ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: 80 στειρώσεις τον χρόνο από τον Δήμο Καλαμάτας

1.000.000 ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - 3.000 ΣΑΚΙΑ ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, η οποία είναι αφιερωμένη σε όλα τα εγκαταλελειμμένα ζώα, που ζουν στους δρόμους, αντιμετωπίζοντας πλήθος κινδύνων.
Περιπλανούνται χωρίς να τρέφονται επαρκώς, είναι εκτεθειμένα σε αρρώστιες, πέφτουν συχνά θύματα κακοποίησης ή θανάτωσης, ζευγαρώνουν και αναπαράγονται, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται αυτός ο φαύλος κύκλος.

Με όλες αυτές τις κακουχίες, η διάρκεια ζωής τους δεν ξεπερνά τα δύο χρόνια.
Στόχος της σημερινής ημέρας, είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η παρακίνηση μέσω των διάφορων φιλανθρωπικών οργανώσεων όπως και της πολιτείας, για την υιοθεσία αυτών των ανυπεράσπιστων πλασμάτων, τα οποία μόνο αγάπη έχουν να προσφέρουν στον άνθρωπο.
Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν ένα εκατομμύριο αδέσποτα ζώα. Είναι προτιμότερο να υιοθετούμε ένα αδέσποτο, παρά να δίνουμε χρήματα για να το αγοράσουμε. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να σώσουμε μια ζωή και να ομορφύνουμε τη δική μας, ενώ η στείρωση είναι μακράν το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για το ζωάκι σας.

Φάβας: Ο Δήμος Καλαμάτας διαθέτει 3.000 σακιά τον χρόνο για φαγητό

Βρεθήκαμε το πρωί στο Δημοτικό Πάρκο του ΟΣΕ με τον αρμόδιο για το θέμα Αντιδήμαρχο Γιώργο Φάβα ο οποίος αναφέρθηκε στις ενέργειες που κάνει αλλά και θα κάνει στο άμεσο μέλλον ο Δήμος για τα αδέσποτα ζώα, τονίζοντας πως: "Η Δημοτική Αρχή, εκφράζοντας την επιθυμία της για έμπρακτη στήριξη του δικαιώματος των ζώων στη ζωή αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους κανόνες ευζωίας αναφορικά με την προστασία και την καλή μεταχείρισή τους".

Το πρόγραμμα για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων στα όρια του Δήμου Καλαμάτας είναι κατ' εφαρμογή του Ν.4039/2012, όπως αυτός ισχύει, και αφορά στον τρόπο σήμανσης, καταγραφής των αδέσποτων ζώων, κτηνιατρικές πράξεις (εμβολιασμός, στείρωση, κλπ.) και επανένταξής τους στο φυσικό τους περιβάλλον.
Σκοπός του προγράμματος είναι η σταθεροποίηση και μελλοντικά η μείωση του πληθυσμού τους, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα περισυλλογής, καταγραφής, σήμανσης, στείρωσης, εμβολιασμού και τέλος επανένταξης στον φυσικό τους χώρο ή σε οποιοδήποτε χώρο είναι επιτρεπτό. Θα επαναφέρονται δηλαδή σε περιοχές μακριά από σχολεία, αθλητικά κέντρα και αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας στον ίδιο Δήμο. Με αυτήν τη διαδικασία τα ζώα δεν θα μεταφέρουν ασθένειες και θα μειωθεί ο πληθυσμός τους αφού με τη στείρωση δεν θα πολλαπλασιάζονται.
Η εφαρμογή του προγράμματος γίνεται με τον εξής τρόπο:
- Η υπηρεσία λαμβάνει αίτημα από πολίτη ή επισημαίνει μόνη της κάποιο πρόβλημα που δημιουργείται από αδέσποτο.
- Δίνετε έγγραφη οδηγία στον ανάδοχο για την παρακολούθηση και την περισυλλογή του ζώου.
- Το ζώο περισυλλέγεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο άτομο και έμπειρο στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς και με κατάλληλο όχημα και τον απαραίτητο εξοπλισμό (κλωβούς μεταφοράς κλπ) μεταφέρεται στον ανάδοχο κτηνίατρο.
- Αφού ολοκληρωθεί η πρωτοβάθμια κτηνιατρική εξέταση/επέμβαση, μεταφέρεται το ζώο μετά από οδηγία του κτηνιάτρου είτε στον αρμόδιο κτηνίατρο για περεταίρω κτηνιατρικές επεμβάσεις είτε για φιλοξενία σε ενδιαίτημα με το οποίο συνεργάζεται ο Δήμος.
- Αφού ολοκληρωθούν όλες οι κτηνιατρικές επεμβάσεις, το ζώο μεταφέρεται και φιλοξενείται έως την αποθεραπεία του ή έως ότου υιοθετηθεί σε αδειδοτημένο ενδιαίτημα με το οποίο θα συνεργάζεται ο Δήμος.
- Όταν ολοκληρωθεί η αποθεραπεία του ζώου ή εάν περάσει ένα χρονικό διάστημα και δεν υιοθετηθεί το ζώο, μεταφέρεται το ζώο στο σημείο απ’ όπου περισυλλέχθηκε ή σε σημείο όπου θα υποδείξει η υπηρεσία για επανένταξή του στο περιβάλλον όπως ορίζει ο νόμος (Ν.4235/2014 παρ. 6, εδ. ε).
Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στην καταγραφή των αδέσποτων ζώων του Δήμου μας και άλλες εθελοντικές δράσεις σχετικά με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, μπορούν να καταθέσουν αίτηση στο πρωτόκολλο του Δήμο Καλαμάτας (Αθηνών 99).
Αιτήσεις για αντιμετώπιση προβλημάτων σχετικά με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς καταθέτονται επίσης στο πρωτόκολλο του Δήμου Καλαμάτας.
Για πληροφορίες σχετικά με τα αδέσποτα τηλ. Επικοινωνίας: 2721360813.

 

Διαβάστε και αυτό:

Feederium: Πρωτοποριακή συσκευή από μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά που λύνει το πρόβλημα σίτισης των αδέσποτων ζώων

Δημοφιλέστερα

To Top