ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Σαφάρι” της ΑΑΔΕ σε επιχειρήσεις εμπορίας πολύ φθηνών ενδυμάτων-Έλεγχοι και στην Καλαμάτα

Μεγάλη πανελλαδική επιχείρηση, με την ονομασία “Κόκκινος Δράκος”, έχει ξεκινήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στα αστικά κέντρα της χώρας με στοχευμένους μερικούς επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις εμπορίας ενδυμάτων μαζικής κατανάλωσης, τα οποία διατίθενται σε πολύ χαμηλές τιμές έναντι των αντίστοιχων επιχειρήσεων του ιδίου κλάδου.   Στους ελέγχους διαπιστώθηκε σωρεία φορολογικών παραβάσεων σε επιχειρήσεις εμπορίας ενδυμάτων, κυρίως κινεζικής προέλευσης.

Οι πρώτοι έλεγχοι, όπως αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ, έγιναν ταυτόχρονα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λαμία, την Αλεξανδρούπολη, την Πάτρα, την Κόρινθο, τα Ιωάννινα, την Καλαμάτα, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τον Άγιο Νικόλαο και τη Ρόδο.

ΧΑΜΗΛΗ ΔΗΛΩΜΕΝΗ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ-ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΟ “ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ”

Για την επιλογή των προς έλεγχο επιχειρήσεων χρησιμοποιήθηκαν κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, στα οποία – μεταξύ άλλων – περιλαμβάνονταν η σχετικά χαμηλή δηλούμενη κερδοφορία και η χαμηλή απόδοση Φ.Π.Α.

140 ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ

Χαρακτηριστικά, από τους συνολικά 140 στοχευμένους μερικούς επιτόπιους ελέγχους, που έγιναν σε μία μόνο μέρα, προέκυψαν:

Σωρεία παραβάσεων για μη εκδόσεις φορολογικών στοιχείων λιανικής από 93 επιχειρήσεις. Η παραβατικότητα ξεπέρασε το 66%, καθώς 2 στις 3 επιχειρήσεις απέφευγαν την έκδοση φορολογικών στοιχείων. Σε μία, μάλιστα, περίπτωση υπήρξε και παρεμπόδιση του ελέγχου.

Μία περίπτωση με ενδείξεις παραποιημένου λογισμικού έκδοσης φορολογικών στοιχείων.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΚΟΒΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ

Μία περίπτωση, όπου κατασχέθηκαν ψηφιακά αρχεία, καθώς – κατά τη διενέργεια του ελέγχου – διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση εξέδιδε αποδείξεις μόνο για τις συναλλαγές, που γίνονταν μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.

ΝΕΑ ΕΝΑΡΞΗ…ΙΔΙΑ ΕΔΡΑ

Τρεις περιπτώσεις, όπου επιχειρήσεις είχαν κάνει πρόσφατα έναρξη εργασιών, με έδρα, όπου λειτουργούσαν αντίστοιχες επιχειρήσεις, χωρίς ωστόσο οι τελευταίες να έχουν προβεί σε διακοπή εργασιών και χωρίς να αποδεικνύεται με νόμιμα παραστατικά ο τρόπος μεταβίβασης των εμπορευμάτων τους στις νεοϊδρυθείσες.

Η επιχείρηση συνεχίζεται, όπως και η περαιτέρω έρευνα των παραπάνω επιχειρήσεων σύμφωνα με κύκλους της ΑΑΔΕ.

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

“Σαφάρι” της ΑΑΔΕ σε επιχειρήσεις εμπορίας πολύ φθηνών ενδυμάτων-Έλεγχοι και στην Καλαμάτα
To Top