ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Παραδόθηκαν στους παραγωγούς της Μεσσηνίας για φύτευση αβοκάντο και μάνγκο

Παραδόθηκαν επιτυχώς στους παραγωγούς τα υποτροπικά φυτά της πρώτης φάσης του προγράμματος «Δράσεις για την επιτυχημένη εγκατάσταση υποτροπικών ειδών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Πελοποννήσου, που θα εγκατασταθούν σε επιλεγμένα αγροκτήματα.

Στην παρούσα φάση η παράδοση περιλάμβανε φυτά Αβοκάντο των ποικιλιών (Zutano, Bacon, Hass, Fuerte, Lamp Hass, Carmen), φυτά Μάνγκο των ποικιλιών (Irwin, Tommy Atkins, Kensington, Osteen, Palmer), καθώς και Λίτσι των ποικιλιών (Kway May Pink, Wai chee, Mclean).

Το φθινόπωρο αναμένεται να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των πρότυπων επιδεικτικών αγροκτημάτων υποτροπικών φυτών με την παράδοση και επιλεγμένων ποικιλιών των υποτροπικών ειδών Ανόνα και Μακαντάμια. Η διαλογή και η παράδοση έγιναν από το Ινστιτούτο Ελαίας Υποτροπικών και Αμπέλου Χανίων και συγκεκριμένα από το Τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας.

Η εγκατάσταση των φυτών που παραδόθηκαν θα γίνει τις προσεχείς ημέρες από τους παραγωγούς στα αγροκτήματα, με την καθοδήγηση της ερευνητικής ομάδας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και της υπεύθυνης του προγράμματος Δρος Τζατζάνη.
Εντός του Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες ημερίδες ενημέρωσης των παραγωγών και θα ακολουθήσει επίσκεψη στα αγροκτήματα για επίβλεψη της πορείας εγκατάστασης των φυτών.

Αναστασόπουλος: “Εναλλακτικές καλλιέργειες με μικρό κόστος παραγωγής και μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους”

“Ξεκίνησε η φύτευση υποτροπικών φυτών στην περιοχή Μεσσηνίας και Λακωνίας για τη δημιουργία πιλοτικών αγρών, στα πλαίσια εξέλιξης της προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Η Περιφέρεια υποστηρίζει το έργο οικονομικά, έχει πενταετή διάρκεια και προβλέπει, μεταξύ άλλων την εκπαίδευση των καλλιεργητών και την επιστημονική υποστήριξη τους ως προς την εγκατάσταση των ειδών και τις καλλιεργητικές τεχνικές καθ΄ όλη τη διάρκεια του έργου.

Στόχος του έργου είναι η εξοικείωση των παραγωγών στις νέες καλλιέργειες και η προώθηση των υποτροπικών ειδών ως εναλλακτικές καλλιέργειες καθώς και η διείσδυση των νέων προϊόντων υψηλής αξίας στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.

Η παραγωγικότητα των ειδών αυτών εξαρτάται από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, τις καλλιεργητικές πρακτικές, το είδος και την επιλογή των κατάλληλων ποικιλιών.

Η καλλιέργεια των εν λόγω υποτροπικών φυτών έχει ως βασικό πλεονέκτημα το γεγονός ότι πρόκειται για καλλιέργειες με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, δηλαδή χαμηλές εισροές και φιλικές προς το περιβάλλον κάτι που συνεπάγεται μικρό κόστος παραγωγής και μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους”, σημείωσε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Στάθης Αναστασόπουλος.

 

Παραδόθηκαν στους παραγωγούς της Μεσσηνίας για φύτευση αβοκάντο και μάνγκο
To Top