Ο Σύλλογος διαβητικών νομού Μεσσηνίας “Γλυκιά Μεσσηνία”, σε συνεργασία με τον Σύλλογο υπαλλήλων της περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας, διοργάνωσαν σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας σακχαρώδη διαβήτη, ενημερωτική δράση με θέμα “Μάθε για το διαβήτη, προστάτεψε το μέλλον σου”, στο κτίριο της ΠΕ Μεσσηνίας, με μετρήσεις σακχάρου, ομιλία από τον ειδικό παθολόγο διευθυντή παθολογίας με εξειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη Νικόλαο Γκιούλο και την επισκέπτρια υγείας του διαβητολογικού ιατρείου του Γενικού νοσοκομείου Μεσσηνίας Αδαμαντία Σπανού.
Την εκδήλωση υποστήριξε η Περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας κι ο Αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος.
Οι υπάλληλοι της ΠΕ Μεσσηνίας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους διάφορους τύπους διαβήτη και τις επιπτώσεις του στην υγεία. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι ειδικοί επαγγελματίες υγείας παρουσίασαν τις βασικές πληροφορίες για τον διαβήτη τύπου 1 (που είναι αυτοάνοσος και συνήθως εμφανίζεται σε νεαρές ηλικίες) και τον διαβήτη τύπου 2 (που σχετίζεται συχνά με παράγοντες όπως η παχυσαρκία και ο καθιστικός τρόπος ζωής). Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την πρόληψη του διαβήτη, τη σημασία της διατροφής, της σωστής άσκησης και της παρακολούθησης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Η ημέρα αυτή αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για να ευαισθητοποιηθούν οι εργαζόμενοι και το κοινό σχετικά με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη σωστή διαχείριση της ασθένειας, με σκοπό να μειωθούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τον διαβήτη, όπως οι καρδιοαγγειακές παθήσεις και οι επιπλοκές των νεφρών και των ματιών.
Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση για τέτοια θέματα είναι κρίσιμη, καθώς ο διαβήτης αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες χρόνιες ασθένειες παγκοσμίως, με σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων, κι όπως τόνισε η Αθανασία Καρούνου, θα ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες ενημερωτικές ημερίδες σε χώρους εργασίας.
Αυξάνονται κάθε χρόνο οι ασθενείς
Στις 14 Νοεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και τη στήριξη των ατόμων που ζουν με σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) παγκοσμίως. Το φετινό θέμα επικεντρώνεται στην ευεξία, τονίζοντας την ανάγκη για καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών, τη σωστή διαχείριση των επιπλοκών και την ισοτιμία στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας.
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα χρόνιο μεταβολικό νόσημα που πλήττει ανθρώπους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 537 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη παγκοσμίως, ενώ στη χώρα μας, τα δεδομένα δείχνουν ότι πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες ζουν με τη νόσο. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι περίπου οι μισοί από αυτούς δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών και επιδεικνύει την ποιότητα ζωής τους.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το νόημα, την αναγκαιότητα για την πρώτη διάγνωση και την προώθηση της ευεξίας. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις στρατηγικές και τους τρόπους βελτίωσης της υγείας και της καθημερινής ζωής των ανθρώπων που παίρνουν από διαβήτη, μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα θεραπείας, αλλαγές στον τρόπο ζωής και την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών.
Χωρίς σωστή ρύθμιση, ο διαβητής μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβητική νεφροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια και περιφερική νευροπάθεια. Ειδικά τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου μεταξύ των διαβητικών ασθενών, καθώς οι πάσχοντες έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος επισημαίνει: «Η καρδιαγγειακή υγεία αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική πτυχή στην ευεξία των ατόμων με διαβήτη. Η σωστή ρύθμιση της γλυκόζης και των λιπιδίων, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει δραματικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών. Παράλληλα, νέα φάρμακα που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια βοηθούν στην προστασία της καρδιάς και των νεφρών, προσφέροντας στους ασθενείς καλύτερη ποιότητα ζωής. Η ύπαρξη οργανωμένων δομών υγείας, όπως τα Ιατρεία Καρδιάς και Διαβήτη που συνεργάζονται στενά με καρδιολόγους, ενδοκρινολόγους και παθολόγους, προσφέρουν σημαντικά στους ασθενείς με διαβήτη. Αυτές οι δομές υποστηρίζουν την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη των επιπλοκών, συμβάλλοντας στην έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία των καρδιαγγειακών και άλλων επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη. Με τη συμβολή τέτοιων ειδικών ιατρείων, οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα για πλήρη παρακολούθηση, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία και τη σύγχυση που μπορεί να προκύψει από την επαφή με πολλούς γιατρούς σε διαφορετικά σημεία. Επιπλέον, τέτοιες μονάδες διευκολύνουν τη συλλογική προσέγγιση των ασθενών με διαβήτη, προσφέροντας ολοκληρωμένη φροντίδα και στήριξη».
Η Ευεξία ως Κλειδί στη Διαχείριση του Διαβήτη
Η ευεξία αποτελεί βασικό πυλώνα στη διαχείριση του διαβήτη, και αυτή η έννοια περιλαμβάνει μια ολιστική προσέγγιση που συνδυάζει τη φροντίδα του σώματος και του πνεύματος, αναφέρει ο κ. Σιάσος.
– Το 63% των ατόμων με διαβήτη αναφέρει ότι ο «φόβος» για την ανάπτυξη επιπλοκών από τον διαβήτη επηρεάζει αρνητικά την ευημερία του και την ψυχική του κατάσταση.
– Το 36% των ατόμων με διαβήτη βιώνει άγχος για την υγεία του
– Το 28% των ατόμων με διαβήτη εκφράζει αρνητικά συναισθήματα για την κατάσταση της υγείας του.
Η ποιότητα της ζωής των ατόμων που ζουν με διαβήτη εξαρτάται από την υιοθέτηση υγιεινών και τη συστηματική συνηθισμένη ιατρική παρακολούθηση, προσθέτει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ. Συγκεκριμένα, ενθαρρύνεται η τακτική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή με έμφαση σε φυτικές ίνες και μη επεξεργασμένα τρόφιμα, η διαχείριση του άγχους και η αποφυγή του καπνίσματος.
Προοπτικές για το Μέλλον
«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη μας θυμίζει τη σημασία της φροντίδας της υγείας με ολιστική προσέγγιση και προσβλέπει σε ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι με διαβήτη θα ζουν πιο ευτυχισμένοι και υγιείς. Η ανάπτυξη και η ενίσχυση των πολιτικών υγείας, η παροχή κατάλληλης ιατρικής υποστήριξης και η συνεχής ενημέρωση του κοινού αποτελούν βασικές προτεραιότητες για την καλύτερη διαχείριση του διαβήτη σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, παροτρύνουμε όλους όσοι δεν έχουν ελεγχθεί για να αναζητήσουν σχετικό έλεγχο. Είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά, προστατεύοντας την υγεία και βελτιώνοντας τη συνολική ποιότητα ζωής. Τα άτομα με διαβήτη παρουσιάζονται να απευθύνονται στα ειδικά ιατρεία που θα αντιμετωπίσουν τον καλύτερο και πιο ολιστικό τρόπο στο πρόβλημα υγείας, ενισχύοντας την ευεξία τους και τονίζοντας την αυτοπεποίθησή τους», καταλήγει ο κ. Σιάσος.