ΚΟΙΝΩΝΙΑ

40 χρονών το πολεμικό αεροσκάφος που συνετρίβη στον Μπουρνιά!

ΕΜΦΑΝΙΣΕ ΒΛΑΒΗ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ ΤΟΥ

Το ζήτημα της παλαιότητας των αεροσκαφών στα οποία εκπαιδεύονται οι μελλοντικοί πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) έφερε ξανά στην επικαιρότητα η συντριβή ενός Τ-2 δύο μίλια από την Καλαμάτα.

Οι δύο ιπτάμενοι πρόλαβαν να κάνουν χρήση των εκτινασσόμενων καθισμάτων τους και να διασωθούν με θλαστικά τραύματα. Μεταφέρθηκαν χθες με C-130 στην Αθήνα, όπου εισήχθησαν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας για προληπτικούς λόγους. Τους εμπειρογνώμονες και αξιωματικούς της Π.Α. απασχολεί το γεγονός ότι οι κινητήρες του αεροπλάνου εμφάνισαν βλάβη αμέσως μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος (ΠΕΑ) στις 12:02 χθες το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), η πτώση του αεροσκάφους οφείλεται σε μηχανική βλάβη, ενώ αρμόδια επιτροπή συγκροτήθηκε για να πραγματοποιήσει έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος.

Το ζήτημα της παλαιότητας των εκπαιδευτικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας έχει τεθεί επανειλημμένως.
Από το καλοκαίρι του 2016, μάλιστα, έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την προμήθεια νέων αεροσκαφών, προκειμένου να αντικατασταθούν, κατ’ αρχάς τα Τ-41, τα οποία πλησιάζουν τον μισό αιώνα υπηρεσίας. Τα αεριωθούμενα Τ-2 Buckeye, όπως αυτό που συνετρίβη χθες στην Καλαμάτα, αγοράστηκαν από το ελληνικό κράτος το 1976, μετρούν εν ολίγοις, ήδη, περισσότερα από 40 χρόνια ζωής.

ΝΙΚΑΣ: “ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΎΝ ΤΑ Τ-2 ΑΠΟ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ”

Στη συντριβή του εκπαιδευτικού αεροσκάφους της Πολεμικής μας Αεροπορίας αναφέρθηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας δηλώνοντας ότι «τα παιδιά μας δεν είναι δυνατόν να εκπαιδεύονται με αεροπλάνα 40 και 50 ετών. Πρέπει να υπάρξει εκσυγχρονισμός του αεροπορικού στόλου, ιδιαίτερα του εκπαιδευτικού. Η Καλαμάτα είναι η πόλη, η οποία φιλοξενεί τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη και την εκπαίδευση των Ικάρων μας, είναι δίπλα στα παιδιά μας, νοιαζόμαστε για τις ζωές τους και για την καλύτερη δυνατή εκπαίδευσή τους».

Μάλιστα, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, ο Δήμαρχος συνεχάρη την Πολεμική Αεροπορία και επαίνεσε ιδιαίτερα τα στελέχη της, διότι κρατούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τα γηρασμένα αεροπλάνα Τ-2 και ζήτησε να δώσει η Κυβέρνηση απόλυτη προτεραιότητα στο θέμα της αντικατάστασης των υπαρχόντων αεριωθουμένων εκπαιδευτικών με σύγχρονα αεροσκάφη και σε βάρος ακόμα και – θεωρητικά – ανελαστικών δαπανών.

Τέλος, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Υποδιοικητή της 120 ΠΕΑ και του εξέφρασε τη συμπαράστασή του σχετικά με το αεροπορικό ατύχημα που συνέβη χθες, ένα οδυνηρό γεγονός, το οποίο ευτυχώς δε στοίχισε τη ζωή στους αεροπόρους μας.

40 χρονών το πολεμικό αεροσκάφος που συνετρίβη στον Μπουρνιά!
To Top