομα με ειδικές ανάγκες, προκειμένου να τύχουν του ευεργετήματος της δωρεάν στάθμευσης και για όσες θέσεις ορίζονται από την άδεια λειτουργίας των πάρκινγκ, θα πρέπει να προσκομίσουν στο γραφείο κίνησης του χώρου στάθμευσης το πρωτότυπο ειδικό σήμα, που τους έχει χορηγηθεί. Θα παραλάβουν δε ειδική κάρτα.

Σημειώνεται από τον Δήμο Καλαμάτας ότι η ανάδοχος επιχείρηση έχει την ευθύνη της διαχείρισης, καθαριότητας και ευπρεπισμού των δύο χώρων στάθμευσης με δικό της προσωπικό και μηχανήματα, αμειβόμενη γι’ αυτή την υπηρεσία της (93.000 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ κατ’ έτος και για πέντε έτη). Από τη σύμβαση είναι υποχρεωμένη να αποδίδει καθημερινώς το σύνολο των εισπράξεων στα ταμεία του Δήμου ή να προκαταβάλει αυτές. Προβλέπεται αυστηρή ποινή εφόσον αυτό δεν συμβεί.
Μετά το πέρας της σύμβασης, η διάρκεια της οποίας είναι πέντε έτη, τα μηχανήματα και ο λοιπός εξοπλισμός (αξίας άνω των 100.000 €) μένουν στην κυριότητα του Δήμου.

Επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Δήμου ότι από την έναρξη λειτουργίας των πάρκινγκ από την ανάδοχο εταιρεία καταγράφεται αύξηση οχημάτων και εντυπωσιακή αύξηση εισπράξεων. Η πληρωμή της αναδόχου θα γίνεται – σε σημαντικό βαθμό – από την αύξηση των εισπράξεων.

Πάρκινγκ Νέδοντα: Βήμα-βήμα πως λειτουργεί η αυτόματη στάθμευση
To Top