Υγεία

Ομικρον 2: Δύσκολα ανιχνεύεται η νέα υποπαραλλαγή-Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι

ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ 2 ΠΡΩΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Η υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον, η Όμικρον 2, έφτασε στην Ελλάδα. Τα δυο πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν σε ταξιδιώτες που έφτασαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Για την εμφάνιση της Ομικρον 2, της νέας υποπαραλλαγής της μετάλλαξης Όμικρον που μάλλον είναι πιο μεταδοτική, δεν έχουμε πολλά στοιχεία για τα συμπτώματα και έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της στη Σκανδιναβία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, αλλά και τη Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ. Ζήτημα χρόνου ήταν να φτάσει στην Ελλάδα και σήμερα εντοπίστηκαν και τα πρώτα δύο κρούσματα στη χώρα μας.

Τι είναι η Ομικρον 2

Στάση αναμονής τηρούν οι επιστήμονες για να δώσουν περισσότερα στοιχεία για την υποπαραλλαγή της εξαιρετικά μεταδοτικής Ομικρον. Τι ξέρουμε όμως μέχρι στιγμής;

Πρόκειται για το υποστέλεχος BA.2 και σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη ονομάζεται και “stealth” γιατί δεν ανιχνεύεται εύκολα. Και αυτό γιατί έχει μια μετάλλαξη στη θέση 67 που την κάνει μη ανιχνεύσιμη από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιείται. Εμφανίστηκε στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2021 και είναι ο δεύτερος κλάδος της μετάλλαξης Όμικρον.

Οι πρώτες αναλύσεις δεν δείχνουν κάποια διαφορά στις νοσηλείες για το υποστέλεχος BA.2 σε σύγκριση με το BA.1. Οι αναλύσεις σχετικά με τη μολυσματικότητα και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι επιστήμονες αναμένουν πάντως ότι τα εμβόλια έχουν επίδραση κατά της σοβαρής ασθένειας.

Τι ξέρουμε για τα συμπτώματα

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο MEGA, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η νέα παραλλαγή μεταδίδεται πιο εύκολα και τα συμπτώματα είναι πιο βαριά. Ωστόσο, και η ίδια τόνισε ότι δεν χρειάζεται πανικός, δήλωση που έκαναν και άλλοι καθηγητές, όπως ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς, ο οποίος συνέστησε να μην υπάρξει πανικός, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν ακόμη τα στοιχεία που να δείχνουν τι ρόλο θα παίξει το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Ομικρον φαίνεται να είναι τα εξής:

  • Μπούκωμα, πονοκέφαλος, πονόλαιμος, ρινική καταρροή, φτέρνισμα, βήχας

Ο μεγάλος φόβος αν την «πιάνουν» τα τεστ

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μίλησε σήμερα στο OPEN και εμφανίστηκε προβληματισμένη, σημειώνοντας πως «φαίνεται ανησυχητική» η υποπαραλλαγή. «Υπήρξε μια πληροφόρηση πως δεν την πιάνουν τα τεστ. Δεν μπορούν να την ανιχνεύσουν» ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Μια πληροφορία που είχα, αλλά δεν ξέρω κατά πόσον είναι ακριβής, είναι κανένα τεστ δεν μπορεί να την ανιχνεύσει. Εάν αυτό αληθεύει, είμαστε σε πολύ βαθιά νερά. Αλλά να το δούμε».

«Το θέμα είναι εάν η παραλλαγή θα επικρατήσει, εάν είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί, μπορεί και να εξαφανιστεί. Έχουν υπάρξει πολλές παραλλαγές που έχουν εξαφανιστεί πολύ γρήγορα» τόνισε η κ. Λινού.

