ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ο παγετός “έκαψε” την πρώιμη πατάτα: Ζημιές σε 4.000 στρέμματα σε Καλαμάτα, Μεσσήνη και Τριφυλία

Αυτοψία έκαναν σήμερα στις καλλιέργειες κλιμάκια των ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση από τον παγετό που έπληξε τις καλλιέργειες για δύο συνεχόμενες βραδιές, με θερμοκρασίες που έφτασαν ακόμα και -4 βαθμούς Κελσίου και είχαν καταστροφική επίδραση, όπως προκύπτει, στα φυτά. Τη ζημιά επέτεινε η για πολλές ώρες  (πάνω από 8 ώρες) σταθερή θερμοκρασία κάτω από το μηδέν, που επιδείνωσε την κατάσταση και ουσιαστικά “έκαψε” τα φυτά. Η ΠΕ Μεσσηνίας με ανακοίνωσή της ζητά την άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ, ώστε ακριβώς να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που θα έχουν απώλειες στην ανοιξιάτικη πατάτα και όχι  μόνο. Ζημιές υπέστησαν και οι καλλιέργειες πρώιμου καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας, αλλά και καλλιέργειες λαχανικών και σταυρανθών(κουνουπίδια, μπρόκολα, λάχανα κλπ).

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Μετά τον παγετό που σημειώθηκε την Τετάρτη και Πέμπτη 16 και 17 Φεβρουαρίου, παρατηρήθηκαν ζημιές σε διάφορες καλλιέργειες του νομού. Μετά από εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Στάθη Αναστασόπουλου οι υπηρεσίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας και Τριφυλίας συγκέντρωσαν τα δεδομένα του φαινομένου, μετά από αυτοψία στις αγροτικά καλλιεργούμενες εκτάσεις αρμοδιότητάς τους.

Συγκεκριμένα για την καλλιέργεια της ανοιξιάτικης πατάτας, λόγω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, έως -4 βαθμούς, παρατηρήθηκαν σημαντικές ζημιές σε έκταση περίπου 3.500 στρεμμάτων στις περιοχές της Καλαμάτας και Μεσσήνης. Οι ζημιές  αυτές αφορούν την καταστροφή του υπέργειου τμήματος του φυτού αλλά και την μείωση της παραγωγής του, λόγω της ταλαιπωρίας των φυτών από τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

“ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ”

Το φαινόμενο ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Μια πρώτη εκτίμηση του ποσοστού ζημιάς, κυμαίνεται σε 30%, για την ολοκληρωτική καταστροφή του υπέργειου  μέρους του φυτού, το οποίο θα αναβλαστήσει  και θα δώσει κάποια μικρή παραγωγή με απώλεια της πρωιμότητας, και σε 20% έως 25% ως προς τη συνολική μείωση της παραγωγής από την ταλαιπωρία που υπέστησαν τα φυτά εξαιτίας χαμηλών θερμοκρασιών, οι οποίες  διήρκησαν πολλές ώρες.

Η αρμόδια υπηρεσία προτείνει στους παραγωγούς  να επέμβουν στην καλλιέργεια με κατάλληλα μυκητοκτόνα και με μικρές δόσεις αζωτούχων λιπασμάτων, και άλλων σκευασμάτων, που θα βοηθήσουν τα φυτά να επουλώσουν τις ζημιές, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών γεωπόνων.

ΤΡΙΦΥΛΙΑ: ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΩΙΜΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ-ΠΑΤΑΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ-ΣΧΕΔΟΝ 500 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ

Αντίστοιχα θέματα παρατηρήθηκαν και στην περιοχή της Τριφυλίας, σύμφωνα με την ενημέρωση της αρμόδιας ΔΑΟΚ, η οποία αναφέρει ότι οι ζημιές στην καλλιέργεια πρώιμου καρπουζιού εντοπίστηκαν σε έκταση 300 περίπου στρεμμάτων, στην καλλιέργεια πατάτας έκταση 100 στρεμμάτων και σε καλλιέργειες λαχανικών και σταυρανθών ζημιές σε έκταση 80 στρεμμάτων.

Τέλος ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να επέμβει άμεσα κάνοντας  εκτίμηση των ζημιών, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να κάνουν δηλώσεις ζημιάς στον κατά τόπους ανταποκριτή του ΕΛΓΑ.

Μ.Π.

Ο παγετός “έκαψε” την πρώιμη πατάτα: Ζημιές σε 4.000 στρέμματα σε Καλαμάτα, Μεσσήνη και Τριφυλία
To Top