ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Πανάκριβες” οι εκπρόθεσμες πληρωμές στην Εφορία

Ευκολότερη η ρύθμιση σε 12 δόσεις των οφειλών στην Εφορία

ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ

Την ένταξη μέσω ηλεκτρονικής αίτησης στο Taxisnet στην λεγόμενη «πάγια» ρύθμιση των 12 ή σε εξαιρετικές προσπάθειες των 24 δόσεων για οφειλές στην εφορία ακόμη και αν αυτές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες δίνουν διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου οικονομικών «Αγορές Χρηματοπιστωτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις».

Στο ίδιο νομοσχέδιο και σε άλλη διάταξη προβλέπεται ότι οι υπέρογκες επιβαρύνσεις για την εκπρόθεσμη πληρωμή δόσης θα διατηρηθούν και το 2018 και το 2019 .

Ως γνωστό οι εκπρόθεσμες οφειλές επιβαρύνονται σε μηνιαία βάση με τόκο 0,73% ( ο ετήσιος τόκος φτάνει το 8,76% )
Επιπλέον οι εκπρόθεσμες πληρωμές έχουν και πρόστιμο το οποίο ξεκινά από το 10% του βεβαιωμένου ληξιπρόθεσμου χρέους, εφόσον περάσουν 2 μήνες από την λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής και το χρέος παραμείνει απλήρωτο.
Εάν η καθυστέρηση καταβολής του χρέους φθάσει τους 12 μήνες, το πρόστιμο ανέρχεται στο 20%, ενώ μετά την πάροδο δύο ετών το πρόστιμο ανέρχεται στο 30%.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΕΓΚΡΙΣΗ Ή ΑΠΟΡΡΙΨΗ

Μέχρι σήμερα, αν ήθελε κάποιος να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 έως 24 δόσεις πριν κάποια οφειλή καταστεί ληξιπρόθεσμη, θα έπρεπε να ακολουθήσει τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 43 του νόμου κώδικα φορολογικών διαδικασιών δηλαδή του νόμου 4174/2013. Θα έπρεπε δηλαδή να πάει ο ίδιος στην εφορία με τα δικαιολογητικά για την οικονομική αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών του υποχρεώσεων.

Εφεξής λοιπόν οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ρυθμίζουν οφειλές σε 12 ή 24 δόσεις χωρίς την ταλαιπωρία της αυτοπρόσωπης παρουσίας μέσω μιας ηλεκτρονικής αίτησης η οποία εγκρίνεται ή απορρίπτεται αυτόματα.

Mε πληροφορίες από: News247

“Πανάκριβες” οι εκπρόθεσμες πληρωμές στην Εφορία
To Top