ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ
Καταπέλτης ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 νέους ανθρώπους. Ο καλαματιανός πρόεδρος των Συγκοινωνιολόγων Παναγιώτης Παπαντωνίου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης “Καλαμάτα για όλους” για θέματα προσβασιμότητας, έκανε λόγο για μη ύπαρξη δικλείδων ασφαλείας στο σύστημα, για κανέναν αυτοματισμό που θα απέτρεπε το ανθρώπινο λάθος, για δεκάδες χρηματοδοτήσεις όλα αυτά τα χρόνια στον σιδηρόδρομο που δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα αναβάθμισης.
“Είναι προφανές οτι πάει κάτι πάρα πολύ στραβά και πρέπει να το λύσουμε. Υπάρχουν παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που πρέπει να ακολουθήσουμε”
είπε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα εξέφρασε τις ενστάσεις του για τη συγκρότηση αποκλειστικά από Έλληνες της τριμελούς επιτροπής που θα διαλευκάνει τις αιτίες της τραγωδίας, υποστηρίζοντας οτι έπρεπε να ανατεθεί σε διεθνή οργανισμό εμπειρογνωμόνων, που αναλαμβάνουν παγκοσμίως τέτοια τραγικά δυστυχήματα, ώστε να αποφύγουμε την αμφισβήτηση της Επιτροπής, μέσα από αντεγκλήσεις, αντικαταστάσεις και πολιτικές διαμάχες για τη σύνθεσή της.
Παπαντωνίου: “Δεν υπήρχαν αυτοματισμοί ως δικλείδες ασφαλείας. Είναι ξεκάθαρο οτι υπάρχει ένα θεμελιώδες ζήτημα σε όλο αυτό”
Επισήμανε δύο σοβαρά σημεία που πρέπει να ξαναδούμε ως χώρα. Αφενός το επίπεδο αυτοματισμού στις συγκοινωνίες που πρέπει να υπάρχουν διπλές και τριπλές δικλείδες ασφαλείας, ώστε να περιορίζουν και να αποτρέπουν το παράγοντα “ανθρώπινο λάθος”.
“Ο αυτοματισμός στις μηχανές συνυπάρχει με τους ανθρώπους. Ο ανθρώπινος παράγοντας θα υπάρχει στα μέσα μετακίνησης. Όμως πρέπει να υπάρχει ελέγχοντας τα μηχανήματα αυτοματισμού. Εδώ έχουμε το ανάποδο: Όχι μόνο ο άνθρωπος δεν έλεγχε τους αυτοματισμούς, έπαιρνε όμως την απόφαση. Δεν υπήρχαν αυτοματισμοί ως δικλείδες ασφαλείας. Είναι ξεκάθαρο οτι υπάρχει ένα θεμελιώδες ζήτημα σε όλο αυτό”.
“Δομικά προβλήματα και παθογένειες-Δαπανάμε λεφτά χωρίς το ανάλογο αποτέλεσμα”
Και δεύτερο που επεσήμανε ο Παναγιώτης Παπαντωνίου είναι οτι “θα πρέπει να παραδειγματιστούμε από άλλες ευρωπαϊκές χώρες” που έχουν εφαρμόσει συστήματα αυτοματισμού και ασφάλειας στις συγκοινωνίες τους, κάνοντας λόγο για “δομικά προβλήματα και παθογένειες που έχουμε ως κράτος, που δαπανάμε λεφτά χωρίς το ανάλογο αποτέλεσμα. Δυστυχώς στον σιδηρόδρομο όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε τίποτα από όλα αυτά”, κατέληξε ο Παναγιώτης Παπαντωνίου.