ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι “Οικολόγοι Πράσινοι” στη ΔΕΘ: “Άλλο ανάπτυξη, άλλο ευημερία”

Τις κατευθύνσεις της πολιτικής οικολογίας για μια ανάπτυξη βιωσιμότητας και αειφορίας παρουσίασαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στη διακαναλική συνέντευξη τύπου που έδωσαν την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχε ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, ο βουλευτής Γιώργος Δημαράς, ο συντονιστής της Ε.Γ. των ΟΠ Γιώργος Πασχαλίδης και οι συνεκπρόσωποι τύπου των ΟΠ, Εύα Πάσχου και Κώστας Διάκος.

Ο Γιάννης Τσιρώνης πραγματοποιώντας έναν σύντομο απολογισμό της συμμετοχής των ΟΠ στην κυβέρνηση τα τελευταία δυόμιση χρόνια τόνισε ότι σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο η κυβέρνηση κράτησε τη χώρα όρθια και μέσα στην ευρωζώνη, πολεμάει την διαπλοκή και την διαφθορά, ενώ υπογράμμισε ότι υπήρξε σημαντικό οικολογικό αποτύπωμα σε κομβικές επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής, αναφέροντας χαρακτηριστικά: το παράδειγμα της ανάρτησης των δασικών χαρτών και του νέου νόμου για το δομημένο περιβάλλον που βάζουν τέρμα σε δεκαετίες αυθαιρεσίας και άναρχης δόμησης, τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε άριστη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση φέρνοντας το παράδειγμα του Πύργου, τις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των κοινωνικών συνεταιρισμών, το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των περιοχών Natura καθώς και τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες λήψης των αποφάσεων στα Υπουργεία σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς. Σχετικά με το τελευταίο, ο Αν. Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όσο αφορά στο χαρτοφυλάκιό του στο ΥΠΑΑΤ, «καθόμαστε στο τραπέζι, τους νόμους τους σχεδιάζουμε όλοι μαζί με τους παραγωγούς». Ο Γ. Τσιρώνης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του αναφερόμενος σε ζητήματα αναπτυξιακής στρατηγικής, επισημαίνοντας ότι θα είναι δύσκολο να ξεπεράσουμε την κρίση όσο δεν παράγουμε ΑΕΠ, υπογραμμίζοντας την τεράστια μείωση του αγροτικού ΑΕΠ την πενταετία διακυβέρνησης της ΝΔ που προηγήθηκε της οικονομικής κρίσης.

Ο Γιώργος Δημαράς αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή των Οικολόγων Πράσινων στο κοινοβουλευτικό έργο, τονίζοντας ότι πολλοί υποστηρίζουν πως είναι οικολόγοι, αλλά όταν φτάσει η κρίσιμη ώρα των αποφάσεων το ξεχνούν εύκολα, στηρίζοντας επιλογές που στρέφονται κατά του περιβάλλοντος. Στη συνέχεια επεσήμανε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης όπως η κλιματική αλλαγή και η αύξηση των προσφύγων που έχει προκαλέσει, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιβεβλημένο να αλλάξει το αδιέξοδο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης που επικρατεί. Αναφερόμενος στην ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, τόνισε την ανάγκη για ένα στρατηγικό σχέδιο επιβίωσης του πλανήτη που θα περιλαμβάνει ένα διαφορετικό μοντέλο για την αναδιάρθρωση της παγκόσμιας οικονομίας. Ο Γιώργος Δημαράς επεσήμανε ότι στη χώρα μας υπήρξε μια ανισόρροπη ανάπτυξη της οικονομίας που οδήγησε στην κατακόρυφη άνοδο των υπηρεσιών και στην αντίστοιχη μείωση της αγροτικής παραγωγής, τονίζοντας ότι την καταστροφική περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ 2004-2009 το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 101 δις, κατά μέσο όρο τα πρωτογενή ελλείμματα αυξάνονταν κατά 11 δις ετησίως, ενώ την ίδια στιγμή η αγροτική παραγωγή μειώθηκε στο 3,1% του ΑΕΠ. Τόνισε ότι πρέπει να σεβόμαστε τους φυσικούς πόρους και να μην εξαντλούνται αυτοί από πολυεθνικές, ενώ το σχέδιο της οικολογίας για την οικονομία περιλαμβάνει τρείς πυλώνες: α) μιας ισόρροπης οικονομίας που θα στηρίζεται στην βιωσιμότητα, την αειφορία, την αυτάρκεια και την κυκλική οικονομία, β) της κοινωνικής δικαιοσύνης και γ) της ενίσχυσης της Δημοκρατίας. Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Γιώργος Δημαράς αναφέρθηκε στις διαφορές της Οικολογίας με την Αριστερά υπογραμμίζοντας μια σειρά από ζητήματα στα οποία υπάρχουν διαφορετικές προτεραιότητες και επιλογές για την οικολογία όπως η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η αγροτική παραγωγή, η παραγωγή της ενέργειας, καθώς και η ποιότητα των επενδύσεων.

Η Εύα Πάσχου αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των εξορύξεων χρυσού στη Χαλκιδική, τονίζοντας ότι η εταιρία που πραγματοποιεί τις εξορύξεις αρνείται συστηματικά τους ελέγχους ή την υποβολή των στοιχείων που προβλέπει η νομοθεσία και δεν τηρεί συγκεκριμένες υποχρεώσεις της. Υπογράμμισε ότι η επένδυση αυτή είναι καταστροφική για το περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής και τόνισε για μια ακόμα φορά την αντίθεση των Οικολόγων Πράσινων στη συγκεκριμένη επένδυση και τη διαχρονική τους στήριξη σε βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες.

Ο Κώστας Διάκος ξεκίνησε την ομιλία του με ειδική αναφορά στην τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται στο Σαρωνικό κόλπο με τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου, τονίζοντας ότι όσο επιλέγουμε να αναπτύσσουμε και να διαχειριζόμαστε ρυπογόνες δραστηριότητες θα έχουμε παρόμοια ατυχήματα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης της κοινωνικής οικονομίας επισημαίνοντας ότι στη χώρα μας έχουμε αγνοήσει το κοινωνικό κεφάλαιο και τους συνεταιρισμούς, τονίζοντας την σημαντική συμβολή των Οικολόγων Πράσινων του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας. Όσο αφορά στις Σκουριές Χαλκιδικής και την εταιρεία, ο Κώστας Διάκος δήλωσε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι ήταν και είναι αντίθετοι σε κάθε εξορυκτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική και επιλέγουν συνειδητά έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης για τη χώρα. Χαρακτηριστικά είπε ότι «τέτοιες επενδύσεις φεύγουν σε 4-5 χρόνια, αφήνοντας μόνο τρύπες». Με αφορμή την κάλυψη της συνέντευξης από το κρατικό κανάλι, ο συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων αναφέρθηκε στη στήριξη των Οικολόγων Πράσινων προς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ όταν η κυβέρνηση Σαμαρά έκλεισε το κανάλι το 2013, αναγνωρίζοντας την σημασία της επαναλειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για τη χώρα και την ενημέρωση. Τονίζοντας ότι άλλο ανάπτυξη και άλλο ευημερία, απευθύνθηκε στην νεολαία, ως την μόνη ελπίδα διαμόρφωσης ανεξάρτητων κοινωνικών επιλογών.

Οι “Οικολόγοι Πράσινοι” στη ΔΕΘ: “Άλλο ανάπτυξη, άλλο ευημερία”

Δημοφιλέστερα

To Top