ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ορίστηκε το νέο προεδρείο στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ μετά το φιάσκο με τη φέτα

ΚΑΤΣΑΡΗΣ: “ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΥΠΕΡ ΜΙΑΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ”

Ο Νικόλαος Κατής αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου του ΔΣ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ορίζει τα μέλη του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού. Επίσης, τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΕΛΓΟ αναλαμβάνει ο Θανάσης Μπακαλέξης.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ζήτησε τις παραιτήσεις του πρώην πρόεδρου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Γιώργου Καρέτσου και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού, Θανάση Βλάχου, καθώς απώλεσαν δύο συνεχόμενες προθεσμίες παράτασης, σχετικά με τη σύναψη συμβάσεων για το πρόγραμμα προώθησης της Φέτας ΠΟΠ «Feta PDO. Let’s get real!» στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και σε τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, στα τακτικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ορίστηκαν οι εξής:

– Παναγιώτης Πλατής, ερευνητής βαθμίδας Α’ του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, με αναπληρωτή του τον Μάριο-Γρηγόριο Μακρή, γεωπόνο.

– Γεώργιος Αγγελής, υπάλληλος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, με αναπληρώτριά του την Άννα Φουλίδη.

– Αθανάσιος Μπαντής, γεωπόνος, εκπρόσωπος του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με αναπληρωτή του τον Μιχάλη Καραβέλα.

– Σπυρίδων Μάμαλης, γεωπόνος, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και πρόεδρο του ΔΣ του ΓΕΩΤ.Ε.Ε, με αναπληρωτή τον Λεωνίδα Βαρούδη του Βασιλείου, κτηνίατρο.

Παναγιώτης Κάτσαρης, γεωπόνος, αιρετός εκπρόσωπος του προσωπικού του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με αναπληρωτή του τον Παναγιώτη Παπαβασιλείου, γεωπόνο.

Κάτσαρης: Σκόπιμα έγινε ό,τι έγινε

O Παναγιώτης Κάτσαρης

Ολα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2017 όταν υπεβλήθησαν τα δύο προγράμματα από τον ΕΛΓΟ, ύστερα από πρόταση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), την οποία είχε επεξεργαστεί η εταιρεία Sopexa. Η διοίκηση του ΕΛΓΟ εκτίμησε πως δεν υπήρχε χρόνος για διενέργεια διαγωνισμού για την επιλογή της εταιρείας που θα συνέγραφε τις προτάσεις, με αποτέλεσμα να θεωρήσει μονόδρομο την επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας. Ο ΕΛΓΟ θα επιβαρυνόταν με την ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα ύψους 1.270.385 ευρώ.
Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια προκηρύχθηκε διαγωνισμός για τις 22 Δεκεμβρίου 2017.
Συμμετείχαν μόνο δύο εταιρείες, η Sopexa και η Novacert, οι οποίες ισοψήφησαν.
Η πλειοψηφία του Δ.Σ. προχώρησε, στα τέλη Ιανουαρίου 2018, σε «αιτιολογημένη ειδικά αναβαθμολόγηση», η οποία κατέληξε στην επιλογή της… Sopexa.

Στις 29 Μαρτίου το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε σε «κατεπείγουσες υποδείξεις» προς τον Οργανισμό, στον οποίο υποδεικνύει τον αποκλεισμό της Sopexa γιατί «δεν γνωστοποίησε ως ώφειλε την εμπλοκή της στο προπαρασκευαστικό στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας».
Η εταιρεία προσέφυγε στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Διαφορών, η οποία απέρριψε την προσφυγή της, σημειώνοντας πως «η εμπλοκή της σε προπαρασκευαστικό στάδιο της παρείχε ένα ανταγωνιστικού χαρακτήρα πλεονέκτημα».

Τελικά, ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στη Novacert, αλλά η προθεσμία χάθηκε. «Η διοίκηση καταπάτησε όρους που έχουν τεθεί για να μην προδιαγράφονται οι διαγωνισμοί», δήλωσε στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ο Παναγιώτης Κάτσαρης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΛΓΟ Δήμητρα και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ., μιλώντας για «πρακτική που δείχνει σκοπιμότητα υπέρ συγκεκριμένης εταιρείας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ορίστηκε το νέο προεδρείο στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ μετά το φιάσκο με τη φέτα
To Top