Υγεία

Oδοντιατρικός Μεσσηνίας: Επίσκεψη στον οδοντίατρο από την εμφάνιση του πρώτου δοντιού

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας:

Η υγεία του στόματος ξεκινά από την βρεφική ηλικία και είναι άμεσα συνδεδεμένη με την γενική υγεία

Το στόμα αποτελεί το πρωταρχικό αισθητήριο όργανο με το οποίο έρχεται σε επαφή ο ανθρώπινος οργανισμός με το εξωτερικό περιβάλλον. Τα νεογνά δέχονται τα ερεθίσματα μέσα από το στόμα τους για να μπορέσουν να κατανοήσουν το ίδιο τους το σώμα αλλά και τον έξω κόσμο. Γι αυτό βλέπουμε τα μωράκια να μασάνε κυριολεκτικά τα πάντα!

Τα ερεθίσματα όμως αυτά συνοδεύονται από μικροοργανισμούς που μπορεί να είναι βλαβεροί για την στοματική κοιλότητα. Επομένως, από την νεογνική ηλικία πρέπει να υπάρχει φροντίδα για την υγιεινή του στόματος. Πρέπει να καταρρίψουμε τον μύθο που λέει ότι αφού τα νεογιλά δοντάκια δεν παραμένουν στο στόμα για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν χρειάζεται τόση επιμελής φροντίδα. Σε αυτόν τον λαϊκό μύθο πρέπει να αντιτάξουμε την επιστημονική άποψη ειδικών ότι από το στόμα μεταδίδονται πολλά σοβαρά νοσήματα που επηρεάζουν όχι μόνο το στόμα αλλά και το ανοσοποιητικό του παιδιού. Αναφέρουμε ενδεικτικά την τερηδόνα και την ουλίτιδα που είναι οι δύο πιο συνηθισμένες παθήσεις που βλέπουμε στο στόμα ενός παιδιού. Ανεμοβλογιά, έρπητας ζωστήρας, έρπητα, ιλαρά, λοιμώδης μονοπυρήνωση, είναι μερικές ακόμα διόλου ασυνήθιστες παθήσεις που διαγιγνώσκουμε  ακόμα και σε ένα νεογνό στη στοματική κοιλότητα.

Γι αυτό οι γονείς, αλλά και γενικότερα το οικείο περιβάλλον του νεογνού, πρέπει να προσέχουν ώστε, αν έχουν συμπτώματα κάποιας νόσου, να μην άρχονται σε επαφή με το μωρό. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όλοι, ακόμα και όταν δεν υπάρχει νόσος, ώστε να μην έρχεται το σάλιο τους σε επαφή με το στόμα του μωρού-παιδιού, διότι είναι διαφορετική η ισορροπία των μικροοργανισμών στο στόμα ενός ενήλικα από ένα μωρό-παιδί.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση τερηδόνας και ουλίτιδας στα παιδιά;

Από την ηλικία των έξι μηνών προτείνεται στους γονείς να πλένουν το στόμα του μωρού με μια γάζα με νερό έχοντας καθαρά χέρια. Επίσης, όσο μεγαλώνει το παιδί οι γονείς οφείλουν να το εξοικειώσουν με την διαδικασία του βουρτσίσματος. πρέπει να προσεχθεί ότι πρέπει να φροντίζουμε τα νεογιλά δόντια να είναι σε καλή κατάσταση καθώς οποιαδήποτε βλάβη του νεογιλού δοντιού επηρεάζει και το μόνιμο δόντι που το διαδέχεται. Ιδιαίτερα σημαντική για την στοματική υγεία του παιδιού αποτελεί και η διατροφή του. Είναι ήδη γνωστό ότι η συχνή λήψη ζάχαρης βοηθά στην ανάπτυξη της τερηδόνας καθώς είναι δύσκολο να απομακρυνθεί αποτελεσματικά με το βούρτσισμα. Επίσης, επειδή ο πρώτος γιατρός του παιδιού είναι ο παιδίατρος, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η συνεργασία οδοντιάτρου και παιδιάτρου καθώς και η παραπομπή του μωρού στον οδοντίατρο όσο γίνεται πιο νωρίς. Ο οδοντίατρος είναι αυτός που δώσει τις οδηγίες για τη σωστή υγιεινή του παιδιού και τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί αυτή, συνεκτιμώντας τα δεδομένα του ιατρικού ιστορικού, πάντοτε σε συνεργασία με τον παιδίατρο.

Τέλος, λοιπόν, στα παιδικά στοματάκια με μαύρα δοντάκια! Επειδή εχθρός της στοματικής υγιεινής είναι η αμέλεια και η άγνοια, προτείνεται η επίσκεψη στον οδοντίατρο από την εμφάνιση του πρώτου νεογιλού δοντιού στο στόμα του μωρού.

Oδοντιατρικός Μεσσηνίας: Επίσκεψη στον οδοντίατρο από την εμφάνιση του πρώτου δοντιού
To Top