ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Oικονομική Επιτροπή: Η αξιοποίηση του κληροδοτήματος Παναγιώταρου έφερε ενστάσεις -Αναβλήθηκε η συζήτηση

Σε αναβολή του θέματος αξιοποίησης του κληροδοτήματος Παναγιώταρου κατέληξε σήμερα η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας. Οι ενστάσεις που τέθηκαν πολλές, με τον μοναδικό υποψήφιο επενδυτή Θόδωρο Πρεζεράκο να παρίσταται. Τελικά, ο φάκελος της επενδυτικής του πρότασης δεν ανοίχτηκε, καθώς αποφασίστηκε το θέμα να συζητηθεί εκ νέου την επόμενη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Φάβας, έκανε ένα σύντομο ιστορικό σχετικά με το κληροδότημα, καθώς, όπως είπε, έπρεπε να γίνουν διαδικασίες για τη μεταβίβαση των στοιχείων του Ιδρύματος Παναγιώταρου στο Δήμο Καλαμάτας, με τη μορφή κληροδοτήματος, των ακινήτων και των κινητών του στοιχείων, ώστε ο Δήμος να μπορεί να τα αξιοποιήσει, και αυτό να αποφέρει έσοδα στους δημότες και κατοίκους της περιοχής. Όπως δήλωσε, επειδή δεν υπήρχαν χρήματα να ανατεθεί μελέτη σε έναν ανεξάρτητο μελετητή για τους τρόπους αξιοποίησης του κληροδοτήματος, προτιμήθηκε η διαδικασία της προκήρυξης από το Δήμο και το κάλεσμα υποψήφιων επενδυτών που θα κατέθεταν εκείνοι τις προτάσεις τους για αξιοποίηση, ολοκληρωμένες επενδυτικές προτάσεις, κοστολογημένες, με μελέτες βιωσιμότητας κλπ. Σε αυτή την προκήρυξη, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο, έδειξε ενδιαφέρον μόνο ένας επενδυτής, η εταιρεία του Θόδωρου Πρεζεράκου.

Ο Γιώργος Φάβας πρότεινε να συσταθεί μια Επιτροπή Αξιολόγησης που θα υποβοηθήσει ουσιαστικά το έργο της Οικονομικής Επιτροπής για να αποφασίσει ποιος θα είναι ο τρόπος αξιοποίησης του ακινήτου, λαμβάνοντας υπόψη και την πρόταση Πρεζεράκου. Όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη διαδικασία είναι μονόδρομος “απλά προσθέτουμε, αφαιρούμε, βελτιώνουμε”. Στη συνέχεια η πρόταση αξιοποίησης θα σταλεί στη Διεύθυνση Κληροδοτημάτων στην Πάτρα προς έγκριση. Εάν εγκριθεί επιστρέφεται στο Δήμο Καλαμάτας και ακολουθεί νέα διαδικασία υποβολής οικονομικών προσφορών, δηλαδή νέα ανοιχτή διακήρυξη. Οι οικονομικές προσφορές υποβάλλονται πάλι σε κλειστούς φακέλους και θα επιλεγεί η προσφορότερη οικονομικά [το ύψος των επισκευών και το τίμημα] για το κληροδότημα και προς όφελος του Δήμου. Με αυτόν τον τρόπο θα προκύψει ο ανάδοχος του έργου της αξιοποίησης.

ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ: “ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ”

Για “τουλάχιστον πρόχειρη” προκήρυξη που έγινε προεκλογικά, γενικόλογη, έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Μπροστά”, Βασίλης Κοσμόπουλος, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν οριστεί οι χρήσεις γης, δεν γνωρίζουμε ως τι έχουν τακτοποιηθεί τα ακίνητα της περιουσίας Παναγιώταρου, δεν είναι σαφής και συγκεκριμένη η προκήρυξη σε αυτά που ορίζει, δεν έχουν τεθεί τα κριτήρια αξιολόγησης (μόρια). Οπότε για όλους αυτούς τους λόγους πρότεινε την εκ νέου προκήρυξη της διαδικασίας.

ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ: “Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ”

Τη θέση της παράταξής του “Πρότυπος Δήμος” εξέφρασε ο επικεφαλής της Βασίλης Τζαμουράνης, επισημαίνοντας αφενός ως αρνητικό στοιχείο τη μία και μοναδική προσφορά, εκφράζοντας παράλληλα τις επιφυλάξεις του για τη δέσμευση της περιουσίας για 50 χρόνια, όπως προβλέπει η προκήρυξη. Ταυτόχρονα,  δήλωσε πως πρέπει να ελεγχθούν πολεοδομικά τα κτήρια και οι χρήσεις γης, ώστε να βεβαιωθεί αν μπορεί  να γίνει η συγκεκριμένη τουριστική αξιοποίηση. Τέλος, πρότεινε την επανάληψη της διαδικασίας, αφού προηγουμένως εμπλουτιστεί η προκήρυξη[ να μπουν και εγγυήσεις], και να κατατεθεί εκ νέου. Μάλιστα, ζήτησε να μην ανοίξει ο φάκελος, ώστε να προστατευτεί ο υποψήφιος επενδυτής-τον οποίο και συνεχάρη-, και να επαναληφθεί η διαδικασία.

 

ΑΛΕΙΦΕΡΗ: “ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ”

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Πρωτεύουσα Δύναμη”, Ελένης Αλειφέρη, η οποία ζήτησε να συγκροτηθεί μια επιτροπή αξιολόγησης του φακέλου ως προς τα κρίσιμα στοιχεία του[περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, η οικονομική πρόταση,  τα κριτήρια αξιολόγησης κ.λπ].

ΠΡΕΖΕΡΑΚΟΣ: “Έχω ξοδέψει μέχρι σήμερα 15.000 ευρώ, δεν είμαι εγώ ο βλάκας της υπόθεσης, για να ξεκινήσει από την αρχή η διαδικασία”

 

Την πρότασή του για τουριστική αξιοποίηση των ακινήτων του Κληροδοτήματος Παναγιώταρου ανέπτυξε ο μοναδικός υποψήφιος επενδυτής, Θόδωρος Πρεζεράκος, που παρευρέθηκε στη συνεδρίαση και υπεραμύνθηκε της πρότασής του. “Το ότι είμαι ο μοναδικός υποψήφιος επενδυτής δεν είναι δική μου ευθύνη” δήλωσε χαρακτηριστικά, και εξέφρασε τις ενστάσεις του για το αν είναι νόμιμο να κινηθεί εκ νέου η διαδικασία και να γίνει εκ νέου προκήρυξη όπως ζητήθηκε από την παράταξη Κοσμόπουλου. Δικαίως φάνηκε αγανακτισμένος, δηλώνοντας: “Έχω ξοδέψει μέχρι σήμερα 15.000 ευρώ, δεν είμαι εγώ ο βλάκας της υπόθεσης, για να ξεκινήσει από την αρχή η διαδικασία. Δεν τεκμαίρεται κάτι τέτοιο από το νόμο”, είπε χαρακτηριστικά.

ΣΠΙΝΟΣ: “ΜΠΛΕΞΑΜΕ ΚΑΙ ΜΠΛΕΞΑΤΕ-ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΔΗΜΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΟΧΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ”

Ο πρόεδρος της Κοινότητας της Μικρής Μαντίνειας, Γιώργος Σπίνος, όπου και βρίσκεται η περιουσία του κληροδοτήματος Παναγιώταρου, εξέφρασε τις ενστάσεις του αναφορικά με τον τρόπο που έγινε η προκήρυξη αλλά κυρίως για το γεγονός ότι θα έπρεπε να έχει αποφασίσει ο Δήμος Καλαμάτας πως θα αξιοποιηθεί το κληροδότημα Παναγιώταρου, να θέσει τις προδιαγραφές και βάσει αυτών να προσκαλέσει υποψήφιους επενδυτές. Αντ’ αυτού, ο Δήμος έρχεται και ζητά από τους υποψήφιους επενδυτές να προτείνουν οι ίδιοι και να καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις αξιοποίησης του κληροδοτήματος. Έκανε λόγο για “πρόχειρη διακήρυξη που έγινε προεκλογικά” και είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστεί ένας μόνο ενδιαφερόμενος. Ταυτόχρονα εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, λέγοντας ουσιαστικά πως η διαδικασία μπορεί να αποδειχθεί χρονοβόρα “θα φάμε πολλά χρόνια” είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο γεγονός ότι πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουν οι χρήσεις γης στην περιοχή, με τη συγκρότηση όπως είπε μιας δημοτικής επιτροπής.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Περδικέα-Θανάσης Πουλόπουλος

 

 

 

To Top