ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όχι στις δημόσιες συναθροίσεις και από την Ολομέλεια του ΣτΕ

Απόφαση «πρόκριμα» για την τύχη άλλων συγκεντρώσεων εν μέσω της πανδημίας εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίπτοντας το αίτημα αναστολής της απόφασης του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για την απαγόρευση, των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων, στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

Για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος και για την προστασία της δημόσιας υγείας, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχηματισμό επιτροπής Αναστολών, απέρριψε το αίτημα του Γιάννη Βαρουφάκη και του κόμματος ΜέΡΑ25 και του γραμματέας της Γιάννη Βαρουφάκη, της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ενός ακόμη πολίτη που στρέφονταν κατά της επίμαχης απόφασης του αρχηγού της ΕΛΑΣ, Το σκεπτικό των συμβούλων της Επικρατείας ακολουθεί πιστά αυτό που διατύπωσε η πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Μαίρη Σαρπ, απορρίπτοντας την παραμονή της επετείου του Πολυτεχνείου, το αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο την Μαίρη Σαρπ και εισηγητή το σύμβουλο Επικρατείας Ευθύμιο Αντωνόπουλο, χαρακτήρισαν αυστηρό μεν αλλά αναγκαίο για την προστασία της δημόσιας υγείας το μέτρο της απαγόρευσης, αλλά έκριναν ότι ήταν προσωρινό με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.

Στην απόφασή τους, οι σύμβουλοι του ΣτΕ ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η Επιτροπή Αναστολών, κωλύεται να χορηγήσει αναστολή εκτελέσεως «του επίδικου, πράγματι αυστηρού πλην αναγκαίου για την προστασία της δημόσιας υγείας, μέτρου λόγω συνδρομής εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 52 παρ. 6 εδάφιο δεύτερο του π.δ. 18/1989, ανεξαρτήτως του επανορθωσίμου ή μη της βλάβης των αιτούντων».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, θεωρούν ότι οι λόγοι που προβάλλονται στο σχετικό αίτημα είναι «προδήλως αβάσιμοι» ενώ σημειώνουν ότι «το μέτρο της θεσπιζόμενης με την προσβαλλόμενη απόφαση προσωρινής (από 15.11.2020 ώρα 6.00 π.μ. έως 18.11.2020 ώρα 9.00 μ.μ.) απαγόρευσης των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων τεσσάρων ατόμων και άνω σε όλη την επικράτεια ελήφθη, διότι συντρέχουν εξαιρετικώς επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας από τον σοβαρό κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού COVID-19».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ αναφέρει ειδικότερα πως:

– Με ομόφωνη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, προκρίθηκε η εφαρμογή ολικού απαγορευτικού σε όλη τη χώρα προς ανάσχεση του δευτέρου κύματος της πανδημίας και βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

– Όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία «η ένταση πίεσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας βαίνει από 4.11.2020 και έως την έκδοση της προσβαλλόμενης απόφασης συνεχώς αυξανόμενη»,

– Στο πλαίσιο της παρούσας εξαιρετικής συγκυρίας «(τρέχουσας επιδημιολογικής επιβάρυνσης της χώρας) έχουν ήδη ληφθεί έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της επικράτειας από την 7.11.2020 έως και την 30.11.2020» και έχει τεθεί «περιορισμός των συναθροίσεων και της κυκλοφορίας των πολιτών εν όλω με περιοριστικώς καθοριζόμενες εξαιρέσεις, καθώς και η απαγόρευση της μετακίνησης με οποιοδήποτε μέσο εκτός περιφερειακής ενότητας».

– Έχει ήδη ανασταλεί η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων κάθε βαθμού.

Και τέλος, το απαγορευτικό αυτό μέτρο, καταλήγει το ΣτΕ, «έχει όλως προσωρινό χαρακτήρα και, εν όψει των συγκεκριμένων δεδομένων, εύλογη διάρκεια».

Ωστόσο, η αίτηση ακύρωσης της εν λόγω απόφασης έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, στις 4 Δεκεμβρίου 2020.

Από https://www.zougla.gr/greece/article/oxi-stis-dimosies-sina8risis-ke-apo-tin-olomelia-tou-ste

Όχι στις δημόσιες συναθροίσεις και από την Ολομέλεια του ΣτΕ
To Top