ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ώρες κοινής ησυχίας: Αλλάζουν από σήμερα 1η Απριλίου

Έχοντας και -επίσημα πλέον- μπει στην θερινή περίοδο, σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα, 1 Απριλίου 2024, το θερινό ωράριο σε ό,τι έχει να κάνει με τις ώρες κοινής ησυχίας. Η αλλαγή της ώρας αλλά και η μέρα που πλέον μεγαλώνει, έχει ως αποτέλεσμα και την τροποποίηση των συγκεκριμένων ωρών.

Ως θερινή περίοδος 2024 λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1 Απριλίου 2024 έως την 30 Σεπτεμβρίου 2024. Σε αυτή την περίοδο οι ώρες της μεσημβρινής και νυχτερινής ησυχίας καθορίζονται ως εξής:

από 15.00 έως 17.30 (μεσημβρινή)
από 23.00 έως 07.00 (νυχτερινή)

Οι ώρες κοινής ησυχίας, σε μια πολυκατοικία, είναι οι ώρες κατά τις οποίες οι διαμένοντες είναι υποχρεωμένοι, σύμφωνα πάντα με το νόμο, να μην προκαλούν αχρείαστη φασαρία, ώστε να επιτρέψουν στους υπόλοιπους ενοίκους να ξεκουραστούν.

Σημειώνεται πως με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα η διατάραξη της κοινής ησυχίας τιμωρείται με φυλάκιση έως πέντε μηνών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 παρ. 6 του Ν. 1481/1984 ή χρηματική ποινή. Εφ’ όσον γίνει καταγγελία για διατάραξη κοινής ησυχίας, αυτό είναι αυτόφωρο και μπορεί να επιληφθεί η αστυνομία για σύλληψη των “δραστών” και τήρηση της διαδικασίας του αυτοφώρου (σύλληψη, προσαγωγή σε εισαγγελέα, παραπομπή προς εκδίκαση στο αυτόφωρο ακροατήριο).
Πάντως, οι παραβάτες διώκονται σε βαθμό πταίσματος. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην Αστυνομία για βεβαίωση της παράβασης, καθώς και να υποβάλλουν μήνυση σε βάρος των παραβατών.

Ώρες κοινής ησυχίας: Τι απαγορεύεται

Κατά τις ώρες της μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας απαγορεύονται:

  • Οι εργασίες ή άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν θόρυβο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, που δεν επιδέχονται αναβολή, με ειδική αιτιολογημένη άδεια του διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος μπορεί να επιτραπεί η εκτέλεση εργασίας, ιδίως κοινής ωφέλειας, που προκαλεί θόρυβο.
  • Η λειτουργία κάθε μουσικού οργάνου ή συσκευής ραδιοφώνου, μαγνητοφώνου ή τηλεόραση σε υψηλή ένταση, οι φωνασκίες, οι θορυβώδεις χοροί και κάθε άλλη θορυβώδης εκδήλωση σε κατοικία ή άλλους ιδιωτικούς χώρους.
  • Τα τραγούδια, οι φωνασκίες, η χρήση μουσικών οργάνων, η λειτουργία ραδιοφώνων, μαγνητοφώνων και τηλεοράσεων στους δρόμους, πλατείες και δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, καθώς και μέσα στα οχήματα μεταφοράς του κοινού.
  • Τα θορυβώδη παίγνια σε καφενείο, σφαιριστήρια ή άλλα δημόσια κέντρα, καθώς και οι φωνασκίες και συζητήσεις σε υψηλό τόνο των θαμώνων των κέντρων αυτών.
  • Οι θορυβώδεις συζητήσεις και διαπληκτισμοί σε σταθμούς αυτοκινήτων (λεωφορείων, ΤΑΞΙ, κ.λ.π.), η φόρτωση ή εκφόρτωση εμπορευμάτων σε ή από φορτηγά αυτοκίνητα, που δημιουργεί θόρυβο, καθώς και η θορυβώδης λειτουργία της μηχανής τροχοφόρου, το οποίο είναι σε στάση.
  • Η χρήση σειρήνων ή άλλων ηχητικών οργάνων ή συστημάτων ασφαλείας, χωρίς να συντρέχει λόγος έκτακτης ανάγκης, καθώς και η δοκιμαστική λειτουργία αυτών.

 

 

Πηγή

Ώρες κοινής ησυχίας: Αλλάζουν από σήμερα 1η Απριλίου

Δημοφιλέστερα

To Top