ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΜΕ: Να μη γίνει ο κορονοιός αφορμή για ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ήδη έχουμε “κρούσματα”, σε μια σειρά χώρους δουλειάς, που είτε δεν εφαρμόζεται ούτε αυτή η λειψή πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αλλά ετοιμάζεται και το έδαφος για νέα μεγαλύτερη επίθεση στη συνέχεια.

Χαρακτηριστικά:

· Σε εργοστάσιο στο χώρο των τροφίμων προβάλλοντας το φόβο να κλείσει η επιχείρηση και να μην βγουν οι παραγγελίες υποχρεώνει τους εργαζόμενους σε εργασία πέραν του ωραρίου και δουλειά Σάββατα και Κυριακές.
· Αλλού, οι εργαζόμενοι δεν τολμούν να ζητήσουν καν την άδεια που δικαιούνται, ενδεικτικό του κλίματος τρομοκρατίας που υπάρχει.
· Στον κλάδο του εμπορίου οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ καλούνται να δουλέψουν ατελείωτα ωράρια, με την εντατικοποίηση να οργιάζει, ενώ υπάρχουν κρούσματα όπου οι εργοδότες αρνούνται να δώσουν την απαραίτητη γονική άδεια που έχει ανακοινωθεί λόγω του κλεισίματος των σχολείων.
· Σε επιχειρήσεις στον κλάδο του επισιτισμού επιβάλουν στους εργαζόμενους υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών, οι εργαζόμενοι με συμβάσεις με ημερομίσθια δεν πληρώνονται αν κλείσει η επιχείρηση, ενώ οι εργαζόμενοι σε delivery που εργάζονται χωρίς σύμβαση είναι τελείως ξεκρέμαστοι.

Καλούμε τους συνάδελφους, να μη δεχτούν καμία μονομερή κίνηση της εργοδοσίας που θίγει τα δικαιώματα μας. Απευθυνθείτε στο σωματείο και καταγγείλτε οποιαδήποτε παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων μας.

Απαιτούμε:
· Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς!
· Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας και οι ανενεργές δομές υγείας. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κ.λπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων
· Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, να αυξηθούν τα μέτρα προστασίας!
· Για όσους εργαζόμενους επιβάλλεται για διάφορους λόγους να απέχουν από την εργασία τους λόγω του κορονοϊού, να μην υπάρξει καμία παρέμβαση στην κανονική τους άδεια!
· Να εξασφαλιστεί πρόσθετη άδεια επιπλέον της κανονικής με πλήρης αποδοχές και ασφάλιση, σε όσους εργαζομένους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς.
· Για τους εργαζόμενους γονείς που κλείνουν τα σχολεία των παιδιών τους να εξασφαλίζεται γονική άδεια με αποζημίωση για όσο διάστημα μένει το σχολείο, κλειστό.
· Να παραταθεί το επίδομα ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους στη περίπτωση που δεν προσληφθούν από τα εποχικά ξενοδοχεία μέχρι την καταληκτική ημερομηνία.

· Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις στους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης (διαλείπουσα εργασία, συμβάσεις μιας μέρας κλπ).

· Έκτακτη ενίσχυση για τους εργαζόμενους όπου λόγο της πανδημίας οι επιχειρήσεις που απασχολούνται μειώνουν ή σταματούν τη δραστηριότητα τους.

Συνάδελφοι, καταγγείλτε όπου υπάρχουν περιστατικά αυθαιρεσίας, με τους εξής τρόπους:

Τηλέφωνα: 6972006221, 69895698656, 6949202674

email: pamemessinias@gmail.com, idiotikoutomea@gmail.com

Σελίδα FB: Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Νομού Μεσσηνίας

ΠΑΜΕ: Να μη γίνει ο κορονοιός αφορμή για ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα
To Top