Επιχειρείν

“Οικολογικό Ελαιοτριβείο Παναγιώτη Καρβέλη”: Φρουτώδες ελαιόλαδο από τις μυλόπετρες!

H ελαιοπαραγωγική περίοδος ξεκίνησε για το Οικολογικό Ελαιοτριβείο Παναγιώτης Καρβέλης, που βρίσκεται τέρμα Καλλιπατείρας στην Καλαμάτα.

Με ιστορία 47 ετών, το οικολογικό ελαιοτριβείο ξεχωρίζει γιατί έχει ακόμα τις παραδοσιακές μυλόπετρες να αλέθουν τον ελαιόκαρπο, βγάζοντας υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο, μέσω ψυχρής έκθλιψης, σε χαμηλές θερμοκρασίες, ώστε να μην χάνονται τα πολύτιμα συστατικά του, και χωρίς απόβλητα.

Το MessiniaLive βρέθηκε στο οικολογικό ελαιοτριβείο Παναγιώτη Καρβέλη, που είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, δοκιμάσαμε το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται και συνομιλήσαμε με την Ευγενία Καρβέλη και την κόρη της Έφη.

Την οικογενειακή επιχείρηση ξεκίνησε ο παππούς Ηλίας Καρβέλης με τη σύζυγό του Ευσταθία το 1971, και σήμερα το ελαιοτριβείο έχει περάσει στην τρίτη γενιά.
Το ελαιοτριβείο εκσυγχρονίστηκε, ωστόσο διατήρησε το παραδοσιακό του στοιχείο, τις μυλόπετρες, που είναι και το σήμα κατατεθέν του.

Αυτό ακριβώς είναι και το μυστικό για το καλό ελαιόλαδο, όπως μας εξήγησαν. Η σύνθλιψη του καρπού από τις μυλόπετρες αναδεικνύει το άρωμα του παραγόμενου ελαιολάδου, κρατάει αυτούσια όλα τα θρεπτικά του συστατικά, καθιστώντας το ακόμα πιο υγιεινό.

Η επεξεργασία από τις μυλόπετρες- όπως παραδοσιακά γινόταν- δεν αφήνει κατάλοιπα στο ελαιόλαδο και ενισχύει τη φρουτώδη του γεύση, ενώ έχει τη μέγιστη απόδοση. Το ελαιόλαδο που παράγεται έχει υποστεί τη λιγότερη δυνατή επεξεργασία και αυτό το αποδεικνύει το τελικό αποτέλεσμα. Για τους λόγους αυτούς πολλοί είναι οι παραγωγοί που προτιμούν το συγκεκριμένο ελαιοτριβείο για να βγάλουν το λάδι της χρονιάς. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που έρχονται στο οικολογικό ελαιοτριβείο του Παναγιώτη Καρβέλη παραγωγοί από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας.

Η όλη διαδικασία μάς θύμισε τα παλιά παραδοσιακά ελαιοτριβεία με τις μυλόπετρες και τις τσαντίλες, όταν η διαδικασία δεν είχε ακόμα βιομηχανοποιηθεί, και το λάδι δεν “κακοποιούνταν” από τις υψηλές θερμοκρασίες, διατηρώντας όλο του το άρωμα και τα θρεπτικά του συστατικά. Είναι μετρημένα στα δάχτυλα τα ελαιοτριβεία που έχουν διατηρήσει τα παραδοσιακά τους στοιχεία στη διαδικασία αυτή, καθώς στην πλειονότητά τους έχουν εκσυγχρονιστεί.

Η κυρία Ευγενία μας μίλησε και για τη φετινή ελαιοσυγκομιδή, που δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς η παραγωγή ξεκίνησε πολύ νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή και η ίδια εκτιμά ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει ολοκληρωθεί. Δεν είναι ευχαριστημένη από τη μέχρι τώρα εικόνα που έχουν οι ελιές, και από τα πρώτα δείγματα ελαιολάδου που έχουν στο ελαιοτριβείο φαίνεται ότι τόσο η ποσότητα θα είναι λιγότερη σε σύγκριση με πέρυσι, όσο και η ποιότητα θα είναι πιο χαμηλή λόγω της εκτεταμένης δακοπροσβολής και των ασθενειών της ελιάς, που ανεβάζουν την οξύτητα στο λάδι.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Περδικέα- Θανάσης Πουλόπουλος

To Top