Η φωτογραφία της ημέρας

“Πανσέληνος του κάστορα”: Το πιο λαμπερό φεγγάρι του Νοεμβρίου είναι εδώ

Η Πανσέληνος Νοεμβρίου λάμπει ήδη στο νυχτερινό ουρανό της Μεσσηνίας και προσφέρει ένα μοναδικό υπερθέαμα.

Η πανσέληνος  όπως φαίνεται από το Πεταλίδι, με το φως της να λάμπει στο νυχτερινό ουρανό και τον Μεσσηνιακό κόλπο

Όχι και τόσο τυχεροί στην Καλαμάτα, αφού η πανσέληνος καλύπτεται απο τα σύννεφα της βροχής που προηγήθηκε, όπως φαίνεται και στις εικόνες από τις live web κάμερες του weather-messinia

Συγκεκριμένα, εμφανίστηκε ήδη, ενώ η φωτεινότητά του αγγίζει σχεδόν το 97% και είναι ορατή στο μεγαλύτερο μέρος της γης.

Μάλιστα, είναι γνωστή και ως “Φεγγάρι του Κάστορα”, καθώς τότε οι κάστορες ετοιμάζονται για τον χειμώνα.

Πιο αναλυτικά, αντλεί το όνομα της από τους ιθαγενείς της Αμερικής, γιατί στην αρχαιότητα οι λαοί δεν χώριζαν το χρόνο σε μήνες, αλλά με βάση τις Πανσελήνους κι έτσι τα φεγγάρια ονομάζονταν ανάλογα με τις γεωργικές εργασίες ή τις δραστηριότητες που σχετίζονταν με τη συγκεκριμένη περίοδο.

Έτσι, με βάση την ονοματοδοσία των λαών της αρχαιότητας, η Πανσέληνος του Ιανουαρίου ονομαζόταν Φεγγάρι του Λύκου. Του Φεβρουαρίου λέγεται Φεγγάρι του Χιονιού, του Μαρτίου Φεγγάρι του Σκουληκιού (τότε εμφανίζονται τα πρώτα πτηνά που τρέφονται με σκουλήκια), του Απριλίου καλείται Ροζ Φεγγάρι από ένα μικρό λουλούδι που ανθίζει στη Βόρεια Αμερική και του Μαΐου λέγεται Φεγγάρι του Λουλουδιού, αφού τότε η φύση είναι σε πλήρη άνθιση.

Τον Ιούνιο ανατέλλει το Φεγγάρι της Φράουλας, από τη συγκομιδή των φρούτων, του Ιουλίου λέγεται Φεγγάρι της Αστραπής, από τις δυνατές καλοκαιρινές μπόρες, του Αυγούστου Φεγγάρι του Οξύρρυγχου, του Σεπτεμβρίου Φεγγάρι του Καλαμποκιού, του Οκτωβρίου Φεγγάρι των Κυνηγών και του Δεκέμβρη Κρύο Φεγγάρι.

πληροφορίες:ieidiseis.gr

“Πανσέληνος του κάστορα”: Το πιο λαμπερό φεγγάρι του Νοεμβρίου είναι εδώ
To Top