Παιδί

Παραδοσιακά παιχνίδια έναντι Ψηφιακών: Υπερτερούν στη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών

Παραδοσιακά παιχνίδια ή ψηφιακά; Τι να προτιμήσουν οι γονείς ενόψει και Χριστουγέννων για τα παιδιά τους; Οι επιστήμονες συνιστούν τα παραδοσιακά παιχνίδια, καθώς σύμφωνα με τελευταία αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων, οι πολλές ώρες χρήσης των ψηφιακών παιχνιδιών [μέσα από τάμπλετ, κινητά, υπολογιστές], έχουν αρνητική επίδραση στα παιδιά μας και κυρίως καθυστερούν τη γλωσσική τους ανάπτυξη.

Το MessiniaLive απευθύνθηκε στη λογοθεραπεύτρια Εύη Παναγίδη, η οποία μας ανέλυσε τους κινδύνους που εγκυμονεί στα παιδιά η πολύωρη χρήση ψηφιακών παιχνιδιών ακόμα και από πολύ μικρές ηλικίες, τόσο στη γλωσσική τους ικανότητα και αντίληψη, όσο και στη δημιουργικότητα της σκέψης τους.

Όπως μας επισήμανε τα παραδοσιακά κλασικά παιχνίδια, όπως κούκλες, τρενάκια, αυτοκινητάκια, χνουδωτά ζωάκια, τουβλάκια, μπογιές, βιβλία, επιτραπέζια, παζλ κ.α. δίνουν συνήθως στα μικρά παιδιά περισσότερη ελευθερία να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους, να ενισχύσουν τη δημιουργικότητά τους, να εξασκούν τις ικανότητές τους στην επίλυση προβλημάτων, να αναπτύξουν τον λόγο και την ομιλία τους και να μάθουν να αλληλεπιδρούν με τους άλλους γύρω τους.
Τα βοηθάει, όπως μας είπε, και στην εξωλεκτική τους επικοινωνία με τους άλλους, δηλαδή να μαθαίνουν να ερμηνεύουν τη στάση και τη γλώσσα του σώματος, τη χροιά της φωνής κλπ.

Η υπεροχή των παραδοσιακών παιχνιδιών έναντι των ψηφιακών εστιάζεται κυρίως στην επίδραση που έχει στα παιδιά η συμμετοχή του γονέα ή συνομηλίκων παιδιών, η αλληλεπίδραση δηλαδή με άλλα άτομα του περιβάλλοντος, η κοινωνικοποίησή τους, η σωστή ανάπτυξη της ομίλίας τους, του λόγου τους, η αναγνώριση των συναισθημάτων των άλλων, και όχι η απομόνωση με τις ώρες με ένα ψηφιακό παιχνίδι.

Σύμφωνα με την έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, δεν πρέπει να γίνεται καμία χρήση οθόνης (άρα και κανένα σχετικό παιγνίδι) για μωρά και παιδάκια έως 18 μηνών, πολύ περιορισμένη χρήση για τις ηλικίες 18 έως 24 μηνών και χρήση όχι πάνω από μία ώρα τη μέρα για παιδιά δύο έως πέντε ετών (η μία ώρα αφορά το συνολικό χρόνο θέασης μπροστά σε τηλεόραση, τάμπλετ, κινητό τηλέφωνο, λάπτοπ κ.α.).

Δημοφιλέστερα

To Top