ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Oλοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 4 νεαρών από απόκρημνο σημείο κοντά στη Μονή Βελανιδιάς

ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΩΝ 4 ΝΕΑΡΩΝ

Με το πρώτο φως της μέρας ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 4 ατόμων από απόκρημνο σημείο, πλησίον της Μονής Βελανιδιάς στην Καλαμάτα. Σύμφωνα με την ενημέρωση απο την Πυροσβεστική Υπηρεσία, λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Κυριακής στήθηκε μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού 4 ατόμων στην περιοχή της Μονής Βελανιδιάς. Στην επιχείρηση μετείχαν 10 πυροσβέστες με 5 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ κινητοποιήθηκε και η Ο.Ο.Ε.Δ. της 6ης ΕΜΑΚ. Στην επιχείρηση συμμετείχαν  και ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Όλα ξεκίνησαν όταν μια παρέα 4 νεαρών, ηλικίας από 20 έως 29 ετών εξερευνώντας αργά το απόγευμα το φαράγγι στην περιοχή της Βελανιδιάς, τους βρήκε η νύχτα, με αποτέλεσμα να χάσουν τον προσανατολισμό τους και να χαθούν, και φτάνοντας σε έναν γκρεμό, εγκλωβίστηκαν. Ειδοποίησαν την Πυροσβεστική που ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού και απεγκλωβισμού τους, η οποία διήρκησε αρκετές ώρες καθώς ήταν μεγάλος ο βαθμός δυσκολίας, λόγω της νύχτας αλλά και του απόκρημνου σημείου στο οποίο είχαν εγκλωβιστεί.  Χρειάστηκαν και σκοινιά για να κατέβουν οι πυροσβέστες, ουσιαστικά σε έναν απότομο γκρεμό, δεκάδων μέτρων, προκειμένου να πλησιάσουν το σημείο που βρίσκονταν η παρέα των νεαρών.

Στις φωτογραφίες καταγράφεται η προσέγγιση των πυροσβεστών στο σημείο που ήταν εγκλωβισμένοι οι νεαροί

ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ ΕΓΙΝΕ Η ΔΙΑΣΩΣΗ

Ωστόσο, από την Πυροσβεστική είχαν συνεχή επικοινωνία με τους εγκλωβισμένους. Τελικά με το πρώτο φως της μέρας, η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, οι νεαροί απεγκλωβίστηκαν από τον γκρεμό και είναι καλά στην υγεία τους.

ΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ Ο ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΤΙΣ ΑΓΩΝΙΩΔΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Την αγωνιώδη προσπάθεια να απεγκλωβιστούν οι 4 νεαροί κατά τη διάρκεια της νύχτας περιγράφει σε ανάρτησή του ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας, μέλη του οποίου λόγω του απόκρημνου σημείου συμμετείχαν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού. Συγκεκριμένα αναφέρουν:

“Ομάδα εθελοντών του Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ) Καλαμάτας μετά από κλήση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης 4 νεαρών ατόμων στο φαράγγι του Νέδοντα στο ύψος της Ι.Μ. Βελανιδιάς. Έξι εθελοντές του συλλόγου βρεθήκαμε στη περιοχή περίπου στις 10:30 το βράδυ της Κυριακής (4/4/21) από όπου, μετά από συνεννόηση με το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής που βρισκόταν εκεί από νωρίς, κατεβήκαμε χαμηλά στην κοίτη του Νέδοντα. Από την κοίτη του φαραγγιού ξεκίνησε ανάβαση σε σαθρό πεδίο με μεγάλη κλίση σε μια προσπάθεια να προσεγγιστούν τα 4 άτομα. 2 μέλη του συλλόγου έφτασαν αρκετά κοντά, ωστόσο το πυκνό σκοτάδι, τα βράχινα περάσματα και κυρίως λόγοι ασφάλειας τους ανάγκασαν να επιστρέψουν”.

Ο χάρτης που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ορειβατικός Καλαμάτας με το σημείο που εγκλωβίστηκαν οι νεαροί, μέσα στο φαράγγι του Νέδοντα και κάτω από τη Μονή Βελανιδιάς

“Στη συνέχεια, με την άφιξη κλιμακίου της ΕΜΑΚ έγινε προσπάθεια (από την ΕΜΑΚ) προσέγγισης από την άνω πλευρά του φαραγγιού. Και πάλι οι ιδιαίτερες συνθήκες κατά της διάρκειας της νύχτας και η δυσκολία της περιοχής με τις μεγάλες ορθοπλαγιές έκαναν αδύνατη την ασφαλή προσέγγιση και διάσωση των 4 ατόμων. Στην επιχείρηση συμμετείχε και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης υπήρχε συνεχή επαφή με τα προς διάσωση νεαρά άτομα τα οποία ήταν καλά στην υγεία τους.
Τελικά η διάσωση έγινε με το φως της ημέρας με ανάβαση από την κοίτη του φαραγγιού. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (11:00 π.μ. Δευτέρα 5/4/21) τα 4 άτομα ανεβαίνουν το μονοπάτι προς την Ι.Μ. Βελανιδιάς υπό την συνοδεία της ΕΜΑΚ και μέλους του ΕΟΣ”.

Μαίρη Περδικέα

Oλοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 4 νεαρών από απόκρημνο σημείο κοντά στη Μονή Βελανιδιάς
To Top