ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από 1 εκατ. ιστότοποι με υλικό παιδικής κακοποίησης

Τί δείχνουν τα στοιχεία για την παιδική κακοποίηση στο διαδίκτυο - Ετήσιος απολογισμός των 47 Aνοιχτών Γραμμών Καταγγελιών του INHOPE σε παγκόσμιο επίπεδο

1000.0000+ δ/νσεις URL με περιεχόμενο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης
93% των θυμάτων είναι κορίτσια
50% ταχύτερη απομάκρυνση του παράνομου υλικού από το διαδίκτυο σε σχέση με το 2019
Καθοριστική η συμβολή της SafeLine.gr σε επίπεδο χώρας

Πάνω από ένα εκατομμύριο ηλεκτρονικές διευθύνσεις (ιστότοποι ή αρχεία) με περιεχόμενο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης εντοπίστηκαν το 2020 από τον INHOPE, διεθνή οργανισμό που δραστηριοποιείται για τον περιορισμό αυτού του περιεχομένου στο Ιντερνετ. Το 93% των θυμάτων είναι κορίτσια και το 5% αγόρια. Το 76% των θυμάτων είναι παιδιά ηλικίας 3-13 ετών, ενώ το 22% είναι έφηβοι 14-17 ετών. Υπάρχει επίσης και ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 1% που αφορά βρέφη ηλικίας 0-2 ετών.

Οι εν λόγω ηλεκτρονικές διευθύνσεις εξετάστηκαν από τον INHOPE, ο οποίος λειτουργεί 47 γραμμές καταγγελιών σε 43 χώρες στον κόσμο και συνεργάζεται με το Facebook, το Twitter και τη Microsoft, προκειμένου να ερευνηθεί το περιεχόμενό τους. Ο οργανισμός έχει συμβάλει δυναμικά στην εξιχνίαση μεγάλων κυκλωμάτων διεθνώς σε συνεργασία με την Ιnterpol και τη Europol.

Στην Ελλάδα, η οργάνωση που υποδέχεται τις σχετικές καταγγελίες είναι η SafeLine.gr, μέλος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ. Οπως προκύπτει από τα συγκεντρωτικά στοιχεία της SafeLine.gr, o αριθμός των καταγγελιών για υλικό παιδικής κακοποίησης το 2020 παρουσιάζεται ελαφρώς αυξημένος κατά 2% σε σχέση με το 2019, αγγίζοντας το 47%. Τα τελευταία χρόνια οι καταγγελίες για παιδική σεξουαλική κακοποίηση στην Ελλάδα αυξήθηκαν πολύ.

Διαπιστώνεται μάλιστα ότι όσο μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, τόσο το πρόβλημα γιγαντώνεται.

Το 21% των καταγγελιών που υποδέχθηκε ο INHOPE το 2020 προήλθε από την Ολλανδία, το 21% από την Αυστρία, το 12% από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 10% από τον Καναδά και το 9% από την Κολομβία. Ο INHOPE για την αξιολόγηση των καταγγελιών χρησιμοποιεί την ICCAM, μια ασφαλή πλατφόρμα που συγκεντρώνει, εξετάζει και διαχωρίζει υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης το οποίο αναρτάται στο Διαδίκτυο. Παράλληλα, υποστηρίζει την αφαίρεση άμεσα αυτού του υλικού από το Διαδίκτυο, έτσι ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν ο αριθμός των ατόμων που έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Καθοριστικής σημασίας είναι το επίτευγμα των 47 ανοικτών  γραμμών καταγγελίας του δικτύου INHOPE για το 2020 που κατάφεραν να αφαιρέσουν  το παράνομο καταγγελθέν υλικό παιδικής κακοποίησης στο διαδίκτυο κατά 50% ταχύτερα σε σχέση με το 2019. Το 74% του περιεχομένου παγκοσμίως αφαιρέθηκε εντός 3 ημερών το 2020 σε σύγκριση με το 50% το 2019, γεγονός που έχει τεράστιο αντίκτυπο στη μείωση της διάδοσης του παράνομου υλικού και στον αριθμό των ατόμων που εν τέλει θα έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Αυτό το επίτευγμα οφείλεται σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Δ/ντη του INHOPE Denton Howard τόσο στην τεχνολογία όσο και στους ανθρώπους, αναλυτές παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο, που στελεχώνουν τις ανοικτές γραμμές καταγγελίας. Η ασφαλή πλατφόρμα του INHOPE (ICCAM),η οποία χρησιμοποιείται από τις ανοιχτές γραμμές – μέλη για την ταξινόμηση, τη συλλογή και την ανταλλαγή αναφορών του CSAM με το δίκτυο και την Interpol, έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε συνδυασμό με τη διαρκή επιμόρφωση του προσωπικού των ανοικτών γραμμών.

Ολόκληρο τον Ετήσιο απολογισμό του INHOPE για το έτος 2020 μπορείτε να τον δείτε εδώ.

Πάνω από 1 εκατ. ιστότοποι με υλικό παιδικής κακοποίησης

Δημοφιλέστερα

To Top