ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΑ: Τροπολογία για θέματα κοινωνικών παροχών κατατέθηκε στη Βουλή

Κατατέθηκε στη βουλή η τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται θέματα κοινωνικών παροχών (παιδιών,ατόμων με ειδικές ανάγκες, ή ηλικιωμένων ή ανιάτων ή χρονίως πασχόντων ατόμων, ίδρυση ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας, Κανονισμού παροχών ΟΠΕΚΑ και ταυτοποίησης μητέρων).

Με την προτεινόμενη τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα και σε φορείς υπαγόμενους στο δημόσιο τομέα να παρέχουν οργανωμένες κοινωνικές υπηρεσίες που έχουν σχέση με την προστασία του παιδιού ή ατόμων με ειδικές ανάγκες (παιδιών και ενηλίκων) ή ηλικιωμένων ή ανιάτων ή χρονίως πασχόντων ατόμων, ή να ασκούν παρεμφερείς δραστηριότητες κατόπιν έκδοσης σχετικής άδειας λειτουργίας από την οικεία Περιφέρεια.

Για την ίδρυση και τη λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΑΠ ΜΕΑ) των δήμων και των νομικών προσώπων αυτών χορηγείται άδεια από την αρμόδια υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας.

Σύμφωνα με την τροπολογία με την έκδοση ΚΥΑ θα καθοριστούν οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των ΚΔΑΠ και των ΚΔΑΠ ΜΕΑ κ.λπ. Έως την έκδοσή της, για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ των οποίων η λειτουργία μεταφέρθηκε σε υπηρεσία ή νομικό πρόσωπο του δήμου ή σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου αυτού ή τα οποία λειτουργούν στο πλαίσιο επιχείρησης Ο.Τ.Α., συνεχίζει να ισχύει η άδεια που είχαν λάβει ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.
Επίσης παρέχεται η δυνατότητα και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, εποπτευόμενα από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να είναι φορείς ίδρυσης, λειτουργίας και μεταβίβασης Κέντρων Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με αναπηρία.

Παράλληλα παρατείνεται κατά τέσσερις (4) μήνες (έληγε στις 30.06.2018) η προθεσμία έκδοσης του Κανονισμού Παροχών και Υπηρεσιών του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και τέλος καθορίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης μητέρας χωρίς αποδεικτικά στοιχεία ταυτότητας (συγκεκριμένα, στην περίπτωση που είχε προσέλθει επίτοκος σε νοσοκομείο, μαιευτήριο ή κλινική( και διαπιστώθηκε η έλλειψη ταυτοποιητικών της εγγράφων), καθώς και της ληξιαρχικής εγγραφής του τέκνου της.

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/asfalish/215978/opeka-tropologia-gia-themata-koinonikon-paroxon-katatethike-sti-vouli

ΟΠΕΚΑ: Τροπολογία για θέματα κοινωνικών παροχών κατατέθηκε στη Βουλή
To Top