ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όχι στα αναδρομικά και από τους βουλευτές ΚΙΝΑΛ και ΠΟΤΑΜΙ

Χρηστίδης: Οι βουλευτές δεν θα διεκδικήσουν αναδρομικά

Σε ανακοίνωσή του, μετά την καταγγελία, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Παύλος Χρηστίδης, ξεκαθάρισε ότι κανείς τέως βουλευτής δεν πρέπει να διεκδικήσει αναδρομικά. «Για εμάς είναι σαφές, όπως έχει ξεκαθαρίσει και η Φώφη Γεννηματά, πως κανένας τέως Βουλευτής δεν πρέπει να ζητήσει αναδρομικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρηστίδης.

Οχι και από το Ποτάμι

Με δήλωσή του ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς ξεκαθάρισε την Δευτέρα ότι ούτε οι πρώην βουλευτές του κόμματος θα διεκδικήσουν αναδρομικά.

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Μητρόπουλου σχετικά με τη μη εξαίρεση των βουλευτών από την επιστροφή των αναδρομικών, δήλωσε τα εξής:

«Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, προφανώς το Ποτάμι, όπως έχει πει επανειλημμένα και στο παρελθόν, και οι βουλευτές του δεν πρόκειται να διεκδικήσουν τέτοια αναδρομικά. Αλίμονο, αν τέτοιες εποχές που χειμάζεται η ελληνική κοινωνία, οι βουλευτές να δίνουν την εντύπωση ότι ψηφίζουν για τον εαυτό τους. Υπάρχουν άλλες προτεραιότητες.

Ερώτηση: Δεν ξέρατε όμως, ότι μέσα στην τροπολογία υπήρχε αυτό το ποσό για τους βουλευτές;

Όχι, όταν ψηφίστηκε η τροπολογία είχε συγκεκριμένες κατηγορίες και είχε και συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Και για αυτό ψηφίστηκε. Δεν αναφέρει πουθενά τα αναδρομικά».

Μητρόπουλος: Παράθυρο για να διεκδικήσουν οι βουλευτές αναδρομικά έως και 24.442 ευρώ

Παράθυρο για να διεκδικήσουν οι βουλευτές αναδρομικά έως και 24.442 ευρώ πιθανολογείται οτι ανοίγει η κυβερνητική απόφαση να επιστραφούν οι περικοπές στους μισθούς των ειδικών μισθολογίων. Δηλαδή για δικαστές, ένστολους και γιατρούς.

Η απουσία, υποστηρίζει ο πρώην βουλευτής και εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος, ειδικής αναφοράς που εξαιρεί τους βουλευτές από την διεκδίκηση των αναδρομικών, μπορεί να ανοίξει την όρεξη σε πολλούς να τα ζητήσουν. Υπενθυμίζεται οτι δικαστές και βουλευτές εξομοιώνονται μισθολογικά, σύμφωνα με ψήφισμα της Βουλής, που προβλέπει οτι η αποζημίωση των βουλευτών θα πρέπει να είναι ίση με το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Ο Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή υποστήριξε οτι: Η ρύθμιση για τα αναδρομικά των δικαστών έχει αυτόματη εφαρμογή και σε όλους τους βουλευτές, τα αναδρομικά των οποίων ανέρχονται σε 24.442 ευρώ (1.111 ευρώ επί 22 μήνες)».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες απο την Βουλή, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ειδική απόφαση της Βουλής. Σε διαφορετικά περίπτωση οι βουλευτές μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά το ποσό μόνο με προσφυγές στο μισθοδικείο. Όμως και αυτή η διαδικασία δεν είναι σίγουρο οτι θα τους δικαιώσει αφού η ρύθμιση του 2012 που επέβαλε περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, μέρος των οποίων επιστρέφονται πλέον, δεν συμπαρέσυρε αντίστοιχα τις βουλευτικές αποζημιώσεις. Συνεπώς δεν έχουν έννομο συμφέρον.

Ηδη πάντως στελέχη των κομμάτων σημειώνουν οτι όπως και να έχει νομικά η υπόθεση, οι βουλευτές δεν θα διεκδικήσουν αναδρομικά, ενώ με το θέμα αναμένεται να ασχοληθεί και η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Πηγή: iefimerida.gr

Όχι στα αναδρομικά και από τους βουλευτές ΚΙΝΑΛ και ΠΟΤΑΜΙ
To Top