Ο παράγοντας «ψύχος» και «κακοκαιρία»

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στον παράγοντα του καιρού που θα κρίνει τη διασπορά:

«Φαίνεται να είναι μια μετάλλαξη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δυστυχώς το ψύχος βοηθάει να υπάρξει διασπορά. Είναι νωρίς να δούμε πόσο επηρεάζει σε θέματα λοιμογόνου δράσης. Ωστόσο, φαίνεται να έχει σχέση φυλογενετική με τη μετάλλαξη Όμικρον και άρα πιθανότητα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας. Το θετικό είναι ότι στο βαθμό που εμείς θωρακιστούμε έναντι της Όμικρον, θα υπάρχει σημαντικός βαθμός προστασίας και για την καινούρια μετάλλαξη».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΚΡΟΝ 2-“STEALTH”

Tα χαρακτηριστικά της υποομάδας ΒΑ.2 ή 21L του στελέχους Όμικρον

“Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι πιθανόν μια νέα υποομάδα (ΒΑ.2 ή 21L) του στελέχους Όμικρον παρουσιάζει αύξηση σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και ότι πιθανόν σχετίζεται με διαφορετικές ιδιότητες του ιού.

H υποομάδα 21L είναι επίσης γνωστή ως ΒΑ.2 και αποτελεί τμήμα μιας μεγαλύτερης ομάδας, της 21M (ομάδα ή στέλεχος Όμικρον), η οποία αντιστοιχεί στην ταξινομική ομάδα B.1.1.529. H ομάδα 21M (Όμικρον) περιλαμβάνει την υποομάδα 21L (ΒΑ.2), και την υποομάδα 21K (ΒΑ.1), καθώς και άλλες επιπλέον υποομάδες Όμικρον. Η ΒΑ.1 αποτελεί την υποομάδα Όμικρον που έχει προκαλέσει την πλειοψηφία των λοιμώξεων Όμικρον παγκοσμίως.

Οι υποομάδες 21L και 21K έχουν 38 κοινές μεταλλάξεις νουκλεοτιδίων και αμινοξέων, αλλά η 21L έχει επιπλέον 27 διαφορετικές μεταλλάξεις, ενώ η 21K έχει επιπλέον 20 διαφορετικές μεταλλάξεις.

Στην εξωτερική πρωτεΐνη S (Spike), οι δύο υποομάδες έχουν 21 κοινές μεταλλάξεις αμινοξέων, με την 21K να φέρει επιπρόσθετα 12 μοναδικές μεταλλάξεις αμινοξέων και την 21L να φέρει επιπρόσθετα 6 μοναδικές μεταλλάξεις αμινοξέων (συν μια μετάλλαξη/διαγραφή).

Είναι αξιοσημείωτο ότι από την 21L λείπει η διαγραφή στη θέση S:H69- και S:V70- η οποία στοιχειοθετεί το “Sgene drop out” ή SGTF που έχει χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση της 21K (Όμικρον) στα μοριακά τεστ. Για αυτό έχει χαρακτηριστεί ως υποομάδα stealth

Οι 6 επιπλέον μεταλλάξεις της πρωτεΐνης S (Spike) στην 21L είναι οι: S:T19I, S:V213G, S:S371F, S:T376A, S:D405N, και S:R408S. Επιπλέον, υπάρχει μια διαγραφή 9 νουκλεοτιδίων από τη θέση 21633-21641, η οποία οδηγεί στις διαγραφές στις θέσεις S:L24-, S:P25-, S:P26-, και επιπλέον στη θέση S:A27S.

Αναφορικά με το αν οι 7 επιπλέον μεταλλάξεις της πρωτεΐνης S καθιστούν την υποομάδα BA.2 ξεχωριστή, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη αυξημένη δυνατότητα διαφυγής από υπάρχουσα ανοσία ή αυξημένη μολυσματικότητα. Επίσης, καμία από αυτές τις 7 μεταλλάξεις δεν έχει συσχετιστεί με σημαντική δυνατότητα διαφυγής από ανοσία ή αυξημένη μολυσματικότητα. Η συνδυαστική επίδραση αυτών των επτά μεταλλάξεων στις ιδιότητες του ιού είναι προς το παρόν  άγνωστη.

Στην Ελλάδα τα ποσοστά της υποομάδας ΒΑ.1 της Όμικρον με τη μέθοδο SGTF έχουν εκτιμηθεί ότι είναι παραπάνω από 90% στις περισσότερες περιφέρειες. Προς το παρόν στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί 2 περιστατικά ΒΑ.2 ή 21L σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που έχουν ιχνηλατηθεί και βρίσκονται σε απομόνωση“.

 

Ομικρον 2: Δύσκολα ανιχνεύεται η νέα υποπαραλλαγή-Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι
To Top