ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ολοκληρώθηκε το διήμερο αφιέρωμα τιμής και μνήμης στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Η Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων και η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας διοργάνωσαν αφιερωματικό διήμερο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για το Μεσσήνιο σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018.

Το βράδυ του Σαββάτου, πριν την έναρξη των εκδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκαν στο Αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» (Αριστομένους 95), οι εκπρόσωποι των διοργανωτών απεκάλυψαν αναμνηστική πλάκα στην είσοδο του Αμφιθεάτρου που φέρει το όνομα του Έλληνα κινηματογραφιστή.

Στο έργο και τη βιογραφία του Θ. Αγγελόπουλου αναφέρθηκε ο Βασίλης Μαστραγγελόπουλος, φιλόλογος, συγγραφέας και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων, ενώ ομιλίες πραγματοποιήθηκαν:
• από την Αιμιλία Κάραλη, Δρα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέα, φιλόλογο καθηγήτρια της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης με θέμα: «Θ. Αγγελόπουλος: Η κινηματογραφική πατρίδα των προσφύγων»
• από τον Κωστή Ζουλιάτη, μουσικό και σκηνοθέτη με θέμα: «Ο κινηματογράφος πέρα από τα μηνύματα• η δημιουργία του Αγγελόπουλου ως μια περίπτωση ποιητικής ειδησεογραφίας», καθώς και
• από τον Χρίστο Κοντοβουνήσιο, πρέσβη επί τιμή, λογοτέχνη.
Στη Φοίβη Οικονομοπούλου – Αγγελοπούλου, σύζυγο του αείμνηστου σκηνοθέτη, επιδόθηκε τιμητική πλακέτα.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, με χαιρετισμό του, συνεχάρη τους διοργανωτές των εκδηλώσεων, τις οποίες υποστήριξε ο Δήμος Καλαμάτας υλικά και ηθικά. Τόνισε δε ότι η απόδοση του ονόματος του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην αίθουσα έγινε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία.

Ο Παναγιώτης Νίκας επεσήμανε πως ο αείμνηστος κινηματογραφιστής είχε μέγιστη προσφορά στην 7η Τέχνη, υπήρξε πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και τίμησε τη Μεσσηνία και την Ελλάδα.

Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η προσφορά της οικογένειας Αγγελοπούλου, με τη μεταμόρφωση και αξιοποίηση της γενέτειράς τους Αμπελιώνας.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στη συνεισφορά του Δήμου Καλαμάτας υπέρ της 7ης Τέχνης, τονίζοντας ότι το κινηματοθέατρο ΗΛΕΚΤΡΑ, έργο του αρχιτέκτονα Τομπάζη, θα επαναλειτουργήσει μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Επίσης, καταβάλλεται προσπάθεια να έχει η πόλη από φέτος θερινό κινηματογράφο.

Τέλος, ο Παναγιώτης Νίκας απηύθυνε ευχαριστίες στην οικογένεια του αειμνήστου Θόδωρου Αγγελόπουλου, που παρευρέθη στις εκδηλώσεις.
Οι εκδηλώσεις συνεχίσθηκαν την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, με την προβολή της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μια αιωνιότητα και μια μέρα».

Ολοκληρώθηκε το διήμερο αφιέρωμα τιμής και μνήμης στον Θόδωρο Αγγελόπουλο
To Top