ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρέμβαση Χρυσοστόμου για “Κιβωτό του κόσμου”: Ο πατέρας Αντώνιος εκμεταλλεύτηκε τη θέση και το ράσο του

O Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος μίλησε για τον πατέρα Αντώνιο, και το «θεάρεστο» έργο του λέγοντας ότι έστησε επιχείρηση υπό την επίφαση του ράσου του. Ο κ. Χρυσόστομος ήταν λάβρος για τον τρόπο που δρούσε ο πατήρ Αντώνιος και για την συμπεριφορά που επιδείκνυε στους Μητροπολίτες και γενικότερα στον κλήρο, δρώντας κατά μόνας και για ίδιον όφελος.

“Αν όλα αυτά αληθεύουν και επιβεβαιωθούν από το ανακριτικό έργο, νομίζω βρισκόμαστε μπροστά σε μια απάνθρωπη συμπεριφορά, αντιθεσμική, μπροστά σε μια εκμετάλλευση πονεμένων, αθώων παιδιών” δήλωσε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας για τις καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου και τον πατέρα Αντώνιο.

“Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου ήταν σκληρή, έτσι έπρεπε να είναι, γιατί δυστυχώς ο συγκεκριμένος κληρικός υπό την επίφαση του ράσου προσπάθησε και εκμεταλλεύτηκε την θέση του αυτή, τελικά αν αποδειχθεί, προς ίδιον όφελος” συμπλήρωσε.

“Ο πατήρ Αντώνιος έχει μια εξατομικευμένη αντίληψη για την κοινωνική προσφορά, μακριά από τα όσα ορίζει ο χριστιανισμός.

“Οταν ήρθε στην Καλαμάτα να στήσει τη δομή εδώ, πηγαινοερχόταν στην πόλη συναντώντας παράγοντες. Ούτε τυπικά δεν ήρθε να πάρει την ευλογία, την άδεια του Μητροπολίτη. Αναγκάστηκα και τον κάλεσα εγώ”

Ήρθε με την πρεσβυτέρα και 2 μέλη του εδώ Δ.Σ. Του είπα “δεν μπορείς να σουλατσάρεις στην πόλη και να μην έρχεσαι εδώ να μιλήσουμε”. Μου είπε ότι είναι πνευματικός καθοδηγητής κι ότι δεν έχει ανάμιξη κι ότι η πρεσβυτέρα τρέχει τα διοικητικά. Με κάλεσε μετά να πάω στη δομή, αλλά φυσικά δεν δέχθηκα… Κανένας μητροπολίτης στις περιοχές που έστησε δομές, δεν ενεπλάκη» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Χρυσόστομος.

“O τρόπος που γινόταν η διαχείριση ήταν προσωπικός και ατομικός και δεν ελεγχόταν από κανέναν. Ποιος ελέγχει τα χρήματα και την περιουσία που αποκτήθηκε;”

σημείωσε.

“Αν είχε ενταχθεί στους κόλπους μας, θα είχαμε προλάβει πολλά”

“Όλοι προβληματιζόμασταν και προβληματιζόμαστε. Γίνονταν συζητήσεις. Ρωτήστε τους Μητροπολίτες που είχαν δομές στις περιοχές τους τι προβλήματα αντιμετώπιζαν. Και πώς συμπεριφερόταν ο πατήρ Αντώνιος στους Μητροπολίτες” σχολίασε.

Οσον αφορά στις καταγγελίες ασέλγειας και ξυλοδαρμών είπε ότι «το θεωρώ πολύ λογικό αν αποδειχθεί να έχουν γίνει αυτές οι παραβατικές συμπεριφορές».

Για τα λεφτά που ακούγονται και τον χορό εκατομμυρίων που είχε στηθεί στο όνομα της προσφοράς και της αλληλεγγύης, τόνισε: «Πώς διακινούνται έτσι; Μέσα από ιδιωτικούς λογαριασμούς;

“Εμάς μας κάνουν δωρεά 5.000 ευρώ και πρέπει να κάνουμε μια διαδικασία ολόκληρη για να τα πάρω, δεν μπαίνουν στον λογαριασμό μας έτσι… Ποιος ελέγχει πώς αποκτήθηκε αυτή η αμύθητη περιουσία, εφόσον αποδειχθεί; Εχουμε θέμα με τους ελέγχους του κράτους απέναντι σε αυτές τις ΜΚΟ”

Το… κόλπο του Αντωνίου για να είναι στο απυρόβλητο

«Η ειδοποιός διαφορά είναι πως ο πατήρ Αντώνιος, εμφανιζόταν ότι δεν ήταν εκείνος ο θεσμικός παράγοντας. Είχε συγγενείς κι άλλους… μπροστινούς κι εμφανιζόταν ως πνευματικός καθοδηγητήςΑνοίγει πόρτες το ράσο. Αυτός έκανε τις δημόσιες σχέσεις» πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας.

Για τις παρενοχλήσεις, ο κ. Χρυσόστομος ήταν λάβρος:

«Οι δομές αυτές είχαν συγκεκριμένο σκοπό. Να απαλύνουν κυρίως τον ψυχολογικό πόνο αυτών των παιδιών. Αυτό που έλειπε τα παιδιά, ήταν η οικογένεια. Οταν το παιδί πήγαινε εξαθλιωμένο και αντιμετώπιζε βία και τέτοιες συμπεριφορές, είναι διπλός ο πόνος που τους προκαλούσαν»

Αναφορικά με τους συνεργάτες του πατρός Αντωνίου που προβάλουν ως επιχείρημα απαντητικό το ότι πρόκειται για πολιτικά και θρησκευτικά αντίποινα στη δομή, ο κ. Χρυσόστομος είπε:

“Ποιος τον στοχοποίησε; Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε αυτό που όριζε ο εκκλησιαστικός νόμος. Τόσα χρόνια η ανοχή της εκκλησίας σ’ αυτά που έκανε ο πατήρ Αντώνιος ήταν μεγάλη, μάς έλεγαν «στο θεάρεστο έργο ασκείτε κριτική;». Προβληματιζόμαστε χρόνια”.

“Γίνονταν συζητήσεις. Ρωτήστε κι άλλους Μητροπολίτες για τις περιοχές που είχε δομές, τι προβλήματα υπήρχαν. Και στον τρόπο που συμπεριφερόταν στους άλλους Μητροπολίτες” πρόσθεσε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Αν αποδειχθεί ότι είναι ακόμα κι ο ηθικός αυτουργόςθα καθαιρεθεί. Η καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα είναι να υπάρχει μια συνεργασία της τοπικής εκκλησίας κι όσων ενδιαφέρονται να προσφέρουν. Θα είχαμε αποφύγει πολλά. Μη φανταστείτε ότι η Κιβωτός είναι ένα γεγονός abstract μέσα στην ιστορία.

“Ξεκίνησε πριν 25 χρόνια. Ήμουν ακόμα κληρικός στην Αρχιεπισκοπή και όλοι την χειροκροτήσαμε την προσπάθεια που πήγαινε να κάνει. Τελικά έφτιαξε μια επιχείρηση που την ονόμασε Κιβωτό του Κόσμου και δρα ανεξέλεγκτος”.

“Δεν είναι εκμετάλλευση; Να έχει σπίτια, καταθέσεις…» κατέληξε ο κ. Χρυσόστομος.

πηγή: http://www.reader.gr/koinonia/434231/kibotos-toy-kosmoy-hrysostomos-o-antonios-ekmetalleytike-raso-ki-estise-epiheirisi?utm_source=web_notifications&utm_medium=reader

To Top