Παιδί

Πανελλαδικές 2020: O Νίκος Παυλάκος της Orientum συμβουλεύει για τα φετινά μηχανογραφικά

Τις πολύτιμες οδηγίες και συμβουλές του δίνει μιλώντας στο Messinialive, o Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, M.Sc. – Υπεύθυνος Διοίκησης και Συνιδρυτής της Orientum, συγγραφέας του βιβλίου «ΠΑΜΕ… ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» Νίκος Παυλάκος, για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, την επιλογή σπουδών και την αγορά εργασίας αλλά και την σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

Κλείνει την προσεχή εβδομάδα η διαδικασία των Πανελλαδικών 2020 και χιλιάδες υποψήφιοι ετοιμάζονται ήδη για την επόμενη μέρα.
Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών 2020 αναμένεται να εκδοθούν περί τις 10 Ιουλίου. Τα δυο επόμενα βήματα είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων, για την οποία εξέδωσε οδηγίες το υπουργείο Παιδείας, και η ανακοίνωση των Βάσεων, τα… ύψη των οποίων θα εξαρτηθούν από τρεις βασικούς παράγοντες.

Υπενθυμίζεται ότι η τελική προθεσμία για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων είναι 17η Ιουλίου, ημέρα Παρασκευή. Σύμφωνα με αναλυτές, στις Πανελλαδικές 2020 το μάθημα – ρυθμιστής θα είναι η Νεοελληνική Γλώσσα, στο οποίο διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι όλων των επιστημονικών πεδίων.

Ο Μεσσήνιος στην καταγωγή Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, Νίκος Παυλάκος, κλήθηκε να απαντήσει μέσω skype, στα παρακάτω ερωτήματα που του θέσαμε:
*Ποιες είναι οι 3-4 πιο σημαντικές αλλαγές που φέρνει το Νέο Πολυνομοσχέδιο για την παιδεία;
*Πόσο επηρέασε η πανδημία τους φετινούς υποψηφίους;
*Γιατί είναι σημαντική η σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού;
*Ποιες σχολές αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη ζήτηση στο φετινό μηχανογραφικό;
*Πως βοηθάμε στην Orientum ένα υποψήφιο να κάνει τις κατάλληλες επιλογές στο Μηχανογραφικό του;

Η εταιρεία «ORIENTUM Ε.Π.Ε.-Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας» δημιουργήθηκε το 2004 από τους Σπύρο Μιχαλούλη και Νίκο Παυλάκο. Το όνομα της εταιρείας προέρχεται από το λατινικό «Oriens» (Ανατολή) και συμβολίζει την προσπάθειά μας να βοηθήσουμε τους νέους στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους πορεία. Η Orientum βοηθάει κάθε χρόνο πάνω από 2.000 μαθητές και φοιτητές να επιλέξουν σωστά τις σπουδές τους και το επάγγελμά τους, στηρίζοντας τη δουλειά της στην προσωπική ενασχόληση με τον κάθε νέο, στην χρήση έγκυρων επιστημονικών ψυχομετρικών εργαλείων και στη σωστή πληροφόρηση.

Η Orientum εκδίδει κάθε χρόνο το βιβλίο «Πάμε Πανεπιστήμιο», το οποίο αποτελεί τον πιο ολοκληρωμένο οδηγό σπουδών για όλα τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Επίσης, η εταιρεία επιμελήθηκε το 2007 και το 2008 την έκδοση του βιβλίου «Πάμε Κολέγιο-ΙΕΚ», όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλα τα Κολέγια και ΙΕΚ που λειτουργούσαν (και τα περισσότερα ακόμα λειτουργούν) στην Ελλάδα.

Οι δραστηριότητες της Orientum περιλαμβάνουν, επίσης, τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε συνεργασία με Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την αναλυτική πληροφόρηση για όλα τα τμήματα των ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ της χώρας και την παροχή συμβουλών για τη σωστή πλοήγηση των μαθητών στο πολύπλοκο σύστημα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Παράλληλα, οι σύμβουλοι της εταιρείας μας, επιχειρώντας να καλύψουν τις ανάγκες για συνεχή ενημέρωση σχετικά με τα θέματα που αφορούν στην παιδεία, αρθρογραφούν τόσο σε κεντρικές όσο και σε περιφερειακές εφημερίδες.

