MESSINIA PLUS

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Εγκαινιάστηκε το νέο μοναδικό μικροσκόπιο του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας

Εντυπωσιακό και απόλυτα χρήσιμο το νέο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Το νέο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο συνολικής αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ παραλήφθηκε πέρυσι (Μάρτιος 2019) από το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και εγκαινιάστηκε φέτος, σε μια μικρή τελετή έξω από την έδρα του εργαστηρίου, παρουσία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιου Κατσή, της προέδρου του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, Βίκυς Καρέλια και των κυριών Τζίνας και Σύλβιας Καρέλια, της προέδρου του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Ιωάννας Σπηλιοπούλου, του προέδρου της ΦΑΡΙΣ Παντελή Δρούγα, του διευθυντή του Εργαστηρίου Νικολάου Ζαχαριά. Παρέστησαν προσκλεκλημένοι, εκπαιδευτικό προσωπικό και φοιτητές του Ιδρύματος.

Η Καθηγήτρια Ιωάννα Σπηλιοπούλου τόνισε πως Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια, έχοντας ενεργά 12 τμήματα, ενώ το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, λειτουργεί μια δεκαετία, με πιο σημαντική στιγμή του την συμβολή του στις εργασίες αναστήλωσης του Πανάγιου Τάφου.

Ο Πρύτανης Αθανάσιος Κατσής σημείωσε πως σκοπός του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είναι η διασύνδεση με την τοπική κοινωνία, κάτι που έχει επιτευχθεί στην Καλαμάτα με το συγκεκριμένο Εργαστήριο να δείχνει σημαντική εξωστρέφεια.

Στην ομιλία του ο κ. Ζαχαριάς ζήτησε από τον Πρύτανη να προκηρύξει μια θέση που να έχει αντικείμενο τον πολιτισμό, προκειμένου «όλοι μαζί να δημιουργήσουν νέες εστίες πολιτισμού», αφού για να υπάρξει η ζητούμενη βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να γίνει σύμπραξη πολιτισμού και περιβάλλοντος.

Ο Πρύτανης κ.Αθανάσιος Κατσής

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον χαιρετισμό της κ. Βίκυς Καρέλια (φωτο), που ήταν εμφανώς συγκινημένη και ιδιαίτερα ευχαριστημένη, μιλώντας για τον κ. Ζαχαριά τον χαρακτήρισε ως έναν άνθρωπο με όραμα, που αποτελεί όφελος για τον τόπο αλλά και τη χώρα. Στη συνέχεια παρέλαβε από τον Πρύτανη ένα αναμνηστικό δώρο.

Τι κάνει το Μικροσκόπιο

Το νέο σύγχρονο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο διέλευσης, αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ περίπου, εξασφαλίστηκε με ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και ερευνητικές συμπράξεις, είναι εφοδιασμένο με περιθλασίμετρο ακτίνων Χ (XRD), έχει τη δυνατότητα αναλυτικής μεγέθυνσης της τάξης των μερικών νανομέτρων, παρατηρεί και ταυτόχρονα αναλύει σε επίπεδο δισεκατομμυριοστού της ύλης.

Σαφέστατα είναι ένα σημαντικό απόκτημα για την χώρα μας. Μπορεί να ξεχωρίσει αν ένα αντικείμενο είναι Αρχαιολογικό, Βιολογικό, Γεωλογικό, και εντοπίζει την γεωγραφική του ενότητα με ακρίβεια.

Κατά την παραλαβή του τον Μάρτιο του 2019 από το Πανεπιστήμιο

Ο χειριστής του έχει εκπαιδευτεί στις Βρυξέλλες και την Σεβίλλη και αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως τον Ιούνιο.

Δημοφιλέστερα

To Top