Απόψεις

Παλαιστίνη: Η Αριστερά να δώσει διέξοδο

Του Σωτήρη Βλάχου

Πάνω από εξήντα νεκροί και χιλιάδες τραυματίες Παλαιστίνιοι μέχρι προχθές.
Χιλιάδες κόσμου σε ειρηνική διαμαρτυρία απέναντι σε πάνοπλους ισραηλινούς στρατιώτες, δέχτηκαν πραγματικά πυρά, διότι όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Mike Pompeo, «Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του».
Το Ισραήλ όντως υπερασπίστηκε τον εαυτό του μπροστά στην απειλή των
1. Laila Anwar Al-Ghandoor, 8 μηνών
2. Ezz el-din Musa Mohamed Alsamaak, 14 χρονών
3. Wisaal Fadl Ezzat Alsheikh Khalil, 15 χρονών
4. Ahmed Adel Musa Alshaer, 16 χρονών
5. Saeed Mohamed Abu Alkheir, 16 χρονών
Και πολλών άλλων ανάλογης ηλικίας.
Μπροστά σε αυτή την απειλή, καμιά χώρα μέλος των Ηνωμένων Εθνών «θα δρούσε με λιγότερη αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα ΗΕ Nicki Halley.

Αν ένα μέρος στον κόσμο μπορεί να χαρακτηρισθεί κόλαση, σε όλα τα επίπεδα της ζωής, αυτό είναι το κομμάτι γης που ζουν οι Παλαιστίνοι. Όπου ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας συνεχίζεται για δεκαετίες, με μόνο καινούργιο ίσως στοιχείο τον κυνισμό με τον οποίο οι εκπρόσωποι του σημερινού πολιτισμού αντιμετωπίζουν αυτό το έγκλημα: κράτησαν ίσες αποστάσεις, καλώντας τα μέρη (δολοφόνους και άοπλα θύματα) να δείξουν αυτοσυγκράτηση.
Ο κυνισμός του παγκόσμιου κατεστημένου σε νέα ύψη, που εκφράζουν κύρια ηγέτες όπως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά και περνά σε όλους τους άλλους, από την Μέρκελ μέχρι τον «γλυκύτατο» Μακρόν που θα φέρει νέα πνοή στην Ε.Ε.
Μια νέα κανονικότητα διαμορφώνεται.
Σε αυτή την κανονικότητα, την ολοένα και πιο βάρβαρη, δυστυχώς οι αντιδράσεις των απελπισμένων είναι ακόμα αυτές που βολεύουν τα γεράκια, τους Τραμπ, τους Νετανιάχου.
«Αν νομίζετε ότι μπορείτε να βομβαρδίσετε και να σκοτώνετε χωρίς να λάβετε κάποια απάντηση τότε κάνετε λάθος και η απάντηση αυτή θα σάς δοθεί την κατάλληλη στιγμή και με την κατάλληλη μορφή».
Αυτό το μήνυμα έστειλε προς την κυβέρνηση Νετανιάχου ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα,
Μπορεί στα αλήθεια να σταθεί στη λογική ότι αυτό αποτελεί απειλή για τους Νετανιάχου και Τράμπ; Μπορεί στα αλήθεια να πιστέψει κάποιος ότι θα «συνετιστούν» από φόβο μην υπάρξουν θύματα μεταξύ των Ισραηλινών πολιτών;
Αντίθετα, αυτές τις απαντήσεις επιδιώκουν, αυτές στηρίζουν τους εξοπλισμούς τους, αυτές συσπειρώνουν τον Ισραηλινό κόσμο μαζί τους, πάνω σε αυτές στεριώνουν την αποδοχή των εγκλημάτων τους.
Χιλιάδες Ισραηλινοί συμμετείχαν κατά καιρούς σε κινήματα ειρήνης, κινήματα που στράφηκαν ενάντια στην πολιτική του Ισραηλινού κράτους. Και που εξασθένισαν σταδιακά λόγω και της πολιτικής των Παλαιστινιακών οργανώσεων που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των γερακιών του Ισραήλ και των ΗΠΑ: Παλαιστίνοι ενάντια σε ισραηλινούς, αντεκδίκηση σε ενόχους και αθώους.
Μόνο η Ευρωπαϊκή και η παγκόσμια Αριστερά θα μπορούσε να δώσει διέξοδο από τη βαρβαρότητα των εξελίξεων στην περιοχή.
Η σημασία της «διεθνιστικής αλληλεγγύης ανάμεσα στους αγωνιζόμενους λαούς», στην οποία πολύ σωστά αναφέρθηκαν τμήματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, είναι η μόνη εναλλακτική.

Τα εδάφη που έχει χάσει η Παλαιστίνη τα τελευταία χρόνια.

Δεν είναι όμως αρκετός ο στόχος του «αντιιμπεριαλιστικού, φιλειρηνικού μετώπου κατά ΗΠΑ και σιωνιστών του Ισραήλ», αν δεν γίνεται σαφές ότι σε αυτό το μέτωπο συγκαταλέγονται και οι μάζες των Ισραηλινών πολιτών, οι μάζες των αμερικανών πολιτών που σήμερα, ήδη σαν πλειοψηφικό ρεύμα, εκφράζουν ολοένα και πιο ξεκάθαρα ότι ο Τραμπ δεν τους εκφράζει, ότι είναι αντίπαλος τους σε κάθε επίπεδο της ζωής τους.
Η Ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια Αριστερά πρέπει να μετατρέψουν τις εθνικές αντιπαραθέσεις σε πολιτικές, κτίζοντας μέτωπα που να συνενώνουν τις μάζες των καταπιεσμένων της κάθε χώρας.
Στην εθνική αντιπαράθεση στηρίζεται ο παγκόσμιος ιμπεριαλισμός για να πετυχαίνει τους στόχους του και εδώ πρέπει να κτυπηθεί.

Παλαιστίνη: Η Αριστερά να δώσει διέξοδο
To Top