ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η πανδημία και η λειτουργία των Δημοτικών Μαγειρείων στο Β’ΚΑΠΗ

ΠΩΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΤΟ Β’ΚΑΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΕΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΜΑΓΕΙΡΕΙΩΝ

Τα εγκαίνια των Δημοτικών Μαγειρείων στον χώρο του Β’ΚΑΠΗ, που έγιναν χθες είναι μια τυπική διαδικασία, αφού τα Δημοτικά Μαγειρεία λειτουργούν στον χώρο του Β’ΚΑΠΗ από τον Μάιο του 2020, ωστόσο λόγω της πανδημίας τα εγκαίνια λειτουργίας τους καθυστέρησαν ενάμιση χρόνο.

Τα προηγούμενα χρόνια το Δημοτικό Συσσίτιο για τους άπορους και οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας ετοιμαζόταν από την 120ΠΕΑ στις εγκαταστάσεις τους και τα γεύματα δίνονταν στον χώρο του Α’ΚΑΠΗ στο ιστορικό κέντρο Καλαμάτας.

Στιγμιότυπο από την Πρωτοχρονιά του 2020, στον χώρο του Α’ΚΑΠΗ Καλαμάτας, όπου και γινόταν η διανομή του δημοτικού συσσιτίου 

Η προηγούμενη δημοτική αρχή Νίκα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες σίτισης των παιδιών στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς προχώρησε το 2017 σε διαγωνισμό προμήθειας και εγκατάστασης σύγχρονου εξοπλισμού μαγειρείων, κόστους 73.990 ευρώ. Να σημειωθεί εδώ οτι, επί Νίκα, τα δημοτικά συσσίτια δίνονταν μόνο τις καθημερινές, και στις μεγάλες γιορτές όπως Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτων, Πάσχα, και Δεκαπενταύγουστο.

Μια από τις πρώτες εξαγγελίες της νέας δημοτικής αρχής Βασιλόπουλου ήταν η κάλυψη και των Σαββατοκύριακων, ώστε να εξασφαλιστεί το αυτονόητο, το δημοτικό συσσίτιο και τις 365 ημέρες του χρόνου. Έτσι τα Σαββατοκύριακα τα γεύματα ετοιμάζονταν στον 3ο Δημοτικό Σταθμό Καλαμάτας και τις καθημερινές στην 120ΠΕΑ.

Στιγμιότυπο από τον Απρίλιο του 2020: Απο το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” γινόταν η διανομή του δημοτικού σισσιτίου στους δικαιούχους. Τα γεύματα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες παρασκευάζονταν στον 3ο Παιδικό Δημοτικό Σταθμό Καλαμάτας, και τις καθημερινές στην 120ΠΕΑ. 

Την περίοδο της πανδημίας, λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων και της καραντίνας που είχε επιβληθεί, τα γεύματα διανέμονταν κατ’οίκον, από τις υπηρεσίες του Δήμου  κάθε μεσημέρι στα σπίτια των δικαιούχων. Η πανδημία όμως αύξησε τις ανάγκες παροχής φαγητού, και έτσι η Δημοτική Αρχή αποφάσισε την εγκατάσταση στη Ράχη, και στον χώρο του Β’ΚΑΠΗ, των μαγειρείων. Στις 27 Μαΐου του 2020 προσέλαβε και δύο μάγειρες και τα γεύματα πια ετοιμάζονταν στον χώρο του Β’ΚΑΠΗ και όχι στην 120ΠΕΑ. Να υπενθυμίσουμε ότι το κτήριο του Β’ΚΑΠΗ είναι ένα σύγχρονο κτήριο που κατασκευάστηκε το 2014, με χρηματοδότηση από τον ΟΠΑΠ(990.000 ευρώ) και δημοτικούς πόρους, και ήρθε να αντικαταστήσει ένα λυόμενο που βρισκόταν στον χώρο.

Από τον Μάιο του 2020 και εδώ και ενάμιση και πλέον χρόνο τα Δημοτικά Μαγειρεία προσφέρουν σε καθημερινή βάση, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο, ζεστά γεύματα μαγειρεμένα από τους σεφ του Δήμου και την ομάδα τους, και αυτά διανέμονται σε περίπου 100 συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη. Τον Μάρτιο του 2021 το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αποφάσισε την αύξηση των δικαιούχων των γευμάτων στους 150.

Μαίρη Περδικέα

Η πανδημία και η λειτουργία των Δημοτικών Μαγειρείων στο Β’ΚΑΠΗ
To Top