Από το 2008 δραστηριοποιείται πιο εξειδικευμένα στο χώρο των ψυχομετρικών εργαλείων. Έχοντας την επιστημονική συνεργασία καθηγητών πανεπιστημίου και διδακτόρων ειδικευμένων στην ψυχομετρία, κατασκευάζει και προσαρμόζει στην ελληνική πραγματικότητα μια σειρά ψυχομετρικών τεστ, που μετρούν διάφορα χαρακτηριστικά του ατόμου (προσωπικότητα, επαγγελματικά ενδιαφέροντα, εργασιακές αξίες και κίνητρα, ικανότητες κ.ά.). Η συστοιχία των τεστ της Orientum απευθύνεται σε εργαζομένους που επιθυμούν να ανακαλύψουν τα ενδιαφέροντα, την επαγγελματική τους προσωπικότητα, τα κίνητρα και τις ικανότητές τους, αλλά και σε επιχειρήσεις που θέλουν να εφαρμόσουν τα καλύτερα εργαλεία στην επιλογή και την αξιολόγηση του προσωπικού τους. Στο πλαίσιο της προσπάθειας κάλυψης των αναγκών για όσον το δυνατόν καλύτερη επιλογή, η ORIENTUM – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας επιμελείται την κατασκευή, ανάπτυξη και προσαρμογή των νέων και σύγχρονων αυτών ψυχομετρικών εργαλείων.

Ένα από αυτά είναι το τεστ Επαγγελματικών Ενδιαφερόντων «HORIZON», το οποίο αποτελεί ένα ευρύ ψυχομετρικό εργαλείο που κατασκευάστηκε στη χώρα μας για τη μέτρηση των επαγγελματικών ενδιαφερόντων των Ελλήνων μαθητών και φοιτητών. Το HORIZON κατασκευάστηκε εξαρχής στην ελληνική γλώσσα και με βάση το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Επίσης, η Orientum σε συνεργασία με την εταιρεία «Έπαφος», δημιούργησε το πρόγραμμα «ΜΕΝΤΩΡ», το οποίο αποτελεί μια τράπεζα πληροφοριών επαγγελματικού προσανατολισμού, με σκοπό να βοηθήσει τους καθηγητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους υπεύθυνους των φροντιστηρίων και τους υπεύθυνους του επαγγελματικού προσανατολισμού των σχολείων να ενημερώσουν τους μαθητές τους.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας κάλυψης των αναγκών για όσον το δυνατόν καλύτερη αξιολόγηση, η Orientum επιμελείται την κατασκευή και προσαρμογή νέων και σύγχρονων ψυχομετρικών εργαλείων. Ενδεικτικά, αναφέρουμε το τεστ Χαρακτηριστικών Προσωπικότητας «Profiler», το οποίο είναι το πρώτο τεστ προσωπικότητας που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στην ελληνική γλώσσα, και σχεδιάστηκε για να μετρά τις πέντε βασικές διαστάσεις της προσωπικότητας σύμφωνα με τη θεωρία των πέντε παραγόντων (Big – Five). Η ομάδα των τεστ απευθύνεται σε νέους που επιθυμούν να ανακαλύψουν τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις τους καθώς επίσης και την επαγγελματική τους προσωπικότητα, αλλά και σε επιχειρήσεις που θέλουν να εφαρμόσουν τα καλύτερα και εγκυρότερα εργαλεία στην επιλογή και αξιολόγηση του προσωπικού τους.

Η ORIENTUM, από την ίδρυσή της, έχει αναπτύξει συνεργασία με την εταιρεία ΚΑΡΙΕΡΑ Α.Ε., καλύπτοντας δράσεις που αφορούν στην ενημέρωση των υποψηφίων εργαζομένων για την αγορά εργασίας, στην μέτρηση διαφόρων χαρακτηριστικών τους με την χρήση των ψυχομετρικών εργαλείων που διαθέτει και στην συμβουλευτική καριέρας. Στο πλαίσιο όλων αυτών των δράσεων περιλαμβάνεται και η προσαρμογή των ψυχομετρικών εργαλείων της στις ανάγκες των στελεχών επιλογής προσωπικού, των υπευθύνων HR και των συμβούλων σταδιοδρομίας, έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται αυτά τα εργαλεία (τεστ) για την επιλογή προσωπικού ή την ανάπτυξη και αξιολόγηση του υπάρχοντος προσωπικού των εταιρειών.

Τέλος, η Orientum επεκτείνει τις δραστηριότητές της με τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά προγράμματα, αναζητώντας συνεχώς νέες μεθόδους και τρόπους εξέλιξης της επιστήμης του επαγγελματικού προσανατολισμού.

To Top