ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονομάκου: “Παραμένω αμετακίνητα σταθερή στην πορεία που έχω χαράξει”

Για εσωστρεφή διαδικασία “υπό το φόβο μήπως και κάτι ξεφύγει”, κάνει λόγο η υποψήφια δήμαρχος Καλαμάτας, Μαρία Οικονομάκου, αναφορικά με την πρωτοβουλία των δημοτικών συμβούλων της παράταξης Νίκα να διενεργήσουν ενδοπαραταξιακές εκλογές για να αναδειχτεί ο υποψήφιος δήμαρχος.

Η Μαρία Οικονομάκου υπενθυμίζει την πρότασή της για δημοσκόπηση στην τοπική κοινωνία, που δεν εισακούστηκε από τους συναδέλφους της, οι οποίοι προτίμησαν μια διαδικασία “μόνο μεταξύ μας”, που έχει ταυτόχρονα μια “βαθιά και ουσιώδη αντίφαση”, καθώς, όπως λέει, δεν πρόκειται για ανάδειξη του διαδόχου του Νίκα, αλλά για υποψήφιο δήμαρχο που θα έπρεπε να προκύψει από ευρύτερες ανοικτές διαδικασίες.

Ταυτόχρονα, η Μαρία Οικονομάκου κάνει ξεκάθαρο το μήνυμά της, και διαλύει όλα εκείνα τα σενάρια και την παραφιλολογία που είχε αναπτυχθεί για το αν πάει να ψηφίσει ή αν θα δηλώσει την υποψηφιότητά της ως δημοτική σύμβουλος και αντιδήμαρχος της παράταξης Νίκα στις ενδοπαραταξιακές εκλογές.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή της:

“Η πρωτοβουλία συναδέλφων της δημοτικής πλειοψηφίας να οργανώσουν διαδικασία εκλογής διαδόχου του Δημάρχου Καλαμάτας, με υποχρεώνει να γνωστοποιήσω προς όλους τους συμπολίτες μας τη θέση μου στο θέμα αυτό:

1) Όταν πριν λίγο καιρό ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου για το αξίωμα του Δημάρχου Καλαμάτας, είχα, για την ενότητα της δημοτικής μας ομάδας, θέσει μια μόνο αίρεση: να διεξαχθεί δημοσκόπηση στην καλαματιανή κοινωνία, υπό προϋποθέσεις διασφαλισμένης εγκυρότητας, αξιοπιστίας και αντικειμενικότητας, το αποτέλεσμα της οποίας θα ήταν δεσμευτικό για τους πάντες, οι οποίοι και θα συντάσσονταν υπό τον-ην υποψήφιο-α, που θα αναδεικνυόταν προτιμωμένος-η από τη δημοσκοπική διαδικασία. Η παραπάνω πρότασή μου είχε ένα βασικό χαρακτηριστικό: άνοιγμα στην τοπική κοινωνία με ταυτόχρονη διασφάλιση της ενότητας.

2) Αντί για την ανάληψη, λοιπόν, μιας πρωτοβουλίας εξωστρεφούς κίνησης προς τους συμπολίτες μας, με έκπληξη και, συνάμα, λύπη βλέπω να οργανώνεται μια ακριβώς αντίστροφη διαδικασία, της οποίας το κύριο γνώρισμα είναι αυτό που δεν θα έπρεπε να διατρέχει, ως πολιτική/ αυτοδιοικητική νοοτροπία, καμμία πολιτική ομάδα και κανένα στέλεχος στην σημερινή εποχή: την αυστηρή οριοθέτηση της διαδικασίας μόνο «μεταξύ μας» (και κατά κυριολεξία των εκλεγμένων), λες και υπάρχει κάτι που θέλουμε να ελέγξουμε οπωσδήποτε υπό το φόβο μήπως μας «ξεφύγει». Δεν υιοθετώ, βέβαια, αυτό που υπόκωφα, όλο και πιο έντονα, ακούγεται, ότι δηλαδή η διαδικασία αυτή θέλει να «νομιμοποιήσει» ήδη ειλημμένες αποφάσεις, κατόπιν υπόδειξης.

3) Παράλληλα, η δρομολογούμενη εξέλιξη έχει, στη λογική της, και μια βαθιά και ουσιώδη αντίφαση. Μία τέτοια διαδικασία θα είχε νόημα μόνο στην περίπτωση παραίτησης ή αποχώρησης του Δημάρχου, οπότε και η δημοτική ομάδα θα καλείτο να εκλέξει το διάδοχό του, διαρκούσας της δημοτικής θητείας. Κάτι τέτοιο, όμως, από όσο ξέρω, δεν συμβαίνει.

4) Παραμένω αμετακίνητα σταθερή στην πορεία που έχω χαράξει. Θέτω στην επιλογή του λαού της Καλαμάτας, την υποψηφιότητά μου, τη διάθεσή μου για προσφορά στην πόλη, όπου ζω και ανήκω. Με τον τρόπο και το ήθος που πολιτεύτηκα μέχρι σήμερα. Θα είμαι όπως ήμουν πάντα και όπως με ξέρετε. Καλαμάτα, Ξεκινάμε!

Μαρία Ηλ. Οικονομάκου

Υποψήφια Δήμαρχος Καλαμάτας

Επικεφαλής του Συνδυασμού «Καλαμάτα, ΞΕΚΙΝΑΜΕ»

Οικονομάκου: “Παραμένω αμετακίνητα σταθερή στην πορεία που έχω χαράξει”
To Top