ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρέμβαση Μητροπολίτη Μεσσηνίας για το Σκοπιανό

“Ενορχηστρωμένη πολεμική απέναντι στην Εκκλησία”

“Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ”

Τις θέσεις και τις απόψεις της Εκκλησίας αναφορικά με το Σκοπιανό και την επιλογή της ονομασίας της πΓΔΜ ανέλυσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, κ.Χρυσόστομος.

“Η Εκκλησία δεν έκανε πρόταση ονόματος”, δήλωσε ο μητροπολίτης συμπληρώνοντας ότι η υιοθέτηση του όρου Μακεδονία “θα αποτελέσει αιτία δυσθυμίας και μη αποδοχής εκ μέρους του ελληνικού λαού”.

“Η Εκκλησία με την απόφασή της αυτή δεν χαράσσει πολιτική και αδίκως χαρακτηρίστηκε από κάποια κυβερνητικά στελέχη ότι συντάσσεται με τη Χρυσή Αυγή”.

“Νομίζω και άλλοι κομματικοί σχηματισμοί, όπως ο συγκυβερνών, έβγαλε απόφαση ότι δεν δέχεται τη χρήση του ονόματος Μακεδονία, αλλά δεν τόλμησε κανείς από τα κυβερνητικά στελέχη να βγει να δώσει αυτόν τον χαρακτηρισμό, ότι συντάσσεται με τη Χρυσή Αυγή”.

“Το όνομα αυτό δεν είναι απλά μια ονομασία. Εάν περιέχει το όνομα Μακεδονία είναι μια αμφισβήτηση της ιστορικότητας και της ιστορικής εδαφικότητας της Μακεδονίας. Τα παράγωγα αυτής της ονομασίας, η γλώσσα πως θα χαρακτηριστεί, η υπηκοότητα, πως θα χαρακτηριστούν;”

“Η επιστολή του Πρωθυπουργού στον Αρχιεπίσκοπο κατάφερε να απαλύνει τις όποιες οξύνσεις και εντάσεις είχαν αρχίσει να δημιουργούνται και μέσα στην Εκκλησία αλλά και στο ποίμνιο”

“Η Εκκλησία έχει δικαίωμα να ομιλεί και να τοποθετείται για όλα τα θέματα που αφορούν και δοκιμάζουν το ποίμνιό της. Και δεν μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι η Εκκλησία μιλάει αλά καρτ!”

“Η Ιερά Σύνοδος δεν έκανε υπόδειξη ονόματος ούτε επιμένει σε κάποιο συγκεκριμένο όνομα. Εξέφρασε μια αγωνία για τη χρήση του ονόματος Μακεδονία. Δεν ανακατεύτηκε στο πολιτικό και διπλωματικό κομμάτι”.

“Θεωρώ ότι αυτή η ενορχηστρωμένη πολεμική απέναντι στην Εκκλησία δεν πρέπει να χαρακτηρίζει ούτε τον πολιτικό κόσμο, ούτε αυτούς που θεωρούν ότι η Εκκλησία μπορεί με τέτοιους χαρακτηρισμούς και τοποθετήσεις να τίθεται στο περιθώριο της επικαιρότητας.”

To Top