Κορονοιος

Ολλανδία: Σε μερικό lockdown για τρεις εβδομάδες

Η Ολλανδία θα επιστρέψει σε μερικό lockdown από αύριο Σάββατο, αφότου η κυβέρνηση έδωσε εντολή τα εστιατόρια και τα καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα και απαγόρευσε την παρουσία θεατών σε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων Covid-19.

Οι υγειονομικοί περιορισμοί θα διαρκέσουν τρεις εβδομάδες.

Επιπλέον, η επίσημη άφιξη του Σιντερκλάας — του Ολλανδού Αη Βασίλη — που αναμενόταν το Σάββατο στην Ουτρέχτη ακυρώθηκε ήδη λόγω της αύξησης των μολύνσεων.
Οι νέοι περιορισμοί είναι ωστόσο ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στην Χάγη την Κυριακή, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την επαναφορά της χρήσης μάσκας σε ορισμένους δημόσιους χώρους.
Τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν σήμερα τις 16.000 για δεύτερη συνεχή μέρα.
Την Πέμπτη, η Ολλανδία ανακοίνωσε 16.364 νέα κρούσματα της Covid, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 12.997 κρουσμάτων τον Δεκέμβριο του 2020.

Η χώρα των 17 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 2,2 εκατομμύρια κρούσματα και 18.612 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

Τα νοσοκομεία προειδοποίησαν ότι δεν θα είναι σε θέση να περάσουν τον χειμώνα υπό τις παρούσες συνθήκες.
Η κορύφωση της Covid καταγράφεται παρά το γεγονός ότι το 82% των Ολλανδών ηλικίας άνω των 12 ετών έχει πλήρως εμβολιαστεί.
Τα ανεμβολίαστα άτομα αποτελούν την πλειονότητα των περιστατικών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (69%) και των εισαγωγών στα νοσοκομεία (55%), αλλά και η μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, κυρίως στους ηλικιωμένους θεωρείται επίσης ένας λόγος.
Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η εκστρατεία εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση θα αρχίσει τον Δεκέμβριο.
Τα κρούσματα της Covid καταγράφουν αύξηση σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και η γειτονική Γερμανία σκοπεύει επίσης να εφαρμόσει νέα περιοριστικά μέτρα.

Τον περασμένο μήνα, οι μη εμβολιασμένοι ασθενείς με Covid-19 σε νοσοκομεία της Ολλανδίας είχαν μέση ηλικία τα 59 έτη, σε σύγκριση με τα 77 έτη για τους εμβολιασμένους ασθενείς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ολλανδικού Ινστιτούτου Υγείας (RIVM).

Περί του 56% των Ολλανδών ασθενών με Covid-19 είναι μη εμβολιασμένοι ή μόνο μερικώς εμβολιασμένοι. Μεταξύ των ασθενών μεCovid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας, το 70% δεν είναι εμβολιασμένοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ολλανδία εισήγαγε εκ νέου τη χρήση μάσκας και επέκτεινε τη λίστα των χώρων από τις οποίες απαιτεί το λεγόμενο «διαβατήριο του κορωνοϊού», το οποίο αποδεικνύει αν κάποιος έχει εμβολιασθεί ή έχει κάνει αρνητικό τεστ.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ολλανδία: Σε μερικό lockdown για τρεις εβδομάδες
To Top