Επιχειρείν

Παραπούγκι: Το ελαιοτριβείο με τον ελαιώνα του 1890, σχολείο ελιάς για Αμερικανούς

"ΖΗΣΕ ΣΑΝ ΑΓΡΟΤΗΣ" ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ ΤΩΝ 100 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ

Με άνετα παπούτσια και απλά ρούχα, τα αδέρφια Καπλάνη στο Παραπούγκι, ένα χωριό 43 χιλιόμετρα βόρεια της Καλαµάτας, προσκαλούν όσους ενδιαφέρονται να πάρουν µέρος στην παραγωγή ελαιολάδου, κορωνεϊκης ποικιλίας, και να περιηγηθούν σε έναν ελαιώνα που φυτεύτηκε από το 1890.

Η εμπειρία ωστόσο δεν σταματά εδώ αφού το "Olive tour and tasting" περιλαμβάνει και δοκιμή διαφόρων ποικιλιών ελιών και ελαιόλαδο που συνοδεύονται από αυθεντικό ελληνικό ψωμί.

Ακολουθώντας τα χνάρια των προγόνων τους τα αδέλφια Παύλος και Άρης Καπλάνης στην Καλαμάτα άνοιξαν τις πύλες του οικογενειακού ελαιοτριβείου τους Ben Olive Mill για τους επισκέπτες συνεχίζοντας την οικογενειακή επιχείρηση και την καλλιέργεια των αιωνόβιων ελαιώνων που αποτελούν και κληρονομιά από τον παππού τους.

Ο Σταύρος Μπενακόπουλος ο παππούς μας ήταν ο πρώτος στην οικογένειά πού ξεκίνησε όλο το εγχείρημα φτιάχνοντας ελαιοτριβείο το 1890 όταν εμείς το 1990 χτίσαμε το δικό μας ελαιοτριβείο με τον αδερφό μου Άρη Καπλάνη και μετέπειτα στην ανακαίνιση το 2005 προσπαθήσαμε να χρησιμοποιήσουμε ότι υλικό μπορούσαμε από το πρώτο ελαιοτριβείο προς τιμήν του παππού μας επίσης ο βιολογικός ελαιώνας 100 στρεμμάτων είναι κι αυτός κληρονομιά από τον παππού με ελιές που χρονολογούνται 200 ετών ανέφερε ο Παύλος Καπλάνης.

Όλο το χρόνο ανοιχτό για το κοινό το ελαιοτριβείο

Το ελαιοτριβείο είναι ανοιχτό όλο το χρόνο και δέχεται επισκέψεις από φοιτητές από πανεπιστήμια και σχολές του εξωτερικού μέσω του προγράμματος food Καλ tour και μικρά γκρουπ από τουρίστες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελαιοτριβείο είναι ένα παραγωγικό μέρος όπου οι επισκέπτες παίρνουν μέρος στην διαδικασία της ελαιοκομίας.
Ξεκινήσαμε δοκιμαστικά πριν από τέσσερα χρόνια, όταν αισθανθήκαμε ότι δεν γίνεται να έρχονται τουρίστες οι οποίοι το μοναδικό πράγμα που ξέρουν από την Καλαμάτα είναι το λάδι της και να μην μπορούν να δουν από κοντά την διαδικασία. Είδαμε πως υπήρξε μία ανοιχτή πόρτα για να αναδειχτεί η Καλαμάτα. Έπειτα από πολλές προσπάθειες με τους φορείς αποφασίσαμε να ανοίξουμε και χωρίς να μπούμε σε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα. Θέλουμε ότι κάνουμε να βγαίνει από εμάς και να πατάμε στα πόδια μας εξάλλου το ελαιοτριβείο παραμένει ένας παραγωγικός χώρος όπου συμμετέχει ο κάθε επισκέπτης, δεν έχουμε εστιατόριο, ούτε είναι μουσειακός χώρος.
Το 80% των επισκεπτών μας είναι Αμερικανοί και το υπόλοιπο ποσοστό από άλλες χώρες μόλις το 1% είναι Έλληνες.

Συνεχώς επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας και έχουμε αλλάξει στόχευση. Οι επισκέπτες μας είναι μικρά γκρουπ οικογένειες και παρέες, γιατί μας ενδιαφέρει η καλύτερη υπηρεσία να δώσουμε περισσότερα και μετά να φύγει ο επισκέπτης ενημερωμένος.

Οι ξεναγήσεις στο ελαιοτριβείο Ben Olive Mill προσαρμόζονται στο επίπεδο που είναι  ο επισκέπτης. Υπάρχουν τουρίστες που δεν ξέρουν καν πως είναι οι ελιές, συνεπώς προσπαθούμε να γνωρίσουμε το ελαιόλαδο σε τουρίστες, οι οποίοι πάνω από τους μισούς δεν το έχουν γευτεί στη ζωή τους!

Ωστόσο, μεγάλο μέρος των επισκεπτών του ελαιοτριβείου είναι ανώτερης βαθμίδας κοινωνικής και οικονομικής, οι οποίοι έχουν πολλές εμπειρίες γευσιγνωσίας και προσπαθούν να εξασφαλίσουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής.
Πολλές φορές αυτοί οι επισκέπτες κάνουν πολύ μεγάλο ταξίδι μόνο για να μας δουν όλο αυτό γιατί μάλλον δεν υπάρχει κάπου αλλού να το δουν, ή δεν έχει τόσο καλές κριτικές.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι πρεσβευτές του ελληνικού ελαιόλαδου.
Το ελαιοτριβείο είναι ένα παραγωγικό μέρος δεν είναι μουσείο. Ο επισκέπτης θα μπει μέσα, θα λερώσει με λάσπες τα ρούχα του και ανάλογα το επίπεδο του επισκέπτη και την αντοχή του θα του δώσουμε να κουβαλήσει ένα τσουβάλι αν είναι νέος...

Αν βρέξει θα βραχεί, μετά στον ελαιώνα θα κάτσει σε μια πέτρα και ό,τι φαγητό έχουμε θα το μοιραστούμε και θα πάρει μέρος σε όλη τη διαδικασία από τον ελαιώνα μέχρι το ελαιοτριβείο.

Στο τέλος θα πάρει και ένα μέρος του προϊόντος για τον κόπο του.

 

Πληροφορίες στο 2724032371

 

 

Πηγή: https://www.agronews.gr/special-reports/epiheirimatika-projects/186193/to-elaiotriveio-sto-parapougi-me-ton-elaiona-tou-1890-sholeio-elias-gia-amerikanous-kai-europaious/

Παραπούγκι: Το ελαιοτριβείο με τον ελαιώνα του 1890, σχολείο ελιάς για Αμερικανούς

Δημοφιλέστερα

To Top