ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο.Α.Κ. 4Χ4 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Απολογισμός αντιπυρικής περιόδου

ΣΥΝΕΔΡΑΜΕ ΣΕ 9 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ – ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 

Με την παρέλευση της 31ης Οκτωβρίου έληξε επίσημα η αντιπυρική περίοδος του 2021.

Ήταν, για τον Νομό μας και για πολλούς από τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν, μια  δύσκολη αντιπυρική περίοδος, με πολλές καταστροφικές συνέπειες.

Φυσικό ήταν να κληθεί η Εθελοντική μας Ομάδα να συμβάλει με ποικίλους τρόπους στην αντιμετώπιση αυξημένου αριθμού περιστατικών έκτακτης ανάγκης.

Ο φετινός απολογισμός της Ο.Α.Κ. 4Χ4 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ περιλαμβάνει πάντως για την ίδια και για την λειτουργία της, ένα θετικό στοιχείο: από τα  περιστατικά έκτακτης ανάγκης που προέκυψαν στο Νομό Μεσσηνίας,  στα οποία δέχτηκε κλήσεις από το Πυροσβεστικό Σώμα να παρέμβει, η Ομάδα μας κατάφερε να ανταποκριθεί σε ποσοστό 98%, κάτι που είχε εξαρχής θέσει ως βέλτιστο στόχο.

Πιο συγκεκριμένα:

Η Ο.Α.Κ. 4×4 Μεσσηνίας συνέδραμε συνολικά σε εννέα (9) συμβάντα Πυρκαγιάς.

Στα περισσότερα από αυτά  επιχείρησε το ΟΑΚ-1, όχημα 5t νερού, και, επικουρικά, το ειδικό πυροσβεστικό συγκρότημα ΟΑΚ-2 όχημα 1t νερού.

Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απασχολήθηκε συνολικά το 85% των μελών της Εθελοντικής μας Ομάδας.

Το κέντρο επιχειρήσεων της Ο.Α.Κ. στελεχώθηκε και παρέμεινε ενεργό ακόμα και επί 24ώρου βάσεως, ιδίως στις περιπτώσεις των πυρκαγιών που σημειώθηκαν από τις 2 έως τις 7 Αυγούστου. Τις ημέρες με κατηγορία κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς 5, η Ομάδα μας βρισκόταν σε διαρκή και πλήρη ετοιμότητα, τόσο με τα Πυροσβεστικά μέσα όσο και με το πλωτό Φουσκωτό, χρήσιμο για την περίπτωση που ανέκυπτε ανάγκη επέμβασης σε παραλίες και για απεγκλωβισμό πολιτών.

  • Σε όλα τα συμβάντα, η συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας, τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια του Νομού Μεσσηνίας ήταν άριστη, όπως επίσης ήταν υποδειγματική η συνεργασία με όλα τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος . Τους εκφράζουμε από εδώ και πάλι τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μας.
  • Ευχαριστούμε επίσης θερμά για το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξαν σε κάθε περίπτωση: η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, οι Δήμοι Καλαμάτας, Μεσσήνης, Οιχαλίας, Πύλου Νέστωρος, καθώς και τα αντίστοιχα γραφεία Πολιτικής Προστασίας.
  • Για την συνεργασία και την υποστήριξη τους σε κάθε συμβάν ευχαριστούμε θερμά τόσο τις υπόλοιπες Εθελοντικές Ομάδες όσο και τον κάθε έναν πολίτη χωριστά.
  • Ένα μεγάλο ευχαριστώ επιθυμούμε, τέλος, να απευθύνουμε σε όλους τους χορηγούς της Ομάδας μας, των οποίων η αρωγή υπήρξε πολύτιμη και μας επέτρεψε να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία στις επιχειρησιακές μας υποχρεώσεις.

Με το πέρας της αντιπυρικής περιόδου σταματάει, παράλληλα, η καθημερινή δημοσίευση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του χάρτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς.

Συστήνουμε, παρόλα αυτά, στους συμπολίτες μας, να καταβάλλουν μεγάλη προσοχή σε εργασίες τους στην ύπαιθρο, όπως η καύση των ξερών χόρτων και των υπολειμμάτων από κλαδέματα. Οι εργασίες αυτές απαιτείται, να γίνονται με λήψη των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας.

Η αποστολή μας και το καθήκον μας για συνδρομή στους φορείς και πολίτες του Νομού Μεσσηνίας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης εξακολουθούν να ισχύουν και να εφαρμόζονται από εμάς με κάθε επιμέλεια.

Η Ο.Α.Κ. 4×4 Μεσσηνίας παραμένει σε ετοιμότητα και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Θα βρισκόμαστε, στο βαθμό που μπορούμε και με τα μέσα που διαθέτουμε, δίπλα σε όλους αυτούς που θα μας χρειαστούν και θα φροντίζουμε ώστε να είμαστε σε θέση να επέμβουμε σε κάθε συγκεκριμένο περιστατικό στο οποίο κριθεί αναγκαία η συνδρομή μας.

Καλό χειμώνα σε όλους μας!

Ο.Α.Κ. 4Χ4 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Απολογισμός αντιπυρικής περιόδου

Δημοφιλέστερα

To Top