ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ, ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΜΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΤΑΎΓΕΤΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΘΕΛΚΤΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ
Την πρώτη ουσιαστική προσέγγιση για το θέμα της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Ταϋγέτου, είχαν το βράδυ της Δευτέρας στο Ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου και του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου, πρόεδροι των Κοινοτήτων του Ταϋγέτου, εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων της περιοχής, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Η συνάντηση αυτή αποτελεί προπομπό της βασικής συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, που θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος”, την προσεχή Δευτέρα 22 Ιουνίου, στις 20:00, όπου εκεί θα γίνει διεξοδική συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της αξιοποίησης του προγράμματος (ΟΧΕ) Ταϋγέτου, που βάση της ενημέρωσης που έγινε από τον Δήμαρχο, προβλέπονται 25 εκατ. ευρώ, από 12,5 εκ. σε Μεσσηνία – Λακωνία και Δήμους Καλαμάτας – Σπάρτης, από τα οποία τα 10 εκ. προορίζονται για δημόσιες επενδύσεις και τα 2,5 εκ. για ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Στο πρόγραμμα αυτό έχουν ενταχθεί η Ανω Βέργα και το φαράγγι του Νέδοντα.
Στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα διευκολύνουν τον κόσμο να επιστρέψει στο βουνό, να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά και να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη μέσω επενδύσεων. Εκ πρώτης όψεως τα χρήματα ίσως να μην επαρκούν για να γίνει όλο το επενδυτικό restart, όμως είναι μια αρχή, μια βάση για να αλλάξει επιτέλους κάτι, αφού τα χωριά έχουν ερημώσει και το οδικό δίκτυο αποτελεί τροχοπέδη για την επισκεψιμότητα και την προσέλκυση επενδύσεων.
Μεγάλο μέρος της συνάντησης είχε η παρουσίαση των βασικών στοιχείων του προγράμματος από την Διευθύντρια Προγραμματισμού του δήμου Παναγιώτα Κουράκλη, η οποία με διαφάνειες, παρουσίασε τις αναπτυξιακές προοπτικές που υπάρχουν, ανέφερε σημαντικά στοιχεία για το δημογραφικό, το χωροταξικό, την σημερινή κατάσταση και όλα τα ουσιώδη θέματα που έχει καταγράψει ως τώρα η ομάδα εργασίας, βασιζόμενη και στις υπάρχουσες προγενέστερες μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς.
Η παρουσίαση από την κ.Κουράκλη
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι παριστάμενοι, τις θέσεις των οποίων και σας παρουσιάζουμε ακολούθως: