ΑΓΡΟΤΙΚΑ

OliveTrace: Ιχνηλασιμότητα ελαιολάδου

Τι θα συνέβαινε εάν μπορούσε να εξασφαλιστεί στο 100% ότι το ελαιόλαδο που αγοράζουμε, οπουδήποτε στον κόσμο, προέρχεται από ελαιώνες της Ισπανίας; Εάν μπορούσε να είναι γνωστή, με απόλυτη ακρίβεια, η επεξεργασία που έχει υποστεί η πρώτη ύλη κατά τη διαδικασία παραγωγής και τυποποίησής της; Εάν θα μπορούσατε να πιστοποιήσετε την αειφορία του προϊόντος μέσω κώδικα QR; Μέσα στο επόμενο έτος θα το δούμε με την OliveTrace.

Η Ισπανία παράγει παγκοσμίως κορυφαία γεωργικά προϊόντα διατροφής R+D+i, όπως έχουν δείξει οι εταιρείες Galpagro, Rurapolis, OLEOCANO και IBM στο έργο της OliveTrace. Πρόκειται για ένα έργο που εφαρμόζει την τεχνολογία blockchain στο ελαιόλαδο, καθιστώντας το, το τέταρτο τρόφιμο σε παγκόσμιο επίπεδο του οποίου μπορεί να εξασφαλιστεί η ιχνηλασιμότητά του με την τεχνολογία blockchain, η οποία έχει ήδη φέρει επανάσταση στα παγκόσμια οικονομικά συστήματα.

Το έργο αυτό θα εφαρμόσει την τεχνολογία Blockchain στην αλυσίδα του ποιοτικού ελαιολάδου, παρέχοντας στον καταναλωτή λεπτομερείς και επαληθευμένες πληροφορίες όλων των πλευρών οι οποίες εμπλέκονται στη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου.
Πριν εξηγήσουμε λίγο βαθύτερα τι είναι η τεχνολογία blockchain και ποια είναι τα οφέλη της αλυσίδας ποιοτικού ελαιόλαδου, πρέπει να αναρωτηθούμε…

Γιατί να εξασφαλιστεί η ιχνηλασιμότητα των τροφίμων με την τεχνολογία blockchain;

Το κίνητρο που έχει οδηγήσει σε εταιρείες τροφίμων να επενδύσουν στην τεχνολογία blockchain για να εξασφαλιστεί η ιχνηλασιμότητα έχει επιβληθεί από τις απαιτήσεις των σημερινών καταναλωτών.

Απευθυνόμαστε σε καταναλωτές που γνωρίζουν από θέματα τεχνολογίας και τους αρέσει να είναι πληροφορημένοι για ό,τι αγοράζουν, ιδιαίτερα για προϊόντα διατροφής. Στα τρόφιμα, οι σημερινοί καταναλωτές επιθυμούν πλήρη διαφάνεια: θέλουν να ξέρουν την προέλευση, τον τρόπο παραγωγής και την αειφορία… με λίγα λόγια, θέλουν να γνωρίζουν την πλήρη ιστορία των προϊόντων διατροφής που επιλέγουν.

Το blockchain εξελίσσεται ως ο επιτηρητής όλης αυτής τη διαδικασίας που σχετίζεται με ένα αγροδιατροφικό προϊόν. Εταιρείες όπως η Galpagro, η Rurapolis, η Oleocano και η IBM ήταν πρώτοι από όλους στο να παράσχουν όλη την πληροφορία και ασφάλεια σε ένα προϊόν που είναι ευάλωτο να υποστεί νοθεία ή κάποιας μορφής απάτη.

Τι προσφέρει η τεχνολογία Blockchain στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής;

Η τεχνολογία blockchain επιτρέπει, όπως είπαμε, να εξασφαλίσουμε την ιχνηλασιμότητα των αγροτικών προϊόντων. Από το αγρόκτημα έως και τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Δηλαδή την ασφάλεια στις πληροφορίες που ζητάει ο καταναλωτής.

Το κρίσιμο σημείο της τεχνολογίας blockchain είναι ότι όλες οι πληροφορίες που καταχωρούνται σε αυτό το εργαλείο είναι κρυπτογραφημένες και πρέπει να επαληθεύονται από όλα τα μέρη (τους κρίκους) της αλυσίδας παραγωγής του προϊόντος.

Επιπλέον, σε αυτή τη διαδικασία επαλήθευσης πληροφοριών μπορούν να παρέμβουν οργανισμοί πιστοποίησης (για παράδειγμα οι οργανισμοί που διαχειρίζονται την επικύρωση του σήματος του βιολογικού προϊόντος).

Παρόλα αυτά, ό,τι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός και μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια το σύνολο της βιομηχανίας τροφίμων, αν θέλει να φτάσει το συνολικό δυναμικό αυτής της τεχνολογίας θα πρέπει να εργαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργήσει ισχυρούς κανόνες για την πρόληψη απάτης μεγάλης κλίμακας.

Επιπρόσθετα, είναι απαραίτητο ο κλάδος να ασχοληθεί με την ενημέρωση σχετικά με τα τρόφιμα έτσι ώστε η κοινωνία να γνωρίζει από πού προέρχεται η τροφή της. Εάν ο αστικός πληθυσμός έχει σχεδόν ξεχάσει από πού προέρχεται το γάλα, πώς θα μπορούσε να του εξηγηθεί σε τι συμβάλλει η τεχνολογία blockchain στον κλάδο;

Blockchain και ελαιόλαδο: πώς λειτουργεί το OliveTrace

Το OliveTrace είναι ένας υπολογιστής ο οποίος συλλέγει και κρυπτογραφεί όλες τις πληροφορίες που παρέχονται από κάθε κρίκο της αλυσίδας αξίας ελαιολάδου (από τον παραγωγό έως και τον διανομέα). Οι πληροφορίες αυτές συλλέγονται από αισθητήρες που διατάσσονται κατά μήκος ολόκληρης της αλυσίδας. Με αυτό τον τρόπο καταγράφει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα, με αυτοματοποιημένο τρόπο και χωρίς καμία δυνατότητα επίδρασης τρίτων σε αυτά.

Αυτές οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι πολλές: ποικιλία ελιάς, περιοχή καλλιέργειας, τεχνικές λεπτομέρειες της επεξεργασίας στο ελαιοτριβείο, θερμοκρασία αποθήκευσης, πληροφορίες συσκευασίας, εξαγωγές και εισαγωγές κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και του εμπορίου

Όλα όσα δηλαδή αξίζει να καταγραφούν.

Ο καταναλωτής, όταν φτάνει στο ράφι των σούπερ μάρκετ, μπορεί να δει όλη αυτή την πληροφορία μέσω του smartphone του, με μια απλή κίνηση ανάγνωσης του κώδικα QR που υπάρχει σε κάθε μπουκάλι ελαιολάδου. Έτσι, θα έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που έχουν προηγουμένως εγκριθεί από την αλυσίδα παραγωγής και τους φορείς πιστοποίησης που συμμετέχουν σε αυτήν.

Ως εκ τούτου, η OliveTrace είναι μια εξασφάλιση για τον καταναλωτή. Ένας εγγυητής της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων, που προστατεύει από τις απάτες που σχετίζονται με τα τρόφιμα και προσφέρει τη διαφάνεια που είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις.

Απόδοση από: https://lahuertadigital.es/

Πηγή

OliveTrace: Ιχνηλασιμότητα ελαιολάδου
To Top