ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 600.000 αιτήσεις για το Κοινωνικό Μέρισμα μέσα σε 48 ώρες

Πάνω από 600.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα Τρίτη, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Κοινωνικό Μέρισμα. Από αυτές έχουν ήδη εγκριθεί 300.000, ενώ εν αναμονή βρίσκονται 150.000 αιτήσεις.

H ιστοσελίδα του Υπουργείου άνοιξε το βράδυ της Κυριακής 26 Νοεμβρίου και δεν έχουν περάσει ούτε 48 ώρες με το ενδιαφέρον από τους πολίτες να είναι τεράστιο.
Το site θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τα μεσάνυχτα της 12ης Δεκεμβρίου. Με τη συμπλήρωση των στοιχείων στην πλατφόρμα, κάθε ενδιαφερόμενος ενημερώνεται εάν δικαιούται το επίδομα και τι ποσό θα λάβει. Όσοι είναι άνω των 70 ετών και λαμβάνουν σύνταξη ή επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων από τον ΟΓΑ, το επίδομα θα πιστώνεται αυτόματα στο λογαριασμό τους.

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι ενδιαφερόμενοι, ήταν η μη αντιστοίχιση των αριθμών ΑΜΚΑ και ΑΦΜ του δικαιούχου. Σε αυτή την περίπτωση η αίτηση δεν προχωρεί στο επόμενο στάδιο και έτσι οι δικαιούχοι πρέπει να μεταβούν σε κάποιο ΚΕΠ προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα. Ζητήματα υπάρχουν και με τα ενήλικα τέκνα που σπουδάζουν εκτός νοικοκυριού, εμφανίζονται όμως ως φιλοξενούμενα.

Όπως είπε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, «όσοι περισσότεροι κατοικούν σε ένα σπίτι, τόσο πιο μεγάλο είναι το ταβάνι των εισοδημάτων που μπαίνει στο Κοινωνικό Μέρισμα». Για παράδειγμα, για έναν ενήλικο με δύο παιδιά, το αρχικό ταβάνι του ενήλικα στα 9.000 ευρώ φτάνει τελικά τα 18.000 ευρώ, ενώ για δύο ενήλικες με δύο ακόμη ηλικιωμένους, το ταβάνι των 18.000 ευρώ γίνεται 22.500 ευρώ.

Τα 6 βήματα για την υποβολή αίτησης

• Οι ενδιαφερόμενοι για το Κοινωνικό Μέρισμα μπαίνουν στο www.koinonikomerisma.gr και βάζουν τους κωδικούς του taxis. Με την είσοδο στο σύστημα ζητείται επιβεβαίωση του ΑΜΚΑ του ενδιαφερόμενου και συναίνεση του ιδίου στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται.
• Στη συνέχεια, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία (το ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο κτλ), οικονομικά στοιχεία (φορολογητέο και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα), περιουσιακά στοιχεία (αξία ακίνητης περιουσίας, τόκους καταθέσεων) και μια λίστα με τα μέλη του νοικοκυριού.
• Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο ο ενδιαφερόμενους είναι δικαιούχος ή συν-δικαιούχος. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να εισάγει ένα e-mail και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.
• Σε περίπτωση που το νοικοκυριό έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.
• Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροί ο ενδιαφερόμενος τα κριτήρια ή όχι.
• Για να καταστεί δικαιούχος πρέπει να πατήσει το κουμπί [Έγκριση -Συναίνεση]. Εάν πληροί τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος 2017, εμφανίζεται και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι αναλυτικά.

ΠΗΓΗ:Stokokkino

Πάνω από 600.000 αιτήσεις για το Κοινωνικό Μέρισμα μέσα σε 48 ώρες
To Top