ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ομόφωνα εγκρίθηκαν οι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Η Δημοτική Αρχή “πάτησε” πάνω στην ΠΝΠ για την υγειονομική κρίση και ξεκινά κατ’αρχήν τις δοκιμαστικές εφαρμογές κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που βελτιώνουν την καθημερινότητα του δημότη

Ομόφωνα ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης 15 Ιουλίου στο Ιστορικό Δημαρχείο από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας η εισήγηση του Τμήματος Συγκοινωνιών, Κυκλοφορίας και Σήμανσης του Δήμου και εγκρίθηκαν μετά από συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων από τα μέλη της Επιτροπής, εκπρόσωπο του Α.Τ. Τροχαίας Καλαμάτας τον Αστυνόμο Α’ Νίκο Σινάπη και τους επικεφαλής των παρατάξεων που παραβρέθηκαν, οι προτεινόμενες προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όπως αναλυτικά παρουσιάστηκαν:

1. Μείωση του ορίου ταχύτητας στα τριάντα (30) χλμ/ώρα και είκοσι (20) χλμ/ώρα
Εφαρμογή του μέτρου σε όλο τον αστικό ιστό της πόλης, πιο συγκεκριμένα μεταξύ των κύριων οδών όπου σχηματίζονται περιοχές που περιλαμβάνουν μόνο τοπικές οδούς και αυτές μπορούν να οριοθετηθούν ως περιοχές ήπιας κυκλοφορίας ή δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας με μείωση του ορίου ταχύτητας στα τριάντα (30) χλμ/ώρα και έξω από σχολεία στα είκοσι (20) χλμ/ώρα.
Ισχύς του προσωρινού μέτρου έως τις 30-11-2020.

2. Μονοδρομήσεις
Μεταξύ των οδών Κρήτης και Ναυαρίνου μονοδρόμηση των οδών Αύρας (προς νότο) και Μεσογείων (προς βορρά).
Ισχύς του προσωρινού μέτρου έως τις 30-09-2020.

3. Πεζοδρομήσεις
Στο Ιστορικό Κέντρο πεζοδρόμηση όλων των δρόμων (οδοί Αιπύτου – Ηφαίστου – Ιθώμης – Αγίου Ιωάννου – Παπάζογλου) που περικλείονται μεταξύ των οδών Υπαπαντής – Τζάνε – Νέδοντος – 23ης Μαρτίου. Ωράριο τροφοδοσίας καταστημάτων 07:00 – 10:00 και 16:00 – 18:00. Στάθμευση κατοίκων/ εργαζομένων που δεν διαθέτουν ιδιωτικό χώρο στάθμευσης εκτός της περιοχής αυτής.
Ισχύς του προσωρινού μέτρου έως τις 30-11-2020.

Στους κάθετους της οδού Αριστομένους πεζοδρόμηση όλων των κάθετων δρόμων (Καπετάν Κρόμπα, Πολυβίου, Αναπλιώτη) που περικλείονται μεταξύ των οδών Σφακτηρίας – 23ης Μαρτίου – Νέδοντος – Κολοκοτρώνη. Ωράριο τροφοδοσίας καταστημάτων 07:00 – 10:00 και 16:00 – 18:00.
Ισχύς του προσωρινού μέτρου έως τις 30-11-2020.

4. Οδός Ναυαρίνου
Πεζοδρόμηση της οδού Ναυαρίνου μεταξύ οδών Φαρών και Ακρίτα από 20:00 έως και 02:00.
Ισχύς του προσωρινού μέτρου έως τις 15-09-2020.
Μονοδρόμηση της οδού Ναυαρίνου μεταξύ οδών Ηρώων και Αύρας με κατεύθυνση κυκλοφορίας προς δύση από 20:00 έως και 02:00 και ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας στα τριάντα (30) χλμ/ώρα.
Ισχύς του προσωρινού μέτρου έως τις 15-09-2020

Χρήσιμα συμπεράσματα: Αφήστε το αυτοκίνητο και προτιμήστε το ποδήλατο!

Η συνεδρίαση κινήθηκε σε πνεύμα συνεργασίας, αφού ο σκοπός είναι κοινός, δηλαδή να μειωθεί η χρήση των οχημάτων και να περπατάμε περισσότερο – εξάλλου μια μέση διαδρομή στην πόλη δεν ξεπερνά τα δυο χιλιόμετρα – ή να ποδηλατούμε!
Αν ο καθένας από εμάς αφήσει το αυτοκίνητο στο σπίτι του και πάει στη δουλειά με το ποδήλατο, μειώνει τις κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά μισό τόνο και παράλληλα εξοικονομεί χρήματα.
Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το 12% του εισοδήματος ενός μέσου ευρωπαϊκού νοικοκυριού καταναλώνεται στην αυτοκίνηση. Ένα ποδήλατο καταναλώνει το 2% της ενέργειας που καταναλώνει ένα αυτοκίνητο ανά επιβάτη και ανά χιλιόμετρο, ενώ η αγορά του κοστίζει το 3% της δαπάνης για το αυτοκίνητο.

Χρυσοί κανόνες

Περιορίστε το αυτοκίνητό σας! Η βασική ερώτηση που πρέπει να κάνετε όταν αγοράζετε το αυτοκίνητό σας πρέπει να είναι: ‘πόσο καίει;’ Υπάρχουν ήδη στην αγορά αυτοκίνητα που καίνε 4 λίτρα βενζίνης σε 100 χιλιόμετρα, ενώ στο μέλλον η κατανάλωση αυτή αναμένεται να μειωθεί σε 2 λίτρα.

Περίπου ένα νέο αυτοκίνητο κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους του πλανήτη ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή 4.000 αυτοκίνητα την ώρα και 100.000 τη μέρα. Το 50% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου γίνεται από τα αυτοκίνητα. Κάθε λίτρο βενζίνης που καίγεται εκλύει στην ατμόσφαιρα 2,4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, ενώ αντίστοιχα κάθε λίτρο diesel εκλύει 2,7 κιλά διοξειδίου του άνθρακα. Εκτιμάται ότι το 20-25% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα οφείλεται στην αυτοκίνηση.

Ξεχάστε τα SUV! Ένα μεγάλο SUV (τζιπ, συνήθως μεγάλου κυβισμού) ή μια λιμουζίνα εκπέμπουν 1,3 τόνους διοξειδίου του άνθρακα για να διανύσουν λιγότερα από 3.000 χιλιόμετρα. Ένα μικρό αυτοκίνητο διανύει αντίστοιχα περισσότερα από 18.000 χιλιόμετρα.

Κάντε ποδήλατο! Το ποδήλατο είναι μικρό και καθόλου θορυβώδες, δεν χρειάζεται καύσιμα, και θα σας κρατήσει σε φόρμα. Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία να οδηγήσετε ποδήλατο, στη δουλειά, τα ψώνια ή τις διακοπές.

Οι αλλαγές αυτές για να μην δημιουργηθεί αναστάτωση και ταλαιπωρία, θα χρειαστεί ένα διάστημα προσαρμογής, καλή ενημέρωση, υπομονή και καλή διάθεση στην εφαρμογή τους και σίγουρα σοβαρή αστυνόμευση! 

Διαβάστε και αυτό:

Σε αυτούς τους δρόμους της Καλαμάτας θα γίνουν άμεσα μονοδρομήσεις και πεζοδρομήσεις

To Top