ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδική αποχή – απεργία των Κοινωνικών Λειτουργών και στην Καλαμάτα

ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΨΗΦΙΣΜΑ ΜΕ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος αποφάσισε τη φετινή Ημέρα Δράσης για την Κοινωνική Εργασία να την αναδείξει σε ημέρα καταγγελίας και αγώνα εναντίον της δραματικής υποστελέχωσης των Κοινωνικών Υπηρεσιών σε όλους τους τομείς του Κράτους – Πρόνοιας και Υγείας αλλά και διεκδίκησης μόνιμων προσλήψεων Κοινωνικών Λειτουργών ώστε να είναι δυνατή η πρόληψη, η έγκαιρη παρέμβαση και η αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας στους πιο ευάλωτους.
Σήμερα το πρωί, εκπρόσωποι των Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου, παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον Αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Τσουκαλά και διοργάνωσαν συνάντηση διαμαρτυρίας έξω από το Παλαιό Δημαρχείο στη Καλαμάτα, ενώ την κινητοποίηση στήριξε και το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας.

Ο ΣΚΛΕ επισημαίνει πως: «Σε αρκετές δομές παιδικής προστασίας ο αριθμός των ωφελούμενων παιδιών ξεκινάει από 60 παιδιά και μερικές φορές ξεπερνάει τον αριθμό των 100 παιδιών ανά Κοινωνικό Λειτουργό ενώ στις δομές ανοικτής προστασίας ξεπερνάει τον αριθμό των 400 παιδιών ανά Κοινωνικό Λειτουργό, καταγράφοντας μία από τις υψηλότερες αναλογίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και υπερβαίνοντας κατά πολύ τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα με συνέπεια να καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις στην κατάργηση της ιδρυματικής προστασίας και την προώθηση της αναδοχής και της υιοθεσίας.

image00001

image00002

image00006

image00008

Στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ, που αποτελούν τις κατεξοχήν υπηρεσίες παροχής πρωτοβάθμιας και επείγουσας κοινωνικής φροντίδας, συνεχώς, άμεσα ή έμμεσα μεταβιβάζονται στους Κοινωνικούς Λειτουργούς νέες αρμοδιότητες, συχνά αλλότρια καθήκοντα, ενώ ταυτόχρονα καλούνται να καλύψουν ανάγκες πολιτών σε αναλογία ενός κοινωνικού λειτουργού ανά 60.000 κατοίκους ή/και περισσότερους ή ανά 400 ή/και περισσότερους ωφελούμενους.
Στην εκπαίδευση αντί να λειτουργεί Κοινωνική Υπηρεσία διεπιστημονικά στελεχωμένη σε κάθε σχολική μονάδα, 1 Κοινωνικός Λειτουργός προσωρινής απασχόλησης τοποθετείται σε 5 σχολικές μονάδες, αντιστοιχώντας κατά ελάχιστο σε 700 μαθητές.

Στα καταστήματα κράτησης η αναλογία κοινωνικών λειτουργών προς εξυπηρετούμενους κρατούμενους κυμαίνεται από 1:500 έως 1:250.

Πολλές από τις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων & Κοινωνικής Αρωγής του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι υποστελεχωμένες ή επί μακρόν ακάλυπτες. Οι δε προβλεπόμενες με τον Νόμο 2447/1996 Κοινωνικές υπηρεσίες των Πρωτοδικείων της χώρας παραμένουν μέχρι σήμερα σχέδια επί χάρτου.

Στα νοσοκομεία η μέση αναλογία κοινωνικών λειτουργών ανά κλίνες πλησιάζει το 1:100 ενώ υπάρχουν Νοσοκομεία του ΕΣΥ με ένα κοινωνικό λειτουργό για 300 ασθενείς ή κανένα κοινωνικό λειτουργό. Ακόμα χειρότερη, αποτυπώνεται η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας, περισσότερα από τα οποία δεν διαθέτουν ούτε έναν.

Σε πολλές δομές προστασίας των αιτούντων άσυλο, ένας Κοινωνικός Λειτουργός αντιστοιχεί σε 400 και παραπάνω φιλοξενούμενους

Στον ιδιωτικό τομέα είναι αρκετά συχνή η καταστρατήγηση των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων των Κοινωνικών Λειτουργών».

Ζητάμε από την επίσημη Πολιτεία με επείγουσες διαδικασίες να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμων Κοινωνικών Λειτουργών και τη μονιμοποίηση των Συμβασιούχων των Κέντρων Κοινότητας και των Δομών Καταπολέμησης της Φτώχειας, των συμβασιούχων στον ΕΟΔΥ και όλων των συμβασιούχων που καλύπτουν κενά σε όλο το σύστημα κοινωνικής φροντίδας».

To Top