ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδικές: Βήμα βήμα η διαδικασία για τη λήψη SMS με τις βαθμολογίες

Τραβούν… την ανηφόρα οι βάσεις

Τα στοιχεία τους σε ειδική εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας θα πρέπει να καταχωρούν όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να λάβουν με SMS τις βαθμολογίες τους στις Πανελλαδικές, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας, αλλά και να ενημερωθούν για την εισαγωγή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση, στα τέλη Αυγούστου, ως είθισται. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μέσω του gov.gr και για την είσοδο σε αυτήν ο υποψήφιος θα πρέπει να δηλώσει τον οκταψήφιο κωδικό του και τα αρχικά γράμματα του επωνύμου, του ονόματος, του πατρώνυμου και του μητρώνυμου του. Εφόσον συμπληρωθούν σωστά τα απαιτούμενα πεδία, θα του ζητηθεί να καταχωρεί τον αριθμό κινητού τηλεφώνου στον οποίο επιθυμεί να λάβει ενημέρωση για τη βαθμολογία και τα αποτελέσματα της επιλογής.
Ο υποψήφιος έχει δικαίωμα να αλλάξει έως και δύο φορές τον δηλωθέντα αριθμό κινητού τηλεφώνου. Στη συνέχεια θα λάβει στον τελευταίο αριθμό τηλεφώνου που έχει δηλώσει, γραπτό μήνυμα, το οποίο περιλαμβάνει, σε μορφή κειμένου, τους βαθμούς που πέτυχε στα πανελλαδικώς
εξεταζόμενα μαθήματα και τα αποτελέσματα της επιλογής.
Το SMS περιλαμβάνει, επίσης, σχετικό link, μέσω του οποίου παραπέμπεται σε ειδικό πλαίσιο της εφαρμογής όπου προβάλλονται αποκλειστικά τα προσωπικά του αποτελέσματα. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου και του παράλληλου μηχανογραφικού.

Aύξηση των βάσεων σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία και, μάλιστα, σημαντική, άνω των 800 μορίων στις περιζήτητες ιατρικές σχολές, προβλέπει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης, μιλώντας στην «Political». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «ειδικά στις σχολές-ρετιρέ αναμένεται ανοδική πορεία των βάσεων, καθώς έχουμε καλύτερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι λόγω
των απλούστερων θεμάτων. Άρα, βλέπουμε μια αυξητική κίνηση και δεν θα μας κάνει εντύπωση αν δούμε τις περιζήτητες ιατρικές στα συν 800 μόρια φέτος από τα ιστορικά χαμηλά που βρέθηκε πέρυσι».
Σύμφωνα με τον ίδιο, στις μεσαίες σχολές θα υπάρξουν μικρές και σταθερές αυξομειώσεις και μια εικονική άνοδος στις χαμηλόβαθμες. «Οι βάσεις ανέκαθεν διαμορφώνονται από την ευκολία ή τη δυσκολία των θεμάτων, τις προτιμήσεις των επιτυχόντων και τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων. Φέτος πρέπει να συνυπολογιστεί και ο παράγοντας Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) όσον αφορά, κυρίως, τις σχολές που είναι κοινές σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία και στις εξαιρετικά χαμηλόβαθμες. Στην περίπτωση των κοινών Σχολών αναμένεται αύξηση, ενώ σε αυτές που πέρυσι ήταν κάτω από τα 5.000 μόρια θα υπάρξει άνοδος, ακόμη και διπλασιασμός των μορίων εισαγωγής.
Ωστόσο, η άνοδος θα είναι τεχνητή για να μείνουν πολλές θέσεις κενές», σημειώνει ο κ. Βαφειαδάκης.
Παράλληλα, εκφράζει την άποψη ότι με την ΕΒΕ κάθε χρόνο θα υπάρχει ένας σταθερός αριθμός υποψηφίων που θα μένει εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και, τελικά, μακροπρόθεσμα πολλά παιδιά θα επιλέγουν να μη συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά να κατευθυνθούν στα ΙΕΚ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων αλλά ταυτόχρονα να αυξάνονται οι ΕΒΕ, αφού θα φύγουν από την εξίσωση οι μαθητές με τις χαμηλές βαθμολογίες. «Θεωρώ ότι είναι και επιδίωξη του υπουργείου Παιδείας να στρέψει τα νέα παιδιά στα ΙΕΚ
μέσω του εκσυγχρονισμού των ειδικοτήτων τους, που επιχειρείται το τελευταίο διάστημα», εξηγεί ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ.
Ανά Επιστημονικό Πεδίο οι απόψεις συγκλίνουν ότι συνολικά θα καταγραφεί ανοδική πορεία και συγκεκριμένα «στο πρώτο Πεδίο θα δούμε άνοδο στις σχολές-ρετιρέ της τάξης των 200-300 μορίων.
Στο δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο η άνοδος θα είναι μικρότερη λόγω της Φυσικής, όπου περίπου το 30% των υποψηφίων έχει γράψει κάτω από τη βάση. Αν και το ποσοστό αυτό δεν είναι μεγάλο συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, είναι μικρός και ο αριθμός των μαθητών που πέτυχαν
υψηλές βαθμολογίες στο μάθημα αυτό.
Βεβαίως, τα θέματα ήταν εύκολα στη Χημεία και στην Έκθεση και τα Μαθηματικά στο ίδιο περίπου επίπεδο με πέρυσι», λέει ο κ. Βαφειαδάκης.
Αντιστοίχως, αναμένεται μεγάλη άνοδος στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο λόγω των βατών θεμάτων σε Χημεία και Βιολογία και μικρότερη στο τέταρτο Πεδίο. Στις περιζήτητες, χάρη στην άμεση επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρουν, Αστυνομικές Σχολές οι υποψήφιοι θα κονταροχτυπηθούν, αφού και εκεί θα καταγραφούν αυξημένες βάσεις. Αιτία είναι η μείωση του αριθμού των εισακτέων, αλλά «πρόκειται για μια διορθωτική κίνηση, καθώς πέρυσι είχαν δώσει μεγάλο αριθμό θέσεων.
Συνοπτικά, η βασική διαφορά με πέρυσι στις Πανελλαδικές είναι ότι ένας υποψήφιος δεν μπορούσε να πετύχει εύκολα υψηλές βαθμολογίες, καθώς τα θέματα ήταν δύσκολα. Αντίθετα, φέτος μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων θα έχει «πιάσει» το 19 και το 20 σε πολλά μαθήματα.

Πανελλαδικές: Βήμα βήμα η διαδικασία για τη λήψη SMS με τις βαθμολογίες
To Top